Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко не проти навіть членства України в НАТО


Мінськ – Прем’єр-міністр України Микола Азаров разом з іншими членами уряду та великою групою бізнесменів у понеділок відвідав із візитом Мінськ. Під час його зустрічей в понеділок із президентом Білорусі Олександром Лукашенком та прем’єром Михайлом М’ясниковичем, крім двосторонніх питань, обговорювалася і тема асоціації України з ЄС. І влада Білорусі, і опозиція висловили свою підтримку європейським прагненням Києва.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко фактично став всупереч Кремлю у ставленні до європейських прагнень України. У той час, як Росія все ще намагається зупинити підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС, Лукашенко на зустрічі з українським прем’єром Миколою Азаровим заявив, що це право України.

«Треба виходити з реалій. Те, що Україна підписує угоду про асоціацію з Євросоюзом, – це практично доконаний факт, якщо вірити заявам із Брюсселя і Києва. Нам теж треба підходити таким чином, що Україна як суверенна, незалежна держава вибрала такий шлях і вирішила укласти цю угоду».

Лукашенко заявив, що як би не поводилася Україна, навіть якби вступила в НАТО, з цим треба рахуватися і шукати відносин з Києвом. Білоруський президент запропонував знайти оптимальну формулу подальших відносин членів Митного союзу з Україною.

Прем’єр України Микола Азаров у інтерв’ю білоруському телебаченню подякував офіційному Мінську за «зважену і спокійну оцінку рішення України щодо підписання Угоди з ЄС».

«Я хочу сказати, що Олександр Григорович – мудрий політик, мудрий керівник, він чітко окреслює, що має лежати у основі двосторонніх взаємин. Це дуже правильне розуміння, в чому полягають національні інтереси Білорусі в Україні», – зазначив Азаров.

Угода України з ЄС запобігатиме російській імперії – білоруська опозиція

Зважене ставлення Лукашенка до планів Києва підписати угоду з ЄС опозиційний білоруський політик, голова партії «Білоруський народний фронт» Олексій Янукевич пояснює тим, що Мінськ хоче зберегти свою вагу в Митному союзі, яка впала б за умов приєднання до нього України, а також залишити собі поле для маневру у взаєминах із Росією та ЄС.

«На тлі того, як провалилася дуже недоречна спроба Росії тиском змусити Україну відмовитися від цієї угоди (з ЄС), є можливість на контрасті висловити позитивне ставлення і заробити додатково балів у двосторонніх взаєминах із Україною», – зауважує Олексій Янукевич.

Він разом з іншими опозиційними політиками під час нещодавньої зустрічі з міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським виступив із підтримкою підписання угоди між ЄС та Україною на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі.

Олексій Янукевич також переконаний, що євроінтеграція України вигідна і Білорусі, вона дає білорусам надію, що і вони з часом можуть піти слідом, показує що ЄС відкритий. А з другого боку цей крок України нівелює спроби Росії поновити своє домінування в регіоні.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG