Доступність посилання

ТОП новини

Україна залежить від Росії і у виробництві електрики – Соколовський


©Shutterstock
©Shutterstock
Київ – Побудова нових ГЕС в Україні є намаганням зменшити енергетичну залежність від Росії. Про це заявив Радіо Свобода експерт із енергетичних питань Богдан Соколовський, коментуючи рішення про спорудження на Київщині нової гідроелектростанції. Але ці спроби є запізнілими, каже водночас експерт. Крім газового «повідка», Україна все більше залежить від східного сусіда у видобутку електрики. Електростанцій в принципі вистачає, але значну частину з них складають атомні, які споживають ядерне паливо з Росії. Тому варто зосередитись на будівництві невеликих гідроелектростанцій, зауважує Богдан Соколовський.

– Як заявив голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк, є план побудови приватними інвесторами у Білій Церкві (на Київщині), на річці Рось гідроелектростанції. Вартість такого проекту становитиме близько 10 мільйонів американських доларів. Чи потрібна нова ГЕС? І чи варто взагалі розвивати таку практику в Україні?

– Це питання складається із багатьох питань. Насамперед, збудувати гідроелектростанцію у Білій Церкві не складає жодної проблеми. А загалом – які проблеми є в Україні із гідроенергетикою та будь-якою іншою електроенергетикою і чи варто будувати нові ГЕС? Тут варто розглядати насамперед у контексті запровадження альтернативних джерел, а вони у нас є дуже маленькими. Тобто, у них – дуже маленька частка і у ГЕС зокрема. Тому з цієї точки зору – варто будувати.

– Якщо брати до уваги всю електроенергетику, яку виробляють в Україні – атомна, теплова, та ж ГЕС…Скільки саме діє зараз гідроелектростанцій у відсотковому відношенні загалом?

– ГЕС – не більше трьох відсотків.

– ГЕС – лише три відсотки…

– Всього-на-всього, не більше.

– Тобто, пане Соколовський, маємо 97 відсотків атомної та інших видів електроенергетики…

– І ви ж не забувайте, що близько 50 відсотків електроенергії генерують в Україні атомні станції. Так, нам треба злазити із залежності. По атомній енергетиці ми повністю залежні від Росії. Це стосується ядерного палива та інженерії. Водночас у нас стоять радянські-російські реактори і ними керують із одного центру, розташованого у Москві. Тобто, про атомну енергетику практично ніхто не говорить, але насправді ми на 100 відсотків є залежними. Тому стверджувати, що тут у нас немає проблем? А гідроенергетика все-таки є своєю. І це не лише можна, а й потрібно розвивати. Але разом із тим пам’ятати, що ми, на жаль, ніколи не досягнемо того рівня, який державі сумарно потрібен.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG