Доступність посилання

ТОП новини

«Нобеля миру» отримали борці з хімічною зброєю


Директор Організаціяї із заборони хімічної зброї
Директор Організаціяї із заборони хімічної зброї
Брюссель – Цьогорічну Нобелівську премію у п’ятницю отримала базована в Гаазі Організація із заборони хімічної зброї. Ця, ще донедавна маловідома група, останні декілька тижнів перебуває в центрі уваги світу. Саме з того моменту, коли її експерти розпочали нагляд за арсеналом хімічної зброї сирійського режиму. Тим часом, мало кому відомо, що ця організація проводить свою кропітку та небезпечну роботу вже 15 років.

Дійсно, ще декілька тижнів тому про Організацію із заборони хімічної зброї ніхто не чув. Однак, криза, яку викликала атака зі застосуванням хімічних речовин у передмісті Дамаска, потрясла весь світ. Тільки-но сирійські лідери погодилися знищити свої запаси цього виду озброєнь, як експерти організації, що займається ліквідацією смертоносних хімічних арсеналів, вже почали роботу в Сирії.

Норвезький Нобелівський комітет із нагоди присудження премії миру оприлюднив документ, в якому йдеться про те, що Організація із заборони хімічної зброї, створена в 1997 році, отримала цю відзнаку, оскільки «здійснює інспекції, ліквідовує запаси хімзброї, а також діє іншими способами, задля втілення положень Конвенції про заборону хімічних озброєнь».

Голова Нобелівського комітету Торбйорн Яґланд при оголошенні лауреата зауважив, що це має бути сигналом всім тим, хто ще не приєднався до згаданої Конвенції. А також тим, хто ще не до кінця виконав свої зобов’язання щодо ліквідації хімічних арсеналів. При цьому представник Норвегії закликав пришвидшувати цю роботу, адресуючи цей заклик і до США та Росії.

«Конвенції та робота Організації із заборони хімічної зброї визначили застосування цього виду озброєнь як табу в рамках міжнародного права. Останні події в Сирії, де хімічна зброя знову була введена в дію, підкреслили необхідність посилення зусиль щоб покінчити з цією зброєю», – зазначає голова Нобелівського комітету.

До Конвенції все ще не приєдналися шість країн: Північна Корея, Південний Судан, Ангола, Єгипет, Ізраїль та Бірма.
Нобелівську премію миру присудили Організації з заборони хімічної зброї
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:14 0:00

Очистити планету від смертоносної хімзброї

Президент Франції Франсуа Олланд, перебуваючи в Гаазі, де знаходиться штаб-квартира Організації із заборони хімічної зброї, зазначив, що ця премія має змусити замислитися над загрозою «поширення не лише хімічної, а й ядерної зброї».

Організація із заборони хімічної зброї, працюючи «в тіні», за час свого існування вже знешкодила 57 тисяч тонн хімічного бойового арсеналу в Іраку, Лівії, США та Росії. А їхня мета – знищити всю подібну зброю на цілій планеті. Тим часом, інспектори Організації щодня працюють зі смертоносними сполуками: наприклад, як пояснюють експерти, простого контакту газу «зарин» зі шкірою людини достатньо, щоб викликати зупинку серцево-судинної та дихальної систем.

Серед інших претендентів на отримання Нобелівської премії миру-2013 називалися Едвард Сноуден, що викрив електронне спостереження американських спецслужб, та Малала Юсуфзай – юна правозахисниця з Пакистану і навіть президент Росії Володимир Путін (за участь у врегулюванні сирійського конфлікту і початок процесу ліквідації хімічної зброї у Сирії).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG