Доступність посилання

ТОП новини

Янукович «пристрілювався» до Львівщини на полігоні


Першого жовтня – перший день останнього призову в українську армію на строкову службу. На цьому наголосив на Львівщині президент України Віктор Янукович під час відвідин Яворівського полігону. У 2014-му – початок створення нової української армії. Але скільки часу триватиме процес військової реформи? Чи достатньо бюджетних ресурсів, щоб створити боєздатну сучасну армію в Україні? Чи перехід на контрактну службу унеможливить корупцію у військкоматах?

Президент Віктор Янукович вперше відвідав Яворівський полігон, прибувши туди зі львівського летовища на гелікоптері. Протягом півтори години головнокомандувач спостерігав за тактичними навчаннями підрозділів Сухопутних військ і Повітряних сил України, в яких взяли участь майже 1700 військовослужбовців, було задіяно 400 одиниць військової техніки і озброєння. Зокрема, випробовували і сучасну техніку, яку планують закупити для української армії.

Відчувалось, що військовослужбовці ретельно готувались до навчань і багато з них зізнались, що армія – це їхнє життя, які непрості часи довелось їм переживати за останні 20 років, коли постійно мовиться про реформування війська.

Спробував себе у ролі військового і президент, який натиснувши на кнопку, запустив протитанкову керовану ракету. Під час навчальних стрільб, залишок відстрілу полетів у бік майданчика, на якому стояв президент зі свитою, що спричинило помітне занепокоєння президентської охорони, але все обійшлось. А ще під час показових навчань один зі снарядів Су-27 вийшов поза межі полігону, але самоліквідувався у повітрі.

Мешканка села Грушів Яворівського району ( це 17 кілометрів від полігону) Надія Смолин розповіла Радіо Свобода, що вона бачила, як під час навчань стався вибух в озері, а це півкілометра від її хати. Жінка припускає, що це був снаряд. На березі були рибалки, які не постраждали, але потужний вибух заглушив рибу в озері. Надія Смолин каже, що через сильні стрільби на полігоні у її будинку тряслись шибки вікон.

«На щастя, що той снаряд влучив в озеро, а не в село. На щастя, що все так обійшлось, ми вже думали, що війна почалась. Особливо потужним був один вибух», – розповіла жінка.

Правоохоронці опитують мешканців села Грушів. Начальник Яворівського РВ ГУ МНС у Львівській області Руслан Іванишин каже: щоб говорити про снаряд, передусім потрібно його знайти, а його немає. Радіо Свобода стало відомо, що до еменесників звертались мешканці села, що в озеро влучив нібито снаряд.

Президент пообіцяв нову професійну армію

Президент на Яворівському полігоні остаточно підтвердив, що 2013-й – останній рік призову на строкову службу. Відтак наступного року розпочинається нова сторінка в історії українського війська. «Професійна армія – це вимога часу. Це необхідна складова на шляху євроінтеграції України», – наголосив Віктор Янукович.

Втім, президент зазначив, що для реформування необхідно збільшити фінансування Збройних сил України, поліпшити професійний рівень військовослужбовців і умови проживання та служби. Вкотре Віктор Янукович пообіцяв, що держава дбатиме про житло для військових.

Реформування української армії триватиме до 2017 року. Уже на сьогодні близько 60% особового складу – контрактники. Втім, чи є достатньо коштів у бюджеті для проведення реформування армії? Які соціальні гарантії матимуть військовослужбовці? Цього Янукович не деталізував, а уточнити на брифінгу не вдалося, бо було дозволено лише три запитання від журналістів, які традиційно заздалегідь були визначені прес-службою.

Нині бюджет української армії – це близько 15 мільярдів гривень, а щоб зреалізувати заплановані заходи з реформування війська, за оцінкою військового експерта Сергія Згурця, потрібно щороку майже 23 мільярди гривень. Натомість, згідно з проектом держбюджету, запропонованого парламентом, у 2014-му Збройні сили отримають лише 14 мільярдів гривень.

Від армії доведеться і далі «відмазуватись»

Що зміниться у житті молодих людей після переходу української армії на контрактну службу? Чи не доведеться й далі носити довідки у військкомат і шукати шляхи, щоб оминути службу?

Для прикладу, з 5000 кандидатів на Львівщині призивають 600 осіб. Відтак є група тих, хто прагне потрапити в армію, і тих, хто не хоче йти у військо. Перехід на контрактну службу аж ніяк не вирішує проблему корупції у військкоматах. Адже призов у внутрішні війська і Державну спеціальну службу транспорту надалі триватиме. А це означає, що є шляхи для зловживань.

Уряд ухвалив рішення щодо підвищення заробітної плати військовослужбовцям майже вдвічі. Офіцери розповіли Радіо Свобода, що щокварталу їм підвищують зарплату, але для них дуже важливим є отримати помешкання. Адже багато офіцерів проживає у службових квартирах і при переході на іншу роботу чи завершенні контрактної служби вони втрачають і ці кілька квадратних метрів житла.

Але президент багато обіцяв військовим, однак не підійшов до них, щоб просто і щиро поспілкуватись і розпитати про проблеми. Взагалі було помітно, що Віктор Янукович занепокоєний. Чи то так вплинув холод на полігоні, чи переліт на гелікоптері, чи просто неспокійно почувалось на Львівщині?
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG