Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісар обіцяє Україні гроші і вимагає Тимошенко


Київ – Комісар з питань розширення Європейського союзу Штефан Фюле з оптимізмом дивиться на перспективи підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Він наголосив, що Україна продемонструвала дуже хороший прогрес, що більше наблизило її до Євросоюзу. Водночас, Фюле нагадав українським політикам про необхідність вирішення питання Юлії Тимошенко. У Верховній Раді йому пообіцяли знайти консенсус між фракцією Партії регіонів та опозицією щодо долі засудженої екс-прем’єр-міністра.

Режим вільної торгівлі з Євросоюзом, який запрацює у разі підписання угоди про асоціацію, сприятиме зростанню української економіки, заявив комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле на круглому столі у Верховній Раді.
Штефан Фюле
Будь ласка, зачекайте
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Щорічне зростання ВВП буде складати більше ніж 6 відсотків, якщо зона вільної торгівлі буде повністю впроваджена
Штефан Фюле
«Ми вважаємо, що щорічне зростання ВВП буде складати більше ніж 6 відсотків, якщо зона вільної торгівлі буде повністю впроваджена. Я дуже радий бачити, що після того, як став відомим текст угоди, багато звітів підтверджують такі цифри», – запевнив Фюле.

Необхідний чіткий рух щодо вирішення справи Тимошенко – Фюле

Крім того, Штефан Фюле нагадав, що Україна має показати суттєвий прогрес у виконанні всіх умов ЄС для підписання угоди про асоціацію. Водночас він відзначив прогрес виконання деяких вимог ЄС. Зокрема, Фюле наголосив, що необхідно, щоб покращення в законодавстві про вибори було застосовано під час президентських виборів і виборів до місцевих рад. Також єврокомісар наголосив на необхідності чіткого руху щодо вирішення справи Юлії Тимошенко.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов висловив сподівання, що юристи Тимошенко, а також ті, хто представляє «Батьківщину», внесуть відповідний правовий документ на розгляд парламенту. Він зауважив, що потрібно знайти таке рішення, яке стосувалося б не тільки однієї людини, а групи людей, які засуджені в Україні, але потребують лікування, а в державі їм не можуть надати таку допомогу. Водночас Єфремов наголосив, що важливо, щоб цей закон не став способом ухилення від кримінальної відповідальності. Голова фракції Партії регіонів наголосив, що в такому законі необхідно передбачити механізм повернення засудженого для відбування покарання після завершення лікування. Єфремов сказав, що потрібно також передбачити компенсацію шкоди державі, яку було завдано засудженим.
Олександр Єфремов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Питання щодо Тимошенко. Ми готові разом з опозицією працювати у цьому напрямку
Олександр Єфремов
«Питання щодо Юлії Тимошенко. Але юридичного вирішення цього питання не існує, над ним треба працювати. Ми готові разом з опозицією працювати у цьому напрямку. Якщо виходити з логіки ухвалення такого закону, то, безмовно, він має бути ухвалений консенсусом у Верховній Раді», – наголосив Єфремов.

Питання Тимошенко є предметом юридичного і політичного компромісу – Яценюк

Голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що відповідно до положень про порядок помилування, затверджених у 2010 році, екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, як і колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, підпадає під акт помилування, який може підписати президент. Крім того, за словами Яценюка, діючий закон про основи охорони здоров’я передбачає можливість будь-якому громадянину України, у тому числі й ув’язненому, отримувати медичну допомогу. Він також зазначив, що стосовно питання лікування Тимошенко за кордоном можна проводити юридичні дискусії, але окрім них найголовнішим є ухвалення політичного рішення.
Арсеній Яценюк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Звільнення Юлії є предметом юридичного і політичного компромісу. Керівник фракції Партії регіонів вперше вийшов із юридичною пропозицією
Арсеній Яценюк
«Юлія Тимошенко має бути звільнена. Питання звільнення Юлії є предметом юридичного і політичного компромісу. Керівник фракції Партії регіонів вперше за два роки вийшов із юридичною пропозицією», – відзначав Яценюк.

Угода має бути не лише підписана, а й виконана – Кличко

У свою чергу голова фракції УДАР Віталій Кличко зауважив, що українській владі вже час замислитися над тим, як виконувати норми угоди про асоціацію з ЄС.
Віталій Кличко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

Ми вимагаємо від уряду вже зараз створити робочі групи для виконання положень угоди про асоціацію
Віталій Кличко
«Ми вимагаємо від уряду вже зараз створити робочі групи для виконання положень угоди про асоціацію. Угода має бути не лише підписана, а й імплементована», – заявив Кличко.

Тим часом лідер комуністів Петро Симоненко намагався переконати Штефана Фюле, що українському народові ідеє євроінтеграції не до вподоби. Він закликав єврокомісара підтримати право народу України на проведення референдуму. Також Симоненко зазначив, що соціальне напруження в Україні посилюється.
Петро Симоненко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:10 0:00

Я інформував про розкол в українському суспільстві. Цей розкол поглиблюється і посилюється
Петро Симоненко
«Я під час попередньої зустрічі, пане Флюе, інформував про розкол в українському суспільстві. Цей розкол поглиблюється і посилюється», – сказав Симоненко.

Натомість лідер партії «Свобода» Олег Тягнибок, звертаючись до Штефана Фюле, відповів Петру Симоненку, наголосивши на змінах, яких він очікує від писання угоди про асоціацію з Євросоюзом.
Олег Тягнибок
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

Позитивні процеси, позбавлення Українців від постколоніального, посткомуністичного і постсовкового впливу і психології
Олег Тягнибок
«Позитивні процеси, позбавлення Українців від постколоніального, посткомуністичного і постсовкового впливу і психології. Що стосується ніби то розколу, про який тут дехто розповідав, то я скажу, що це все – є брехня», – наголосив Тягнибок.

Розпочався українсько-український діалог – Луценко

Опозиційний політик Юрій Луценко розцінив обмін заявами між представниками парламентських більшості та меншості як певний прогрес у їхніх відносинах.
Юрій Луценко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Влада і опозиція вперше публічно, під відеокамери, починають розмовляти про головні проблеми на шляху євроінтеграції
Юрій Луценко
«Під тиском європейських друзів, особисто єврокомісара Фюле, розпочато українсько-український діалог. Рішення є достатньо загальними, проте, влада і опозиція вперше публічно, під відеокамери, починають розмовляти про головні проблеми на шляху євроінтеграції», – зауважив Луценко.

Крім того, до діалогу з владою щодо євроінтеграції нарешті залучили представників громадськості, відзначив член ініціативної групи «Першого грудня» В’ячеслав Брюховецький.
В'ячеслав Брюховецький
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

«Вперше фактично представників громадянського суспільства запросили і помітили. Але з іншого боку, виникають певні побоювання, що прекрасні рішення приймаються, а потім вони не виконуються», – зазначив Брюховецький.

Ситуація не повинна завадити підписанню угоди про асоціацію – Чалий

Зокрема, Верховна Рада до Вільнюського саміту не встигне ухвалити низку обіцяних Євросоюзу рішень, відзначив заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий.
Валерій Чалий
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

Є блок питань, який стосується реформування міліції, реформування прокуратури, судової реформи, виборчого законодавства
Валерій Чалий
«Є блок питань, який стосується реформування міліції, є питання, які стосуються завершення реформування прокуратури, є питання, які стосуються судової реформи, виборчого законодавства», – зазначив Чалий.

Утім, на думку Валерія Чалого, така ситуація не повинна завадити підписанню угоди про асоціацію.

Єврокомісар Штефан Фюле також вкотре наголосив на несумісності одночасної інтеграції України в Європейський союз і в Митний союз. Також, за його словами, ЄС готовий допомогти Україні у впровадженні угоди про асоціацію після її підписання, зокрема, виконати програму дій на 2013 рік на суму близько 186 мільйонів євро, а також надати допомогу в 610 мільйонів євро після того, як будуть виконані усі умови.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG