Доступність посилання

ТОП новини

Москва готова провалити план ЄС щодо України (світова преса)


Західна преса продовжує рясніти великими статтями про марні потуги ЄС якось вирішити проблему України та врятувати свій же план «Східного партнерства», котрий Кремль не без успіху підриває не лише в Україні, а й у Вірменії, Грузії. Австрійський міністр закордонних справ Міхаель Шпінделеґґер, як пишуть газети у Європі, побачив на саміті ЄС у понеділок «зелене світло» для України і вважає, що рішення про підписання угоди ЄС із Києвом буде ухвалене в останній момент. Чимало видань наголошують , що нині основні зусилля європейської дипломатії кинуть на те, щоб зламати опір президента Януковича у повному розв’язанні справи Юлії Тимошенко, але той перекладає відповідальність за цю проблему з себе на парламент України.

Джеймс Шерр – провідний експерт із лондонського Королівського інституту міжнародних відносин, який займається проблемами Росії та Євразії, висловлює на сторінках агентства Bloomberg думку, що «в ЄС і надалі сушать собі голови над невирішуваною українською дилемою». Аналітик наголошує, що «підписання угоди з ЄС про асоціацію і вільну торгівлю дозволить Києву маніпулювати правилами і стандартами Євросоюзу, а відмова Брюсселя у цьому підштовхне Україну до посилення авторитаризму та залежності від Росії». Ясно, як зауважує Шерр, що Тимошенко є загрозою для Януковича на виборах і він може їх програти у 2015 році. Тому влада у Києві, на думку британського експерта, йде шляхом якомога більш максимальної ізоляції Тимошенко від активного політичного життя та намагатиметься маніпулювати переговорами та угодою з ЄС в інтересах збереження свого статусу-кво. Окрім справи Юлії Тимошенко, як пише Джеймс Шерр, є ще дві набагато глибші проблеми ЄС щодо України – наближення цієї держави до Європи, без реальної зміни її економічної і політичної системи, може нашкодити й Україні, й спільному ринку. Ті зміни, які зробила влада Януковича, як зауважує Шерр, є лише «показухою» перед ЄС, котра абсолютно не змінює «патримоніального» (кланового) характеру системи влади та й наскрізне хабарництво тут нікуди не зникло. Другу проблему для ЄС в Україні створює Росія, наголошує Джеймс Шерр. Аналітик попереджає, що Кремль «вкладає колосальні кошти в конкуруючу з ЄС інтеграційну структуру – Митний союз, який планує перетворити в політично більш згуртований Євразійський союз». Для руху сюди, як зауважує Шерр, Україна не має потреби щось у себе змінювати та реформувати. Тому, на думку британського аналітика, із входженням України в систему «європейського нормативного простору» настане крах зусиль Кремля, чого Росія у жодному разі не може допустити. Джеймс Шерр також вважає, що з урахуванням тих проблем, які Україна створила собі сама, «Кремль таке навряд чи допустить». Тому резюме британського аналітика просте – незалежно від підписання чи непідписання угоди між Україною та ЄС – «Вільнюсом ця історія не завершиться».

Австрійська Die Presse наводить думки міністра закордонних справ Австрії Міхаеля Шпінделеґґера після саміту ЄС 21 жовтня, який вважає, що Євросоюз дуже бажає підписати 29 листопада угоду про асоціацію та вільну торгівлю з Україною. Австрійський головний дипломат не приховує тут свого оптимізму і каже про «зелене світло» для України. Хоча, як зауважує австрійська газета, такого підходу не поділяє німецький колега Шпінделеґґера – Ґідо Вестервелле, котрий вважає прямою перешкодою на шляху до угоди з Україною «справу Тимошенко». Головний австрійський дипломат також зауважив: «Я рахуюся з тим, що рішення про підписання угоди про асоціацію буде ухвалене лише в останній момент, перед самітом у Вільнюсі».

Польська Gazeta Wyborcza наголошує, що головною темою саміту міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі в понеділок було планування політичних потуг Брюсселя «для зламання опору президента Януковича» у повному вирішенні проблеми звільнення з ув’язнення Юлії Тимошенко. Видання також вважає, що дилема вибору Києва між Заходом і Москвою залишається, як і не розв’язана за 5 тижнів до саміту ЄС у Вільнюсі проблема звільнення Юлії Тимошенко. Видання цитує міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта, котрий напередодні сказав у Люксембурзі своїм колегам, що проблемою з виїздом Тимошенко на лікування є те, «що Янукович зажадає потім її повернення до в’язниці». Тут також наводяться думки учасників саміту ЄС про те, чи погодиться сама Тимошенко на обмежені умови свого виїзду за кордон. Газета також цитує неназваних українців із кулуарів саміту в Люксембурзі, котрі попереджали його учасників, що на підписання угоди з Україною мають одностайно піти всі члени ЄС, бо «Росія не спить».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG