Доступність посилання

ТОП новини

Російські депутати хочуть не допустити зближення України з ЄС


Анатолій Локоть
Анатолій Локоть
У стінах Державної думи Росії в п’ятницю обговорювали проект резолюції Держдуми з приводу запланованого підписання Україною угоди про асоціацію з Євросоюзом. Депутат від Комуністичної партії Російської Федерації Анатолій Локоть запропонував затвердити конкретні заходи, щоб не допустити зближення України з Євросоюзом. Які ж саме конкретні заходи мав на увазі депутат-комуніст, він пояснив у інтерв’ю Радіо Свобода.

Я знаю українську Компартію, яка виступає якраз за тісніші відносини між Україною та Росією
– Я швидше запропонував вжити заходів, щоб була зрозуміла позиція Росії, щоб зближувати позиції України і Росії, щоб бути більш привабливими для співпраці. Мотив у мене не тільки об’єктивний, але, я відверто скажу, і суб’єктивний, оскільки у мене коріння в Україні. Мій тато українець за походженням – із Чернігівської області. І тому для мене дуже боляче, як і для багатьох мільйонів сімей, дивитися на те, що відбувається зараз між Росією та Україною. Щодо України, то я вважаю, що тут повинні бути більш тісні контакти парламентарів.

Я знаю українську Компартію, яка виступає якраз за тісніші відносини між Україною та Росією. Я знаю, що там є й інші парламентарі, які поділяють цю точку зору. Треба працювати разом, треба зустрічатися. Була ж свого часу пропозиція, коли йшла мова про те, що Конгрес, сенатори Сполучених Штатів ухвалять рішення про війну проти Сирії, то збиралася ж делегація депутатів Держдуми поїхати туди, щоб роз’яснити позицію Росії. Ну Україна ж тут поруч абсолютно, ми говоримо практично однією мовою! Що ж ми тут не ведемо такої ж роботи? Або ми в Україну, або, будь ласка, парламентарі України до нас нехай приїжджають. Давайте сідати разом і розмовляти. Треба розмовляти, зустрічатися.

– Голова комітету Держдуми з міжнародних відносин Олексій Пушков заявив, що підписання угоди про асоціацію з ЄС, фактично, поставить Україну в «напівколоніальну залежність» від Європи. Ви згодні з цим твердженням?

– Ми вважаємо, що дійсно це так, тому що до Євросоюзу Україна ж не на перших ролях туди піде, так само як і інші колишні республіки Радянського Союзу. Це скоріше просування впливу Євросоюзу економічного і політичного – ближче до Росії, далі на схід. Звідси диктат і політичний, й економічний. Я думаю, що там прислухатися особливо до голосу України не будуть.

– Депутат Держдуми від ЛДПР Ярослав Нілов запропонував звернутися у Федеральної міграційної служби Росії і до головного санітарного лікаря Геннадія Онищенка з проханням «Проінспектувати іммігрантів з України та продукти харчування, які Україна імпортує в Росію». Чи можна назвати таку позицію гідною великої держави?

Постать Онищенка виглядає гротескно. Не слід розглядати вихідців із України, мігрантів, як якихось людей другого сорту, яких можна атакувати
– Тут я змушений з Вами погодитися, тому що деколи постать Онищенка ось у цій ролі виглядає досить гротескно. І, звичайно, вдаватися до цього заходу не хочеться. Так само, як і не слід розглядати вихідців із України, мігрантів, як якихось людей другого сорту, яких можна атакувати. Я саме за те, щоб ми в них бачили найближчих братів. Ми, по суті справи, один народ. І потрібно в цьому сенсі будувати нашу політику. Я виступаю за тіснішу інтеграцію, а шантажувати подібними методами, які пролунали з вуст депутата, це не від сили, а просто метушня. Не треба розмінюватися на це. Я за діалог, я вважаю, що потрібно розмовляти і переконувати. Якщо ми вважаємо, що ми праві, то не треба до таких методів вдаватися. Це все дріб’язково і безглуздо. Я думаю, що здоровий глузд все одно повинен перемогти. Ми завжди були разом і ми такими і залишимося. Я впевнений.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG