Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Киргизстану відхилив проект угоди про золоту копальню


Золоті зливки на «Кумторі», архівне фото
Золоті зливки на «Кумторі», архівне фото
Парламент Киргизстану відхилив сьогодні поданий урядом країни проект нової угоди з канадськими інвесторами про найбільше у країні золотовидобувне підприємство, яке вимагають повністю націоналізувати учасники численних протестів.

Проект угоди базувався на схваленому раніше меморандумі про порозуміння, за яким на копальні «Кумтор» мало б бути створене спільне підприємство між урядом і компанією з Канади Centerra Gold, у якому сторони мали б по 50 відсотків; нині Киргизстан має у спільному підприємстві 33 відсотки акцій.

Парламент ухвалив натомість, що уряд має домовитися з канадською компанією про підвищення частки Киргизстану до 67 відсотків до 23 грудня.

Іян Аткінсон в інтерв’ю Радіо Свобода
Іян Аткінсон в інтерв’ю Радіо Свобода
Керівник компанії Іян Аткінсон заявив сьогодні ж Радіо Свобода, що Centerra Gold ні в якому разі не погодиться на частку, меншу від 50 відсотків.

Сьогодні ж чергова демонстрація з вимогою націоналізувати «Кумтор» відбулася на півночі Киргизстану, в селищі Кизил-Суу, райцентрі Джеті-Огюзського району Іссик-Кульської області. Демонстранти також вимагали звільнити десятьох людей, які перебувають під вартою з початку місяця після схожого протесту в обласному центрі Караколі, який закінчився сутичками з поліцією. Ці десятеро, затримані після протестів, у перебігу яких демонстранти брали заручником голову обласної адміністрації, були звинувачені у взятті заручників, хуліганстві, нападах і погрозах смертю.

Вимоги повернути «Кумтор» у повну державну власність лунають у Киргизстані вже давно і не раз призводили до сутичок демонстрантів із правоохоронцями, а також до засудження і позбавлення мандатів трьох опозиційних парламентарів.
XS
SM
MD
LG