Доступність посилання

ТОП новини

Козацькі святині пропонують віддати УПЦ (МП)


У Дніпропетровську мітингували на захист козацьких старожитностей у фондах Нікопольського музею

У вівторок у Дніпропетровську громадськість пікетувала обласну державну адміністрацію та обласну раду з вимогою захистити унікальні фонди Нікопольського державного краєзнавчого музею. Один із депутатів від Партії регіонів ініціював передання півтора десятка унікальних церковних старожитностей із фондів закладу до храму УПЦ (Московського патріархату). Що тепер буде зі скарбами, що дійшли до нас із січових церков?

Народний депутат, регіонал Андрій Шипко зажадав передання козацьких святинь, що зберігаються у Нікопольському краєзнавчому музеї, до кафедрального храму УПЦ (МП). У листі народного обранця до голови облдержадміністрації, текст якого став відомий загалові, мова йшла про 16 музейних експонатів ХVIII століття, що використовувалися для церковної служби у січовій церкві Покрови Пресвятої Богоматері до зруйнування Запорозької Січі. Це потири, хрести, плащаниці, а також унікальний образ, що вважається національною реліквією: ікона-ставротека Війська Запорозького Низового 1747 року – срібна, з позолотою, з майстерно вмонтованим кипарисовим хрестом.

Свою ініціативу щодо вилучення цих скарбів і передання церкві Андрій Шипко пояснив «історичною справедливістю» та «релігійними переконаннями більшості мешканців».

Далеко не кожен мирянин відвідує музеї, а отже, не тільки не може прочитати молитви, а й побачити ці церковні святині
Андрій Шипко
«На жаль, сьогодні далеко не кожен мирянин відвідує музеї, а отже, не тільки не може прочитати молитви, а й побачити ці церковні святині», – заявив депутат-регіонал у своєму зверненні. Він вважає, що іконам не місце в музеях – «перед ними мають приноситись молитви».

Цінність – мільйони доларів

Ініціатива регіонала викликала обурення серед громадськості Дніпропетровська. «Козацькі святині не віддамо нікому!» – із такими плакатами півсотні активістів, переважно козацьких організацій регіону, зібрались під стінами облдержадміністрації.

Голова нікопольського об’єднання «Козацька варта Батьківщини» Валентин Романов каже, що історичні пам’ятки, про які йде мова, ніколи не мали стосунку до УПЦ (МП) – владі й священикам затьмарив очі блиск церковного золота.

Крім того, що ці речі мають історичну цінність, вони на чорних ринках коштують мільйони доларів
Валентин Романов
«Уже понад 10 років нікопольське священство Московського патріархату намагається вилучити 16 речей з фондів музею. Вся інтрига в тому, що інші конфесії не претендують на те, щоб вилучити ці предмети з музейного фонду. Цінність цих предметів важко переоцінити. Перед цими речами благословляли козаків на Січі. І, крім того, що ці речі мають історичну цінність, вони на чорних ринках коштують мільйони доларів. Я думаю, що влада не повинна допустити цього вилучення, адже воно викличе обурення усіх, хто знає і шанує історію», – зазначив у коментарі Радіо Свобода активіст.

Раритети повертають лише тим, у кого їх забрали

У Нікопольському краєзнавчому музеї кажуть, що про ініціативу депутата щодо передання їхніх експонатів до храму УПЦ (МП) чують вперше, до закладу з такою пропозицією він не звертався. А якби й звернувся, то як можна віддати церкві те, що їй не належало ніколи, обурився у розмові з Радіо Свобода директор музею Олександр Кушніров.

Він зазначає, що в його практиці були випадки, коли раритети повертали церквам, але тим, у яких їх позабирали за радянських часів. А зараз музей «нікому нічого не винен», наголошує директор.

Тільки держава має визначати, де має бути, приміром, та ікона, яка символізує Українську державу, поряд із гімном, із гербом
Олександр Кушніров
«Це належало січовій козацькій церкві. До мене не звертались, а якщо до когось там звертались, мені це байдуже. Я несу відповідальність за збереження фондів, я і головний зберігач фондів. Кримінальну відповідальність! Ми не маємо права діяти не за законом. Тільки держава має визначати, де має бути, приміром, та ікона, яка символізує Українську державу, поряд із гімном, із гербом. От і все», – сказав Радіо Свобода директор музею.

Через представників громадськості у вівторок влада передала мітингувальникам: рішення щодо вилучення святинь із музею не буде. Секретар Ради козацтва при Дніпропетровській обласній раді Валентин Антипов заявив: «Відповідь від обласної ради й обласної адміністрації буде однозначна: козацькі святині нікому передані з музею не будуть».

А втім, громадськість Дніпропетровщини у ці запевнення не повірила: від обласної влади зажадали письмових зобов’язань не чіпати нікопольського музею. А місцеві свободівці повідомили, що інформаційний запит про долю нікопольських експонатів у вівторок передали також до Міністерства культури України.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG