Доступність посилання

ТОП новини

Проти опозиції на довиборах боротимуться «самовисуванці з історією» – політологи


Київ – Напередодні довиборів опозиціонери повинні не тільки висунути єдиних кандидатів на проблемних округах, а й публічно працювати на їхню перемогу, відмовитися від «телевізійних кампаній», зустрічаючись із виборцями особисто, і не доводити справ до суду. Такий висновок напередодні старту передвиборної кампанії у п’яти округах роблять політологи – укладачі книжки-дослідження «Як перемогти режим». Цю книгу презентували у вівторок у Києві. Вони прогнозують велику кількість «технічних» провладних кандидатів, і пов’язують прозорість виборів із результатами Вільнюського саміту.

Перед початком передвиборчої кампанії у п’яти проблемних округах, де призначили перевибори до Верховної Ради, політологи презентували експертне дослідження «Як перемогти режим». Автори провели експертне опитування, в якому взяли участь політтехнологи та учасники виборів 2012 року. Книжка буде у вільному доступі в мережі, крім того розділу, що стосується практичних порад, однак повний текст обіцяють передати до штабів опозиційних сил уже в середу, коли стартує кампанія, розповів один із ініціаторів дослідження керівник «Школи виборів» Сергій Рудик.

На його думку, кандидатам-опозиціонерам буде потрібна підтримка з боку їхніх та «союзних» політичних сил.

Штаби «Батьківщини», «Свободи» і УДАРу, їхні депутати повинні взяти особисту участь у виборах, а не залишати своїх кандидатів сам-на-сам із владою, як у 2012 році
Сергій Рудик
«Центральні штаби партій «Батьківщини», «Свободи» і УДАРу, їхні народні депутати повинні взяти особисту участь у виборах, а не залишати своїх кандидатів сам-на-сам із владою, як це було у 2012 році. На наше переконання, 20-25 мандатів ми 100% не дорахувалися через це», – зазначає Рудик.

У випадку ж виявлення фальсифікацій політолог радить не доводити справи до судів, а намагатися вирішити проблему відразу – на рівні виборчих комісій.

Успіх у Вільнюсі – прозорі вибори?

Прозорість виборів на проблемних округах може залежати від успіху України у Вільнюсі, вважають політологи. Якщо у листопаді Україна підпише угоду про асоціацію з ЄС, є ймовірність, що волевиявлення на п’яти проблемних округах пройде зразково, вважає Юлія Тищенко із Українського незалежного центру політичних досліджень. Однак вона не виключає і протилежного сценарію.

На думку політолога, минулого року схема фальсифікацій на всіх округах, де були призначені перевибори, була майже однакова: жорстка передвиборна боротьба, застосування підкупу та адмінресурсу, а також намагання включити до дільничних комісій «своїх» кандидатів, часом – від досить екзотичних політичних сил.

Під час самого голосування – це і технології підвозу виборців, і «синій светр»
Юлія Тищенко
«Під час самого голосування – це і технології підвозу виборців, і «синій светр», коли підходять до певного учасника цієї кампанії люди, які от хочуть проголосувати так, як вони домовилися до цього. Ну, і, звичайно, це затягування під час здачі голосів до ОВК з боку ДВК», – розповідає Тищенко.

За її словами, основну конкуренцію опозиціонерам у грудні становитимуть не представники провладних партій, а самовисуванці «з історією», яких підтримає влада.

Влада не буде битися до останнього, її цікавлять «тушки» – Таран

Цю думку підтримує і Сергій Таран із Міжнародного інституту демократії. За його словами, може бути багато яскравих кандидатів із начебто опозиційними гаслами, але які насправді працюватимуть на розпорошення вподобань виборців. Однак, на думку політолога, влада не буде битися за проблемні округи «до останнього подиху».

Для влади не є принциповим виграти вибори, акцент робитиметься на нові тушки, і таким чином компенсувати втрату мандатів
Сергій Таран
«Для влади не є таким принциповим виграти вибори на цих п’яти округах, а основний акцент робитиметься на тому, щоб у Верховній Раді з’являлися нові тушки, і таким чином вони намагатимуться компенсувати втрату мандатів, яка можлива в цих п’яти округах», – вважає він.

За його словами, проблемою може також виявитися неявка виборців, що буде явно не на користь опозиційних висуванців.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG