Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська консультується у Брюсселі щодо дискримінації в Україні


Брюссель – Уповноважений з прав людини в Україні Валерія Лутковська перебуває цими днями у Брюсселі, де відвідує євроустанови. Вона, зокрема, ознайомила європейців із тим, як в українському суспільстві докладають зусиль у створенні механізму захисту засадничих прав за європейським зразком. Головні питання її порядку денного стосувалися протидії дискримінації та захисту приватних даних. Саме ці аспекти є вимогами ЄС для надання українцям безвізового режиму.

Валерія Лутковська прибула до Брюсселя з ідеєю створення механізму протидії дискримінації, який би дозволив не вносити суперечливих змін до антидискримінаційного закону. Саме ці зміни стали каменем спотикання між фракціями Верховної Ради України. Депутати при цьому заявляють про неготовність суспільства до таких кроків, насамперед щодо положення про дискримінацію на підставі сексуальної орієнтації.

Уповноважений з прав людини каже, що вихід з цього глухого кута може бути у внесенні змін до повноважень омбудсмена. Тобто, Лутковська пропонує створити механізм протидії дискримінації, передавши це у її відомство.
Валерія Лутковська
Валерія Лутковська

«Після створення такого механізму і, власне, коли це стане нашим завданням, ми спробуємо реалізувати ті положення, що вже є у чинному законі, відповідно до європейських стандартів, – каже вона. – Ми спробуємо максимально роз’яснити громадянам України право кожного на реалізацію конституційних прав та рівні можливості при їх реалізації».

Дискримінація заважає безвізовому режимові

Валерія Лутковська зазначає, що запропонований нею механізм передбачатиме можливості участі уповноваженого з прав людини в судових розглядах, де йтиметься про дискримінацію за будь-якою з ознак у процесі трудових відносин.

Єврокомісія, вислухавши ці пропозиції, зробила свої зауваження, які представники України мають намір врахувати ще до Вільнюського саміту.

Згідно з вимогами Євросоюзу, в Україні має бути заборонена будь-яка дискримінація, скажімо, при прийомі на роботу. Для того, щоб українська влада змогла перейти до другої фази цієї дорожньої карти, офіс уповноваженого з прав людини навіть розробив стратегію та розповів про неї у Брюсселі.

Людей інформуватимуть про права та рівність

Представник управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Сергій Пономарьов пояснює, що крім приведення законів до європейських стандартів та моніторингу дотримання принципів рівності, офіс омбудсмена ще й діятиме в інших напрямках.

«Здійснюватиметься опрацювання та ефективна робота з заявами щодо дискримінації. Ключовий елемент – інформаційна кампанія, тобто, поширення інформації, що таке дискримінація, які є права на рівність згідно з Конституцією та європейськими стандартами. Нарешті, це побудова мереж комунікацій із неурядовими організаціями для доступності програм з недискримінації в регіонах», – пояснює Сергій Пономарьов.

Водночас, у середу в Брюсселі уповноважений з прав людини Валерія Лутковська повідомила, що при її відомстві буде створена нова посада – представника уповноваженого з захисту персональних даних. Вона каже, що це також є одним із кроків на шляху європейської інтеграції України. Причому, до участі в конкурсній комісії на заміщення цієї посади запрошені й представники Єврокомісії, Ради ЄС та представництва ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG