Доступність посилання

ТОП новини

«Дорожній менталітет» українців – головна причина ДТП


Київ – Кепський стан автошляхів, низька культура водіння, а також неадекватна поведінка пішоходів. Такі причини виникнення ДТП в Україні назвали водії експертам Київського міжнародного інституту соціології. Проте фахівці наголошують – зменшити кількість аварій допоможе притягнення до відповідальності не лише винного водія, а й автовиробника разом із тими, хто прокладав дороги.

Ігор Рибка з Львівщини має змогу «насолодитися» пересуванням українськими автошляхами вже майже 30 років. Він є водієм-далекобійником і вважає: найголовніша причина виникнення ДТП – культура на дорозі – як водіїв, так і пішоходів.

Людям треба пояснювати, що коли ти виходиш чи виїжджаєш на дорогу, ти відповідаєш не лише за своє життя, а й за життя оточення
Ігор Рибка
«Я би сказав, що то є менталітет українців. У нас недостатньо взаємоповаги. Наприклад, людина хоче виїхати з парковки, чекає поки її пропустять, а її ніхто не пропускає. Так само на трасі. Бачить людина, що хтось обганяє та візьми, поступись. Допоможе, на мою думку, тільки пропаганда. Людям треба пояснювати, що коли ти виходиш чи виїжджаєш на дорогу, ти відповідаєш не лише за своє життя, а й за життя оточення», – переконує далекобійник.

Те, що одним із основних чинників, який впливає на кількість і тяжкість дорожньо-транспортних пригод в Україні є поведінка водіїв, підтвердило і дослідження Київського міжнародного інституту соціології. Директор КМІС Володимир Паніотто додав, що водії часто відвертають свою увагу і це теж призводить до аварій. Не дають змоги зосередитися на дорозі передусім розмови по мобільному й пішоходи на проїжджій частині. В той час, як реклама на вулицях та на узбіччі мало впливає на число ДТП, констатує соціолог.

Досвід надання першої медичної допомоги мають лише 14% опитаних
Володимир Паніотто
На 100 тисяч людей в Україні внаслідок ДТП щороку в середньому гине до 13 осіб. Для порівняння – у Голландії, Німеччині, Великобританії цей показник складає 5 осіб на 100 тисяч. Частково дані цифри пов’язані з тим, що українські водії не вміють надавати першу медичну допомогу, каже Володимир Паніотто. «Досвід надання першої медичної допомоги мають лише 14% опитаних», – зазначив соціолог.

Щороку в Україні стається понад 200 тисяч ДТП

Щороку в Україні стається в середньому понад 200 тисяч ДТП. Для 5 тисяч українців вони стають фатальними. Жертви аварій – це переважно чоловіки віком до 50 років, які є годувальниками своїх сімей і це величезний збиток для держави, наголошує президент Асоціації безпеки дорожнього руху Михайло Белін. Зрештою держава щороку втрачає 5 мільярдів доларів.

Оскільки черговим підвищенням штрафів покращити ситуацію на дорогах сьогодні вже неможливо, вважає Михайло Белін, то варто карати всіх винуватців ДТП – не лише водіїв.

Це називається «трикутником безпеки». Тобто за безпеку на дорогах повинні відповідати і виробники авто, і проектанти доріг, і будівельники доріг
Михайло Белін
«Україна живе ще за старою парадигмою, тобто, коли стається ДТП, винен водій. А нова ефективна парадигма, що існує в Європі, передбачає, що якщо винен водій, а це буває у 80% випадків, його рятувати має і дорога, і машина. Це називається «трикутником безпеки». Тобто за безпеку на дорогах повинні відповідати і виробники авто, і проектанти доріг, і будівельники доріг. От до прикладу, ми провели аудит дороги Київ-Чоп і побачили, що вже на етапі проектування ця дорога поділила села наполовину. Там немає освітлення вночі, нема переходів і люди гинуть, бо ходять одне до одного в гості », – ілюструє він.

Кількість зареєстрованих транспортних засобів в Україні щороку збільшується і вже сягає понад 8 мільйонів. Михайло Белін додає, якби власники цих машин зменшували швидкість на дорогах у середньому бодай на 20 кілометрів на годину, то аварій було б утричі менше.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG