Доступність посилання

ТОП новини

У Сімферополі хізби мітингували проти зриву їхньої міжнародної конференції


Від пʼятисот до тисячі прихильників міжнародної політико-релігійної організації «Хізб ут-Тахрір» провели мітинг на центральному майдані Сімферополя. Вони протестували проти зриву їхньої міжнародної конференції, що мала відбутися у понеділок у приміщенні Кримського українського театру.

Як повідомив Радіо Свобода керівник інформаційної служби кримського відділення «Хізб ут-Тахрір» Фазил Амзаєв, попри попередню домовленість і попередню оплату оренди, адміністрація закладу без пояснень відмовилася відкрити приміщення.

Водночас представники міліції, присутні на майдані, попередили організаторів про незаконність мітингу і про адміністративну відповідальність за його проведення.

За словами Фазила Амзаєва, влада намагається загнати хізбів у підпілля, але «цього не станеться, «Хізб ут-Тахрір» продовжуватиме публічну діяльність в Україні». Організатори також заявили, що конференція, на яку прибули представники «Хізб ут-Тахріру» з Великобританії, Нідерландів, Туреччини, Лівану, Росії та інших країн, відбуватиметься в іншому місці.

Планувалося, що учасники конференції «Ісламський заклик на пострадянському просторі та «Хізб ут-Тахрір»: реалії та виклики» протягом 7 і 8 жовтня спробують «зруйнувати оманливі стереотипи про діяльність партії, відкрито та публічно розповісти про себе та свою роботу, щоб розвіяти нав'язані суспільству міфи про неї».

Створена в Єрусалимі у 1953 році, міжнародна політико-релігійна організація «Хізб ут-Тахрір» (з арабської – «Партія ісламського визволення»‎) діє в низці країн світу і сповідує принципи ісламського фундаменталізму. Метою своєї діяльності вважає відновлення теократичної держави – Халіфату, яка включала б всі ісламські країни. Організація заборонена у більшості арабських країн, у Туреччині, Росії та Німеччині. У більшості країн Європи та в Україні діє легально.

Українські речники організації «Хізб ут-Тахрір» заявляють про винятково мирні методи діяльності і відмову від намірів включити Україну до складу Халіфату.
XS
SM
MD
LG