Доступність посилання

ТОП новини

Путін несвідомо штовхає Україну в Європу (європейська преса)


Впливові західні експерти наголошують, що Росія продовжує нарощувати свої зусилля в «політиці з позиції сили на власних задвірках», маючи на увазі наростання тиску Кремля на Вірменію, Україну, Молдову та інші пострадянські республіки, з метою втягнути їх у геополітичний проект Путіна під назвою Євразійський союз. Сьогодні Москва, як пишуть аналітики, насамперед прагне перешкодити зближенню з ЄС таких колишній республік, як Україна. Хоча й, як пишуть європейські газети, «влада Януковича обирає Європу», все ж в успіху євроінтеграції та підписанні угоди Києва з ЄС в листопаді у Вільнюсі багато залежить від виконання Україною вимог ЄС. У Брюсселі нині, як мовиться у багатьох виданнях, прямо кажуть – на першому місці щодо рівня готовності України підписати угоду про асоціацію в листопаді є – «справа Юлії Тимошенко».

Оглядач Neue Zurcher Zeitung, Фолькер Пабст, вважає, що Росія активізувала свою політку з позиції сили проти своїх пострадянських сусідів з метою «підкорити своєму впливові менші республіки» колишнього СРСР. Спроби створити до 2015 року, як обіцяв Путін ще у 2011 році, щось на кшталт альтернативи ЄС – Євразійський союз – це, як зауважує Пабст, мрія Кремля про «стару потугу» під назвою СРСР, на теренах котрої сьогодні Кремль намагається відновити свій прямий вплив. Швейцарський оглядач наголошує тут, що «один із українських політиків вважає з іронією, що Путін не зміг би виявити проєвропейському рухові в Східній Європі кращої послуги, аніж він це робить своїми вимогами та прямими погрозами на адреси сусідів Росії, з метою відмовити їх від зближення з ЄС». Фолькер Пабст вважає, що європейська альтернатива московському пануванню стає дедалі привабливішою в умовах чи не найбільшої кризи в історії Східної Європи за останній час.

Речник єврокомісара з політики розширення Петр Стано сказав у розмові з польською Rzeczpospolita, що «Київ відкидає шантаж Кремля та остаточно стає на шлях співпраці з ЄС». Але, як наголосив речник із Брюсселя, для ЄС залишається однак ще одна проблема: ситуація з Юлією Тимошенко. Петер Стано вважає, що серед вимог ЄС щодо готовності України до підписання угоди на саміті у Вільнюсі «на першому місці стоїть справа Тимошенко». Стано також сказав газеті з Варшави, що на сьогодні є поки що не більш ніж 50 відсотків шансів на успішне вирішення цієї справи, звільнення Юлії Тимошенко з ув’язнення до саміту в столиці Литви.

Австрійська Der Standard не лише заскочена домашньою поразкою футбольного клубу «Динамо» Київ у першому матчі Ліги Європи бельгійському «Ґенкові», але й дивується, що гравець української команди і збірної Австрії, захисник Олександр Драгович, сидів учора в Києві на лаві запасних протягом усього матчу. Тепер «Динамо», яке експерти називали напередодні фаворитом в групі G, поставило себе «у скрутне становище» перед наступним матчем у Відні з місцевим «Рапідом» 3 жовтня. Газета з Австрії також здивована, для чого «Динамо» було купляти за «9 мільйонів євро» гравця збірної Австрії, Олександра Драговича, щоб він потім «сидів 90 хвилин на лаві запасних».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG