Доступність посилання

ТОП новини

Держреєстри стали жертвою «бабліща»?


Міністр юстиції України Олена Лукаш та попередній керівник Мінʼюсту Олександр Лавринович
Міністр юстиції України Олена Лукаш та попередній керівник Мінʼюсту Олександр Лавринович
Київ – Через конфліктну ситуацію на держпідприємстві «Інформаційний центр», яка виникла після зміни керівництва, було тимчасово заблоковано доступ до електронної системи державних реєстрів. Міністр юстиції Олена Лукаш заявляє про несанкціоноване втручання в систему і запевняє, що витоку інформації чи знищення даних не сталося. Справою займається Генпрокуратура, яка відкрила з цього приводу провадження. Експерти кажуть про непрозорість та корумпованість системи держреєстрів.

Сьогодні працівники держпідприємства «Інформаційний центр», яке забезпечує доступ до 18 державних реєстрів, заявили про рейдерське захоплення. Згідно з поширеною ними інформацією, новий директор підприємства дав вказівку про копіювання всієї інформації баз даних, яке здійснювалося сторонніми людьми. Під час цього програмне забезпечення було зламане, а це спричинило зупинку роботи реєстрів.

Натомість міністр юстиції Олена Лукаш заперечила інформацію про рейдерське захоплення і припускає, що несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерного обладнання та мереж Мінʼюсту може бути наслідком перевірки на держпідприємстві.

В кабінетах посадових осіб знайдено схеми пошкодження маршрутів і доступів до реєстрів
Олена Лукаш
«Результати аудиту були дуже невтішними для тих, хто займався освоєнням державних коштів дуже нахабним способом. Частина з них, маючи доступ і всі можливості впливати на маршрути реєстрів, декілька діб тому зробила те, що зробила, і результати останніх слідчих дій підтвердили, що в кабінетах посадових осіб знайдені схеми пошкодження маршрутів і доступів до реєстрів», – стверджує міністр.

Державні реєстри – приватна годівниця?

Система державних реєстрів була створена на межі 1990-2000-х років. Колишній міністр юстиції Микола Оніщук каже, що за часів його керівництва «проблем з належним функціонуванням реєстрів і збереженням конфіденційності не виникало». Але від подальших коментарів екс-урядовець утримався.

Натомість адвокат Тетяна Монтян стверджує, що від самого початку до розробки та функціонування держреєстрів виникало багато запитань. «Розробкою займається якась корупційна контора, права на програмне забезпечення у якихось приватних осіб, які отримують неймовірну кількість роялті. А головне, що в усьому цивілізованому світі реєстри відкриті, а у нас закриті», – розповідає вона.

Лавринович запевняє, що конфлікту з Лукаш немає

У Києві хабар за внесення в реєстр одного об’єкту досяг півтори тисячі доларів
Тетяна Монтян
Також Тетяна Монтян наголошує на великій корупційноємності сфери держреєстрів. «Зараз у Києві хабар за внесення в реєстр одного об’єкту досяг півтори тисячі доларів. Ви можете собі уявити, що робиться на цьому ринку? Це неймовірна кількість бабліща!» – каже вона.

Проблемна ситуація виникла через зміну керівництва держпідприємства, яке забезпечує доступ до реєстрів. За словами Тетяни Монтян, «Лукаш завела свою людину – Богданова – замість Добжанського, який був людиною Лавриновича».

У свою чергу попередній керівник Мінʼюсту Олександр Лавринович зазначає, що, функціонуючи від 1997 року, система державних реєстрів досі не викликала нарікань. Він утримався від коментарів з приводу ситуації в Мінʼюсті, але запевнив, що конфліктів між ним та чинним керівником відомства не існує.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG