Доступність посилання

ТОП новини

Українська економіка зростатиме лише після реформ – Світовий банк


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Київ – Світовий банк погіршив свій прогноз економічного розвитку України на цей рік. Аналітики банку вважають, що економічне зростання можливе лише за умови підвищення тарифів, вільного курсу гривні та реформ, спрямованих на поліпшення бізнес-клімату. Подібні очікування і в багатьох українських експертів. Між тим в українському уряді говорять про вищі темпи зростання економіки, ніж очікує Світовий банк.

Світовий банк прогнозує спад української економіки упродовж трьох найближчих років, якщо економічна політика українського уряду не зміниться.

Як заявив директор представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Чімяо Фан, за песимістичним сценарієм, влада до президентських виборів фіксуватиме валютний курс і тарифи на житлово-комунальні послуги, не поліпшить інвестиційного клімату, і, як наслідок, відбудеться падіння ВВП на 1% у 2015 році, та зросте інфляція.

Україна виграє від зниження фіскального дефіциту і гнучкого курсу – Фан

За оптимістичним сценарієм, якщо український уряд почне підвищувати комунальні тарифи і, таким чином, подолає дефіцит бюджету, запровадить адресні субсидії, зробить курс гривні гнучкішим та проведе інші реформи, – українська економіка покаже зростання в 3-4% вже у найближчі роки, зауважив Чімяо Фан.

Необхідні негайні структурні реформи, що стимулюватимуть приватне підприємництво і зміцнять енергетичний сектор
Чімяо Фан
«Україна виграє від вжиття заходів, спрямованих на досягнення макроекономічної рівноваги завдяки зниженню фіскального дефіциту та політиці гнучкого валютного курсу. Щоб розпочалося економічне зростання, необхідні негайні структурні реформи, що стимулюватимуть приватне підприємництво і зміцнять енергетичний сектор. Світовий банк готовий підтримувати Україну в її зусиллях підвищувати енергоефективність та якість послуг, захищати бідні верстви населення та поліпшувати довгострокові перспективи економічного зростання», – наголосив керівник регіонального представництва Світового банку.

Водночас Чимяо Фан вказує на те, що Україна продовжує стримувати розвиток економіки непередбачуваними умовами для ведення бізнесу та фіскальним тиском.

Економіку стимулюють зростання продуктивності праці та зарплат – Сухий

Зі свого боку, перший заступник комітету Верховної Ради з соціальної політики Ярослав Сухий не вважає, що стабільний валютний курс і незмінні комунальні тарифи заважатимуть українській економіці.

Не вважаю, що серед основних чинників, які впливають на ВВП, є зростання тарифів
Ярослав Сухий
«Я не вважаю, що серед основних чинників, які впливають на ВВП, є зростання тарифів. Вони мають бути обґрунтованими, а підіймаються вони чи опускаються, для зростання виробництва не важливо. Важливою є купівельна здатність населення. Якщо тарифи необґрунтовано зростуть, вона зменшиться. Якщо є зростання зарплат, росте і купівельна здатність, і виробництво», – наголошує депутат.

За даними Світового банку, у першому та другому кварталах цього року економічна активність в Україні знизилася більш ніж на 1%. З усіх галузей зростання показали тільки роздрібна торгівля та аграрний сектор, причому останній зріс на 15% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Раніше Світовий банк прогнозував, що цього року українська економіка зросте приблизно на відсоток. Нині він погіршив свій прогноз, і передбачає, що зростання ВВП України триматиметься на нульовій позначці.

Зі свого боку, прем’єр Микола Азаров, який на початку року говорив, що валовий внутрішній продукт зросте на 3,4 відсотка, потім уточнював, що такі очікування були завищеними. Нині в уряді очікують, що економіка за рік зросте приблизно на півтора відсотка. Проте аналітик Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олександра Бетлій припускає, що цього року ВВП істотно знизиться.

Вже дійшли до межі, за якою економіка без реформування зростати не може
Олександра Бетлій
«Ми, як і Світовий банк, сподіваємося на оптимістичний сценарій, тобто на урядові реформи. Бо вже дійшли до межі, за якою економіка без реформування зростати не може. Головними змінами має бути гнучкий валютний курс, зростання тарифів для населення та поліпшення бізнес-клімату. До речі, такі ж вимоги висуває до України і МВФ, як умови для продовження своєї співпраці», – пояснює експерт.

Про потребу негайних економічних реформ, на думку експертів, свідчить те, що уряд не може виконати цьогорічного бюджету, і що вже йдеться про секвестр (вимушене скорочення) бюджетних витрат. Українські золотовалютні резерви нині становлять менше ніж 20 мільярдів доларів, тобто цього не вистачить для заміщення українського імпорту впродовж 3 місяців. Така кількість резервів не дає змоги використовувати їх ні для коригування валютного курсу, ні для підтримки бюджету.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG