Доступність посилання

ТОП новини

Батьки школярів повстали проти примусового вивчення російської


Київ – Українських школярів підштовхують до того, щоб вони вивчали як другу іноземну російську мову. Про це говорять і батьки учнів, і опозиційні політики. Цей процес торкнувся, як з’ясувало Радіо Свобода, і української глибинки, і Києва. Зокрема, в столичній спеціалізованій школі №76 імені Олеся Гончара батьки повстали проти того, щоб російську вивчали всі школярі. Керівництво школи запевняє, що вибір другої іноземної погоджували з усіма батьками, і що місцева влада не бачить можливості забезпечити вивчення різних іноземних мов у різних класах школи. Посадовці КМДА наголошують, що питання другої іноземної порушувати пізно, бо навчальний процес уже розпочався.

Киянин Олександр Мартиненко всіх своїх чотирьох дітей віддавав навчатися до спеціалізованої школи №76 імені Гончара у Києві. Можливо, тому, що там раніше навчалася його дружина. Однак цього року, коли дві його молодші дочки пішли до п’ятого і сьомого класу, почалися проблеми. Олександр Мартиненко та інші батьки хотіли, щоб їхні діти вивчали як другу іноземну західноєвропейські мови: французьку, німецьку, іспанську чи польську. Українське законодавство дає право школярам та їхнім батькам обирати іноземну мову. Однак у 76-й школі дітей цього вибору позбавили, розповів Радіо Свобода Олександр Мартиненко.

Нас поставили перед фактом: у п’ятих класах друга іноземна – російська
Олександр Мартиненко
«Нас поставили перед фактом: у п’ятих класах друга іноземна – російська. В інших школах з цього приводу проводилися батьківські збори, у нашій – нічого не було. Ми стали заручниками бідності, бо, як нам пояснили, російську мову найдешевше запровадити у навчальний процес. Нині у нас починаються батьківські збори, на які ми запросили депутатів та інших відомих людей. Сподіваюся, результатом стане створення комісії за участі батьків, яка працюватиме над забезпеченням права дітей обирати другу іноземну мову», – зазначає батько чотирьох дітей.

Олександр пропонує розділити учнів на дві групи, відповідно до мовних уподобань, щоб російську вивчали лише ті, хто хоче, а не вся школа.

Обрали російську, бо були підручники і вчителі – директор школи

Директор школи №76 Олена Знак заявила Радіо Свобода, що вибір у батьків був.

«Минулого навчального року ми проводили загальні батьківські збори. Батьки висловили свою думку. І рішення ради школи, за згодою більшості батьків, обрало мову навчання. Вирішили, що вивчення цієї мови можна найкраще організувати. Ми – державний заклад, тож у нас немає можливості забезпечити різні класи різними іноземними мовами. Ми зверталися до міської влади, і нам сказали, що для підготовки вивчення нової мови потрібен час, і цього року це неможливо зробити».

Зі свого боку, Олександр Мартиненко та інші батьки, які підтримують його позицію. Кажуть, що шкільних зборів про вибір мови не було, а якщо були, то багатьох про них навіть не попередили.

Радіо Свобода звернулося за коментарем до Київської міської державної адміністрації. Керівник відділу загальної і середньої освіти і правового захисту дітей Головного управління освіти і науки КМДА Олена Святенко відповіла телефоном, що питання вибору другої іноземної в київських школах піднімати вже пізно.

«Питання визначення батьками другої іноземної мови наразі не актуальне, бо розпочався навчальний рік, і всі уже обрали свою мову. Звертайтеся до нашого департаменту, вам нададуть більш детальні роз’яснення», – сказала Святенко.

У приймальній освітнього департаменту заявили, що взагалі нічого не знають про ситуацію з вивченням мов у школі №76. Однак про неї вже дізналися депутати.

Свободівець Ігор Мірошниченко обіцяє допомогти батькам відстояти право обирати іноземну мову для своїх дітей.

На Східній Україні російську як другу іноземну нав’язують тотально. Це не вигідно школярам
Ігор Мірошниченко
«Така ситуація в усій Україні. У глибинці учням нав’язують російську під приводом браку коштів, бо вчителів не бракує. У Києві такі випадки значно рідші, але вони теж мають місце. На Східній Україні російську як другу іноземну нав’язують тотально, – наголошує депутат. – Це не вигідно школярам, бо спілкуватися російською вміють усі, навіть ті, хто не хоче. Дітей позбавляють можливості стати поліглотами. Друга іноземна мова – це позитив, однак є німецька, французька, іспанська та інші мови, більш перспективні за російську».

Мірошниченко пояснює ситуацію тим, що в Міністерстві освіти та науки мають намір створити дітям цілком російськомовне середовище, російську на вулиці, у книжках, на телебаченні, у газетах, а відтепер – і у школі.

У Міносвіти запевняють, що російську обрали заледве чверть українських учнів, решта – вивчатимуть інші мови, які вони обрали. Між тим, Радіо Свобода з’ясувало, що в сільських школах Центральної та Північної України, навіть у тих, де немає російськомовних дітей, обирали російську вимушено, оскільки держава не забезпечила фахівців з інших мов.

Голова освітнього комітету Верховної Ради Лілія Гриневич раніше висловлювала думку про те, що держава має витратити зусилля на краще вивчення першої іноземної мови, замість запровадження другої у школах, які не мають для цього ресурсів.

Подібної думки дотримуються батьки, чиїм дітям пропонують вивчати російську. Багато з них висловили Радіо Свобода думку, що краще б їхнім дітям додали кілька годин англійської, аніж російської.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG