Доступність посилання

ТОП новини

Нові «Праві» хочуть законодавчо заборонити Компартію


Київ – У Києві презентували новий політичний бренд «Праві». Вони називають себе неоконсерваторами, але декларують, що не матимуть одного лідера, хочуть законодавчо заборонити Компартію, перетворити Україну на парламентську республіку і готові на непопулярні реформи. За словами учасників ініціативної групи, вони орієнтуються на президентські вибори у 2015-му, однак ані вони самі, ані політологи не прогнозують, що «Праві» висуватимуть свого кандидата.

«Всі однакові – ми інші» – це гасло нової політичної ініціативи «Праві», що складається, зокрема, із колишніх народних депутатів із «Нашої України» та «Руху». Учасники ініціативи, яку презентували у вівторок у Києві, називають себе новітніми консерваторами і новою системною опозицією, протиставляючи себе опозиції парламентській. Вони готуються будуватися «знизу» та орієнтуються на тих українців, хто хоче бути «середнім класом». Серед декларованих програмних пунктів – перетворення України на парламентську республіку, боротьба з «бюджетними паразитами» і скорочення зарплати держслужбовців «у верхах», люстрація правоохоронної системи і скасування недоторканності суддів, легалізація обігу вогнепальної зброї та заборона комуністичної ідеології на законодавчому рівні.

«Праві» мають намір взяти участь у президентських виборах у 2015 році, однак, скоріше за все, не висуватимуть власного кандидата, зауважує учасник ініціативи, екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко.

Ми будемо підтримувати народного президента, який буде підтримувати саме середній клас
Володимир Огризко
«Ми будемо підтримувати народного президента, який буде підтримувати саме середній клас, сьогодні це питання абсолютно відкрите, і ми зараз не ставимо собі за мету визначати, що буде через два роки, але якщо ми не будемо висувати свого кандидата, то будемо орієнтуватися на того кандидата в президенти, який буде найбільше відповідати тим принципам, які ми декларуємо», – заявляє він.

«Праві» без лідера не мають перспективи – Березовець

Права ідеологія переживає сьогодні ренесанс – і не тільки в Україні, а й у ЄС, це, зокрема, диктується погіршенням економічної ситуації у низці держав, зазначив Радіо Свобода політтехнолог Тарас Березовець. У той же час зараз в Україні з’явився відсоток розчарованих у партії «Свобода», що, в принципі, створює запит на іншу праву партію, вважає він. Однак у відсутність одного лідера у цій політичній силі Березовець не вірить, і зауважує, що у «Нашій Україні» принцип полілідерства призвів до руйнування цього партійного проекту.

Поки що вони не мають харизматичних лідерів
Тарас Березовець
«Поки що вони не мають харизматичних лідерів, це, в основному, люди, що пройшли школу «Нашої України», і я поки що не бачу за ними великої перспективи. Але це може змінитися, якщо у них з’явиться цікавий лідер», – вважає політтехнолог.

Що ж до того, кого підтримають «Праві» у 2015-му, Березовець схиляється, що це буде хтось від «опозиційного табору».

Тим часом, політолог Віталій Бала вважає, що «Праві» можуть на щось розраховувати хіба до парламентських виборів та виборів до місцевих рад, тоді, на його думку, у них є шанси. А соціолог Андрій Биченко із центру Разумкова зауважує, що нині українське суспільство взагалі не демонструє орієнтації на будь-яку ідеологію. За його словами, є запит на «нові обличчя», але підкріплювати його голосами на виборах люди готові тільки за якісь конкретні дії.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG