Доступність посилання

ТОП новини

Якщо влада хоче отримати вільну торгівлю з ЄС раніше, то має виконати політичні вимоги – Тарасюк


Жанна Безп’ятчук

Київ – Можливе часткове запровадження угоди про асоціацію з ЄС до її повної ратифікації країнами Євросоюзу означатиме не лише початок дії зони вільної торгівлі, а й політичні зобов’язання для офіційного Києва. Про це на Форумі громадянського суспільства «Східного партнерства» в Києві зазначив народний депутат від «Батьківщини» Борис Тарасюк. Присутні там європейські дипломати також говорили про складне домашнє завдання, яке має виконати Україна перед самітом у Вільнюсі.

Учасники Форуму громадянського суспільства «Східного партнерства» в Києві воліли говорити радше про домашні завдання України перед самітом у Вільнюсі, аніж прогнозувати, чи буде підписана угода про асоціацію. А список цих завдань є довгим.

Співпрезидент Парламентської асамблеї Євронест, народний депутат від «Батьківщини» Борис Тарасюк зауважив, що часткове застосування угоди про асоціацію до її повної ратифікації всіма країнами ЄС означатиме не лише економічні можливості, а й політичні зобов’язання. Поміж них не варто забувати й про проблему ув’язнення Юлії Тимошенко.

Треба змусити українську владу виконувати певні політичні умови. Це і демократія, і свобода слова, і свобода зібрань
Борис Тарасюк
«До того, що Європейський союз планував тимчасове застосування частини угоди про асоціацію, що стосується зони вільної торгівлі, можуть додатися деякі питання політичної частини угоди, – каже Тарасюк. – Треба змусити українську владу, якщо вона зацікавлена в запровадженні зони вільної торгівлі до повного процесу легітимізації цієї угоди, виконувати певні політичні умови. Це і демократія, і свобода слова, і свобода зібрань».

Такий підхід може актуалізуватися з наближенням президентських виборів 2015 року, наголосив Борис Тарасюк.

Україна розраховує на підтримку ЄС не лише у відносинах із Росією – Ченцов

Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський пояснює, що підготовка до Вільнюса має розгортатися за двома напрямками – процесуальним, за який відповідає уряд і парламент, і за політичним.

«Можу сказати, що я сьогодні більш оптимістично бачу перспективу Вільнюського саміту, ніж це було кілька місяців тому назад. Ці процеси, які мають нас зараз довести до підписання у Вільнюсі угоди про асоціацію, розгортаються за двома напрямками. Один – це урядовий, тобто це те, що треба зробити, щоб виконати ті умови ЄС, які були поставлені перед Україною. Другий – це політичний процес, а саме: це є проблема виборча, як Україна організує свою виборчу систему, як зможе запевнити своїх громадян, що їх голос, який буде відданий на виборах, впливає на те, як працює парламент», – зазначив Томбінський.

З-поміж стратегічно важливих завдань української влади посол ЄС називає також рух до верховенства права та покращення бізнес-клімату. Взаємне відкриття українського та європейських ринків ставить під загрозу саме незадовільні умови для інвесторів.

Директор Департаменту ЄС МЗС України Всеволод Ченцов зауважує, що Україна розраховує на підтримку Євросоюзу не лише у загострених відносинах із Росією, а й при реалізації угоди всередині країни після її підписання.

«Тут ідеться про забезпечення інституційної стабільності у державі, про здатність України підтримати наявну динаміку реформ після підписання угоди про асоціацію в контексті її імплементації», – зазначив Ченцов.

Між тим, МЗС України закликає українських експертів та активістів громадянського суспільства взятися до інформування українців у регіонах про переваги угоди з ЄС. Саме там людям найбільше бракує об’єктивної інформації як про Євросоюз, так і про Митний союз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG