Доступність посилання

ТОП новини

КДБісти не здатні були зупинити масового націонал-демократичного руху в Україні – В’ятрович


Володимир В’ятрович, архівне фото
Володимир В’ятрович, архівне фото
КДБісти не здатні були зупинити масового націонал-демократичного руху, що наростав в Україні незадовго до розпаду СРСР, заявив сьогодні у Дніпропетровську колишній голова архіву СБУ, голова Вченої ради Центру досліджень визвольного руху (Львів), історик Володимир В’ятрович, презентуючи власну книгу «Історія з грифом секретно. Українське 20-е століття», яка вийшла третім, доповненим виданням, у рамках проекту «Зустрічі в Січеславі».

За словами історика, перша частина його монографії ґрунтується на матеріалах, що не були донедавна доступні широкому загалові, друга – розповідає про «радянський період» історії України – з 1918 по 1991 роки.

«Документи КДБ показують, що КДБ розкладався разом із радянською владою, і міфи про те, що КДБ і зараз існує та керує якимись державами, є тільки міфами. КДБісти абсолютно не контролювали цієї ситуації. Вони не здатні були зупинити цього масового націонал-демократичного руху, що наростав і в Україні, і в інших республіках. І не здатні були зупинити розвал Радянського Союзу», – заявив В’ятрович.

За його словами, книга побудована на документах КДБ, з якими він мав можливість працювати, коли був директором архіву Служби безпеки України.

«Моїм завданням було показати минуле століття через історії різних людей, осіб, які були героями чи зрадниками. Через біографію окремих людей я намагався представити цей драматичний і героїчний для України період. Дуже багато сюжетів у цій книзі розповідають маловідомі або взагалі невідомі широкій громадськості факти», – сказав автор.

Як він додав, серед досліджених ним тем – драматичні польсько-українські та українсько-єврейські відносини.

Один із нарисів присвячений Федорові Вовку та Василеві Куку, представникам оунівського підпілля на Дніпропетровщині.

«Я переконаний, що в такому науково-популярному форматі можна донести дуже багато цікавих моментів із історії України», – додав дослідник.
XS
SM
MD
LG