Доступність посилання

ТОП новини

Асоціація з ЄС в обмін на Тимошенко – як «емоційне рішення» Януковича


Робочий візит президента України Віктора Януковича до США
Робочий візит президента України Віктора Януковича до США
Київ – Україна підпише угоду про асоціацію з ЄС цього року, а питання Тимошенко буде вирішено в жовтні у співпраці з місією Кокса-Квасневського. Це дві тези з заяв український глави держави, зроблених Віктором Януковичем у США в рамках 68-ї сесії Генеральної асамблеї ООН. У Партії регіонів підтверджують, що Янукович має твердий намір звільнити Юлію Тимошенко, однак, на думку регіоналів, це складно зробити через злочини, за які її судять. Однопартійці Тимошенко припускають, що президент намагається рухатися до Європи, не випускаючи свою опонентку з-за ґрат. Експерти ж вбачають у словах Віктора Януковича бажання виправити ситуацію з Юлією Тимошенко, оскільки, на їхню думку, від її ув’язнення президент лише програв.

Україна робить свій внесок у «проект Великої Європи», і це відповідає інтересам та цілям розвитку країн Заходу та Сходу континенту – таку думку висловив Віктор Янукович, під час виступу на загальних дебатах 68-ї сесії Генеральної асамблеї ООН.

«Твердо вірю, що підписання в листопаді цього року угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом, включно зі створенням всеохоплюючої і поглибленої зони вільної торгівлі, стане важливим інструментом підвищення добробуту громадян України і, відповідно, сприятиме досягненню нашою країною Цілей Розвитку Тисячоліття», – наголосив Янукович на дебатах в ООН.

Янукович хоче вирішити питання Тимошенко до 21 жовтня

Водночас під час зустрічі з главами держав, із так званої «Групи друзів України», Віктор Янукович визнав, що ув’язнення колишнього прем’єра Юлії Тимошенко залишається однією з перешкод для підписання угоди про асоціацію з ЄС.

Янукович нагадав, що зараз над питанням Тимошенко працює місія Європарламенту у складі Пета Кокса та Александра Квасневського.

«Якою вона буде наша спільна точка зору­ – буде відомо, коли будуть підводитися підсумки цієї місії, напередодні засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС 21 жовтня», – цитує українського президента його прес-служба.

Віктор Янукович має намір звільнити Юлію Тимошенко, однак це важко зробити через судові справи проти неї та злочини, за які її засудили, зауважив у коментарі Радіо Свобода депутат-регіонал та колишній суддя Володимир Олійник.

Рішення треба шукати у правовій площині. Що це буде, амністія, лікування, помилування? І сама Тимошенко повинна це зрозуміти і йти назустріч
Володимир Олійник
«Віктор Федорович як ніхто зацікавлений вирішити цю проблему, бо ми маємо зобов’язання щодо євроінтеграції. Однак окремі особи розуміють цю проблему так: випустити Тимошенко за будь-яку ціну. Але ж тоді інші громадяни скажуть, що це не відповідає Конституції. В мене немає сумніву, що Тимошенко засуджена за тяжкий злочин. Тому рішення проблеми треба шукати у правовій площині. Що це буде, амністія, лікування, помилування? І сама Юлія Тимошенко повинна це зрозуміти і йти назустріч», – вважає Олійник

Він називає добрим знаком те, що місія Кокса-Квасневського не дає коментарів. Отже, на думку регіонала, переговори місії з українським президентом є плідними, тож Кокс та Квасневський мають намір говорити вже про їхній результат.

Достатньо змінити указ президента про порядок помилування – Терьохін

Вкрай суперечливими заяви Януковича, зроблені у США, називає депутат від «Батьківщини» Сергій Терьохін.

Президент може якось уранці, після пробіжки Межигір’ям, змінити власний указ і звільнити Тимошенко
Сергій Терьохін
«З одного боку, мені симпатичні європейські прагнення Януковича. Однак однією з умов підписання угоди у Вільнюсі є усунення вибіркового правосуддя, а за цим стоїть доля Юлії Тимошенко. Даючи інтерв’ю американським медіа, Янукович каже, що не може нічого зробити у справі Тимошенко. Водночас указ про порядок помилування – підписав саме він. А там є положення про те, що якщо засуджений не згоден з помилуванням, то його не можуть помилувати. Але сам президент може якось уранці, після пробіжки Межигір’ям, змінити власний указ і звільнити Тимошенко», – припускає Терьохін.

Політолог Сергій Таран припускає, що рішення щодо колишнього прем’єра Янукович ухвалить в останній момент, і що воно залежатиме від його настрою.

Емоційним було рішення кинути Тимошенко за ґрати, від чого найбільше програв Янукович, а Тимошенко, як політик, – виграла
Сергій Таран
«Судячи з останніх заяв Януковича, в його голові зріє бажання відпустити Тимошенко, і він згоден діяти разом із місією Кокса-Квасневського. Інакше б він не робив таких заяв, і самої місії, можливо, вже не було б. Однак це рішення буде емоційним. Так само, як емоційним було рішення кинути Тимошенко за ґрати, від чого, зрештою, найбільше програв Янукович, а Тимошенко, як політик, – виграла».

Усунення вибіркового правосуддя є однією з ключових вимог Євросоюзу, які Україна має виконати для підписання угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС. Вона може бути підписана на Вільнюському саміті 28-29 листопада цього року.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG