Доступність посилання

ТОП новини

Імпорт газу через Угорщину можуть припинити


©Shutterstock
©Shutterstock
Київ – Україна зупинила постачання природного газу через території Польщі. Таке рішення у «Нафтогазі» пояснюють економічною доцільністю. На думку українських експертів, зараз і справді ціна на блакитне паливо у Європі високі. На думку ж декого з російських аналітиків, це є торги напередодні саміту у Вільнюсі.

Причиною припинення постачання газу з Польщі за контрактом з німецькою компанією RWE є подорожчання палива. Про це заявив заступник голови «Нафтогазу» Вадим Чупрун. За його словами, умовою закупівлі реверсного газу у Європі є те, що його ціна має бути нижчою, ніж російського.

Припинення реверсних поставок через Польщу є логічним, вважає експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. Тенденція до подорожчання газу на спотовому ринку спостерігалася ще у вересні. Тож зараз російський газ для України коштує приблизно 410 доларів за тисячу кубів, тоді як паливо з Європи – 430.

Європейські компанії також збільшують в останній момент закачування газу у підземні сховища. Всі ці фактори сьогодні не грають на руку України
Юрій Корольчук
«Така ж сама тенденція очікує і на угорський напрямок, який поки що ще працює, але якщо поставки російського газу у Європу зростатимуть, тоді і угорський напрямок перестане існувати, – зазначає Корольчук. – Європейські компанії також збільшують використання газу, почався опалювальний сезон, холоднішає. Відповідно, вони також збільшують в останній момент закачування газу у підземні сховища. Всі ці фактори сьогодні не грають на руку України».

Утім президент московського Фонду регіональних стратегічних досліджень Марина Лужикова називає нинішню ситуацію «торгами» напередодні саміту у Вільнюсі. Зараз кожна зі сторін, говорить Лужикова, намагається виторгувати для себе якнайбільше.

«Треба живитися не тільки на учасників саміту. Наприклад, Лукашенко закликав членів Митного союзу відновити контакти на попередньому рівні з Україною, – наголошує Лужикова. – У цьому питання треба дивитися, зокрема, на позицію Казахстану. Оскільки останнє слово може бути саме за Казахстаном, оскільки може статися так, що казахстанські енергоносії стануть рятувальним колом для України».

Без Словаччини диверсифікації не буде?

Україна почала купувати газ у країнах Євросоюзу рік тому. Урядовці заявляли про плани різко скоротити закупівлі російського газу, уклавши контракти на постачання палива через територію Угорщини, Словаччини, Польщі та Румунії.

Проте Києву вдалося налагодити постачання газу лише через Польщу та Угорщину. А от відкрити найбільш перспективний маршрут, через Словаччину, так і не вдалося. Це рішення вже рік гальмується через необхідність словацької сторони узгодити це з російським «Газпромом».

За дев’ять місяців цього року через Польщу та Угорщину в Україну надійшло 1,5 мільярда кубів газу. Нинішні обсяги, на думку директора енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимира Омельченка, не відіграють великого значення у контексі диверсифікації джерел постачання.

Щоб ці поставки дійсно відігравали політичне значення, це має бути 10-15 мільярдів кубів на рік. Тоді ми могли б дійсно дуже різко скоротити постачання російського газу
Володимир Омельченко
«2-3 мільярди кубів на рік нічого особливо кардинально не вирішують, – наголошує Омельченко. – Для того, щоб ці поставки дійсно відігравали політичне значення, це має бути 10-15 мільярдів кубів на рік. Тоді ми могли б дійсно дуже різко скоротити постачання російського газу і опинитися в абсолютно іншій політичній ситуації».

І отримання таких обсягів, говорить Володимир Омельченко, не можливе без відкриття словацького коридору.

Згідно з затвердженим урядом прогнозним балансом, у цьому році Україна запланувала імпортувати близько 27 мільярдів кубів газу. 18 мільярдів від «Газпрому», 1,3 мільярди від RWE, та 8 мільярдів від Ostchem Дмитра Фірташа. На початку жовтня «Газпром» продав цій компанії 5 мільярдів кубів газу по 260 доларів для закачування у підземні сховища.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG