Доступність посилання

ТОП новини

Владу й опозицію тимчасово об’єднає євроінтеграція


Київ – 3 вересня відкривається третя сесія Верховної Ради сьомого скликання. За словами депутатів, їхню роботу визначатиме підготовка до Вільнюського саміту, де має бути ухвалено рішення про асоціацію, а також наближення президентських виборів. Причому, з огляду на президентські перегони, зазначають парламентарі, конкуренція між опозиційними фракціями має посилитися. Між тим, депутати не знають напевно – чи виступить на відкритті сесії президент Віктор Янукович.

На першому пленарному тижні головним є питання, пов’язані з ухваленням угоди про асоціацію з ЄС, наголошує голова Верховної Ради Володимир Рибак. Депутат-регіонал Ганна Герман вважає, що євроінтеграційні ініціативи приведуть до об’єднання зусиль влади і опозиції.

Заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Сас також припускає, що євроінтеграція може призвести до ситуативного порозуміння між владою і опозицією.

Якщо буде чітко поставлена мета – підписання угоди у Вільнюсі – то можуть бути відкинуті на другий план усі інші питання, і Верховна Рада працюватиме в унісон
Сергій Сас
«Якщо буде чітко поставлена мета – підписання угоди у Вільнюсі – то можуть бути відкинуті на другий план усі інші питання, і Верховна Рада працюватиме в унісон. Але тут важливо, щоби була дотримана процедура, а не робилося так, як це звикли останнім часом – через коліно», – каже він.

Герман підозрює, що комуністи домовляться… зі «Свободою»

Депутат-ударівець Павло Розенко зазначає, що для опозиції важливо проконтролювати, аби євроінтеграційні законопроекти чинна влада не доповнила вигідними лише для неї новаціями. За його словами, «УДАР» не голосуватиме так сліпо за все, що уряд подаватиме під маркою євроінтеграції».

На думку Ганни Герман, роботі депутатів на користь євроінтеграції заважатимуть не так дискусії серед регіоналів, як несподівана спілка політичних антагоністів – «Свободи» і КПУ.

Натомість заступник голови фракції партії «Свобода» Андрій Мохник запевняє, що його політична сила підтримає євроінтграційні проекти, але це аж ніяк не означатиме співпрацю із чинною владою.

Сьогодні від режиму Януковича залежить – чи будуть ухвалені євроінтеграційні закони
Андрій Мохник
«Сьогодні від режиму Януковича залежить – чи будуть ухвалені євроінтеграційні закони. Бо опозиція – «Свобода», УДАР і «Батьківщина» – однозначно завила про те, що підтримуватиме закони, яких потребує інтеграція з ЄС», – наголошує він.

На думку Андрія Мохника, президент, виступаючи перед парламентом, мав би взяти на себе відповідальність за підписання угоди про асоціацію з ЄС. Оскільки останнім часом посилилися суперечки щодо доцільності євроінтеграції всередині самої Партії регіонів.

Утім, ані депутати від опозиції, ані депутати від влади достеменно не знають – чи виступить Віктор Янукович на відкритті сесії Верховної Ради.

Опозицію застерігають від деструктивної конкуренції

Ще одним визначальним чинником, який впливатиме на роботу парламенту, стане наближення президентських виборів. З огляду на це протистояння в парламенті зростатиме. Позафракційний депутат Олесь Доній вважає, що, з огляду на наближення президентських виборів-2015, посилиться не лише протистояння між владою й опозицією, але й між опозиційними політичними силами.

За його словами, «ідея про висунення єдиного опозиційного кандидата не знайшла підтримки». Відтак важливо, аби конкуренція між опозиціонерами відбувалася в конструктивному річищі, бо інакше влада зможе скористатися із цього.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG