Доступність посилання

ТОП новини

На Харківщині назріває сміттєвий бунт


Люботин, Харківська область
Люботин, Харківська область
Харків – На Харківщині жителі Люботина, готові перекрити автотрасу, якщо місцева влада не відмовиться від ідеї побудувати в цьому місті сміттєсортувальний полігон. За словами жителів Люботина, у їхньому місті і без того погана екологія і сморід від сміттєзвалища. В обласній державній адміністрації навпаки, переконані, що від цього інноваційного проекту Люботинці лише виграють, бо йдеться не про будівництво нового сміттєвого полігону, а про перетворення старого в сучасний із сміттєпереробними технологіями.

Люботин – у цьому місті з любозвучною назвою мешкає майже двадцять п’ять тисяч людей. Мешканці і їхній мер в один голос твердять, що з таким смородом, який іде від розташованого за двісті метрів від житлових будинків сміттєзвалища, далі жити не можна.

«Сморід є і сморід буде, якщо з цим сміттєзвалищем нічого не робити, то воно так і буде», – каже люботинський міський голова Володимир Теличко.
Житло обуреного люботинця Дмитра Зайцева стоїть неподалік від скандального сміттєзвалища.

«Зараз там уже буквально квадратні кілометри сміття. Вони не можуть справитися з цим, а якщо вони побудують полігон, що буде? Це просто в цьому смітті Люботин згорить, просто задихнеться», – розповідає мешканець Люботина Дмитро Зайцев.
Влада обіцяє рекультивацію

Тверді побутові залишки, а так чиновники називають сміття, що звозиться на звалище, самовільно сюди почали скидати кілька десятків років тому. Міський голова Володимир Теличко розповів Радіо Свобода, що за проектом вісім гектарів нинішнього звалища поділять на кілька ділянок. На двогектарному майданчику складатимуть тверді побутові залишки. На майже такій самій за розміром ділянці побудують сучасний виробничий цех із сортування та переробки сміття. Решта землі буде засаджена деревами та кущами.

«Ми тільки обговорюємо план розміщення сміттєсортувального цеху. А остання територія буде рекультивована. Коли вона буде рекультивована і висадять дерева, то який буде сморід?», – зауважує міський голова Володимир Теличко.


Голова обласної державної адміністрації Михайло Добкін твердить, що новий сміттєпереробний полігон припинить нецивілізоване звезення сміття з різних околиць. А сміття, що тут назбиралося із шістдесятих років минулого століття, за словами голови облдержадміністрації, зможуть утилізувати. А на спеціально зведеному тут підприємстві тверді залишки не лише сортуватимуть, а ще й перетворюватимуть на будівельні матеріали чи технічну воду. Проект фінансуватиметься спільно державою та інвестором.

«Проектна вартість двадцять вісім мільйонів гривень. Чотирнадцять мільйонів для вирішення цієї проблеми фінансує обласний бюджет, і чотирнадцять – інвестор», – ділиться планами голова облдержадміністрації.

Михайло Добкін, коментуючи громадські слухання щодо питання будівництва нового сміттєсортувального переробного полігону в Люботині, пояснив протести і провальне голосування слабкістю місцевої влади, яка не змогла нормально пояснити екологічні перспективи з появою цього полігону.

Люботинці закидають владі «екологічний геноцид»

Натомість люботинці вимагають, аби сміттєпереробний полігон облаштували не на самому звалищі, а бодай за два кілометри від міста. А саме старе звалище має бути знищене.

​«Якби Добкін приїхав і подивився на той смітник! Яка вода може бути з нього?! Це просто якийсь екологічний геноцид. Змусити людей жити в полігоні наступні двадцять років!», – обурюється одна із ініціаторів громадських слухань Олександра Нестеренко.

Люботинці цього тижня на пікеті домагатимуться аби міські депутати скасували своє рішення про будівництво полігону з сміттєпереробним підприємством. Вони не виключають перекриття автошляхів, якщо їхні вимоги не почує влада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG