Доступність посилання

ТОП новини

Слід поспішати з угодою про асоціацію з ЄС, бо гряде «політичне міжсезоння» – Лінкевічус


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Брюссель – Україні треба розвіяти сумніви щодо вибіркового правосуддя, заявляє Лінас Лінкевічус, міністр закордонних справ Литви, яка наразі головує у Раді ЄС. Саме у Вільнюсі через два місяці відбудеться вирішальний саміт, на якому планують підписати угоду з Україною. Цей документ відкриє європейські ринки та помітно наблизить українців до Євросоюзу. Тим часом, литовське головування в ЄС звертає увагу на те, що шантаж і тиск на сусідів використовують ті, кому бракує справжніх аргументів.

Євросоюз не є єдиним центром тяжіння, бо з’являються нові об’єднання, на кшталт Євразійського, ініційованого Кремлем, пояснює голова литовської дипломатії в інтерв’ю новій брюссельській інтернет-платформі Vieuws, що висвітлює питання політики ЄС.

На думку Лінаса Лінкевічуса, змагання різних ідей – це явище природнє, а країни повинні самі обирати те, що їм більше імпонує.

Коли комусь бракує аргументів, то завжди виникає спокуса тиску й шантажу
Лінас Лінкевічус
«Повинні надаватися аргументи, а не шантажування чи тиск. Коли комусь бракує аргументів, то завжди виникає спокуса тиску й шантажу. Я надіюся, цього знову не станеться і країни зможуть самі обирати свій шлях», – каже литовський дипломат.

(Відео viEUws.eu)

Звільнити Тимошенко важливо, але недостатньо

Укладанням угоди про поглиблену торгівлю з ЄС країни-сусіди обирають правила, яких слід дотримуватися в комерції. Однак, це не означає, що вони повинні розірвати зв’язки з Росією, додає міністр Лінкевічус. Підписання угод із Україною – можливе та реальне, але Київ повинен продемонструвати прогрес у реформуванні виборчого процесу, судової системи та вирішити проблему вибіркового правосуддя.

Справа Тимошенко стала лакмусовим папірцем. У деяких столицях ЄС – це дуже чутливе питання
Лінас Лінкевічус
«Справа (Тимошенко) стала лакмусовим папірцем, символом верховенства права. У деяких столицях ЄС – це дуже чутливе питання. Українці повинні вирішити цю справу та розвіяти сумніви щодо вибіркового правосуддя», – вважає Лінкевічус.

Втім, одного тільки звільнення Юлії Тимошенко для підписання угоди про асоціацію буде недостатньо. «Це важливо, але нам треба побачити гарантії того, що нових подібних випадків не станеться», – каже представник Литви.

Водночас, на думку Лінаса Лінкевічуса, підписати угоду про асоціацію з Україною слід саме на саміті у Вільнюсі. Якщо цього не станеться, то відстрочка може бути надто довгою ще тому, що гряде «політичне міжсезоння», пов’язане з виборами наступного року нового складу Європейської комісії. «У період змін час буде не на нашому боці, бо тоді дуже складно ухвалювати серйозні рішення», – пояснює він.

Європейці надсилають чіткі сигнали і Росії, і партнерам

Неприпустимо чинити тиск на сусідню державу, щоб втримати її від тісніших відносин із ЄС
Сюзан Стюарт
Коментуючи Радіо Свобода реакції Євросоюзу на дії Росії, а через це, й вагання східних сусідів із вибором між ЄС та Митним союзом, експерт з німецького Інституту міжнародних справ та безпеки Сюзан Стюарт зазначила, що «європейці добре реагують, надсилають Росії чіткі сигнали, що неприпустимо чинити тиск на сусідню державу, щоб втримати її від тісніших відносин із ЄС».

Експерт додає, що «з іншого боку, Євросоюз відстоює свою лінію про неможливість членів Митного союзу підписувати угоду про ЗВТ із ЄС».

Втім, як вважає Лінас Лінкевічус, чіткі та повторювані заяви українських лідерів щодо незмінності європейського вибору дають підстави думати, що умови зближення з ЄС Україна зрештою виконає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG