Доступність посилання

ТОП новини

Весь ресурс соціальної сфери буде використаний у виборчій кампанії Януковича – депутат


Нинішній соціально-економічний стан України: чи втримається на плаву?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:58 0:00

Нинішній соціально-економічний стан України: чи втримається на плаву?

Гості «Вашої Свободи»: народний депутат від Партії регіонів, екс-прем’єр України Анатолій Кінах; парламентар від УДАРу Павло Розенко.

Олександр Лащенко: Україна має проблеми із соціальними виплатами. Це визнав сьогодні на засіданні уряду прем'єр-міністр Микола Азаров. За його словами, такі проблеми спричинені не проблемами бюджету, а невжиттям «упереджувальних заходів».

За даними Держкомстату, на 1 січня цього року борги з виплати зарплат становили 894 мільйони гривень, а за даними на серпень, заборгованість така сягнула вже 985 мільйонів гривень.

На думку прем’єра Миколи Азарова, зарплати затримують через неефективність роботи місцевих чиновників.

Водночас, за його даними, поточного року кожен пенсіонер отримав мінімум на 1000 гривень більше, ніж торік. І як переконує Микола Янович, за 9 місяців на утримання дітей-сиріт, зокрема з бюджетів, видатки зросли на чверть, а виплати родинам із дітьми – на 20%.

Панове, все погано у соціально-економічному плані чи тримаємося «на плаву»?

Я нагадаю також не тільки сьогоднішні заяви Миколи Яновича, але й лідера Вашої партії, пане Розенко, Віталія Кличка, який з трибуни парламенту вчора сказав: «Загальна сума боргів уже перевищила 2 мільярди гривень». Звідки взялася така цифра?
ЗАВАНТАЖИТИ
Павло Розенко
Павло Розенко

Уряд тримає Україну «на плаву» за рахунок малозабезпечених
Павло Розенко
Не йде затримка в одній області чи для однієї категорії громадян. Є системна затримка всіх соціальних виплат по всій Україні
Павло Розенко
Павло Розенко: Україна справді ще тримається «на плаву», але виключно заради того, що уряд тримає Україну «на плаву» за рахунок, на жаль, громадян України, за рахунок найменш забезпечених, малозабезпечених категорій громадян. Адже ситуація в Україні з соціальними виплатами справді просто катастрофічна.

Я давно працюю в соціальній сфері і можу згадати, що аналогічні проблеми зі всім комплексом соціальних виплат ми востаннє таке відчували наприкінці 1990-х років. Після того у нас не було ні масштабних затримок пенсій, ні масштабних затримок соціальних виплат.

А що ми сьогодні маємо? Щоб ви справді розуміли, звідки ця заборгованість. Ви назвали мільярд – це заборгованість по зарплаті. І ми маємо по інших соціальних виплатах. У першу чергу больові точки сьогодні – це виплата допомоги по вагітності і пологах молодим мамам. Це виплата по догляду за дитиною до трьох років. Це дитячі виплати при народженні дитини. Це не виплачується масово допомога по безробіттю. Це вже є факти невиплати допомоги по догляду за інвалідами. Вже перші сигнали з Донеччини і Луганщини невиплат регресних виплат шахтарям-інвалідам.

Ми бачимо, що не просто йде затримка в одній якісь області чи для однієї категорії громадян. Це можна було б сказати, що винні місцеві чиновники. Це є системна затримка всіх соціальних виплат по всій Україні.

Мені, з одного боку, боляче на все це дивитися, а з іншого боку, мені хоч якимось чином приємно, що після того, як УДАР, інші опозиційні сили, вибачте за непарламентський термін, підняли таку бучу у Верховній Раді України зі звітом уряду, що сьогодні Азаров хоч якимось чином визнав те, що є якісь проблеми у нього. До цього ж він цього не визнавав.

Тому, звісно, проблеми накопичувалися. Далі будемо говорити про причини. Але факт залишається фактом – масові затримки соціальних виплат в Україні.

– Пане Новак, Україна зі своїм соціально-економічним станом тримається «на плаву» все ж таки, чи ситуація, як стверджував Ваш колега сьогодні по ефіру, я так розумію, катастрофічна? Правильно я Вас цитую, пане Розенко?

Павло Розенко: Так.

– Настільки все складно? Чи все-таки небезнадійно?
Андрій Новак
Андрій Новак

За відставку прем’єр-міністра не голосували опозиціонери
Андрій Новак
У Кличка разом з Яценюком колективна відповідальність за роботу уряду, і за всі його «результати»
Андрій Новак
Є форми протесту закриття місцевих органів влади на ключ і розпуск працівників. Бюджет не виконує статті трансфертів до місцевих бюджетів
Андрій Новак
80% доходів бюджетної системи йде напряму у центральний бюджет, яким розпоряджається тільки прем’єр-міністр
Андрій Новак
Андрій Новак: Коли парламентар говорить про чергові бучі у парламенті, я вважаю, що парламентарі перш за все повинні виконувати свої прямі функції. І однією з функцій, яку могла б прекрасно виконати у тому числі і партія УДАР, це коли відбувалася голосування за відставку цього прем’єр-міністра, то ні голова фракції Кличко, ні сім депутатів фракції УДАР за відставку не голосували (опозиціонери – ред.). А якби голосували, то цього уряду з його «надзвичайно ефективною» роботою вже не було б.

Тому треба піднімати не бучі, а треба робити політичні кроки, які є можливість робити у парламенті.

Це, до речі, стосується і так званої опозиційної фракції «Батьківщина» – також маса депутатів з фракції не голосувала за відставку цього уряду. Тому зараз у Віталія Кличка разом з Арсенієм Яценюком колективна відповідальність у тому числі і за роботу цього уряду, і за всі його «результати».

А якщо поговорити про економічну ситуацію в Україні, то її вже відчувають не лише найбільш соціально незахищені верстви населення, її вже відчувають і місцеві органи влади. Деякі з яких вже навіть від безвиході насмілилися голосно заявляти. Вже навіть є форми протесту закриття місцевих органів влади на ключ і розпуск працівників міських рад і адміністрацій. Тому що державний бюджет України не виконує не лише соціальні статті, а вже й не виконує статті трансфертів до місцевих бюджетів.

Але при цьому, коли глава уряду говорить, що винні місцеві органи влади, то це настільки цинічний обман, що мені важно навіть це коментувати. Чому? Тому що бюджетна система, в тому числі цим урядом, сформована такою, що це вже стан гіперцентралізованості. Тому що я не один раз називав і далі буду називати цю цифру, поки вона буде існувати. 80% доходів бюджетної системи йде напряму у центральний бюджет, яким розпоряджається тільки Кабмін, читайте прем’єр-міністр.

– Така практика недавно запроваджена чи завжди існувала в незалежній державі Україна?

Загальна сума заборгованості по соціальних статтях 724 мільйони гривень, мільярд – заборгованість по зарплаті
Андрій Новак
Андрій Новак: Така централізованість формувалася з року у рік, як сніжна грудка. Всі, без винятку, українські уряди, маючи владу над центральним бюджетом, робили з року в рік бюджетну систему такою, що все більше грошей йшло прямо в центральний бюджет, все менше грошей залишалося на місцях, місцевим бюджетам.

Тобто, сьогодні всім: обласним, районним, міським, селищним, сільським бюджетам залишається 20% – всім, разом узятим, а 80% іде напряму в центральний бюджет. Вже звідти міністр фінансів за вказівкою прем’єр-міністра вирішує, кому дати, кому не дати, кому скільки дати, в тому числі і по соціальних виплатах.

Ми в Комітеті економістів України зробили зріз регіональний із заборгованостей за соціальними статтями. Загальна сума заборгованості на сьогодні 724 мільйони гривень, плюс майже мільярд гривень – це заборгованість із зарплат, яка є в країні.

– Ті ж самі два мільярди гривень?

Найбільша заборгованість по соціальних статтях на територіях, які ми вважаємо політично базовими для Партії регіонів
Андрій Новак
Андрій Новак: Майже. Немає там два мільярди. Є 1 700 з копійками мільйонів. Це загальна заборгованість.

Так от, у розрізі регіональному, що цікаво, найбільша заборгованість по соціальних статтях йде саме на територіях, які ми вважаємо політично базовими для Партії регіонів.

– Схід, південь?

Одна з найбільших сум по заборгованості – місто Київ. 119 мільйонів
Андрій Новак
Андрій Новак: Так, це Донецька область, Луганська. І що характерно, то одна з найбільших сум заборгованості по столиці – місто Київ. Мені здається, 119 мільйонів гривень з усіх 700 з лишнім.

За рахунок начебто економічно найбільш благополучних регіонів, індустріальний регіон, столиця, яка завжди мала б бути найбільш благополучним містом, от за рахунок цих регіонів і зараз державний бюджет економить.

– Пане Розенко, маєте змогу відповісти, якщо бажаєте, на закид, що насправді не лише влада має нести відповідальність за такий непростий економічний, соціальний стан, але й опозиція таким же чином, зокрема партія УДАР.

Якщо підняти «і живих, і мертвих, і ненароджених» опозиціонерів, голосів ніяк не вистачає для відставки прем’єр-міністра
Павло Розенко
Павло Розенко: Я сам був експертом. Якщо Андрій себе називає експертом великим, то я радив би робити фахову експертизу, а не займатися в студії політиканством.

Якщо Ви експерт справді, то беріть ручку і олівець та й рахуйте, скільки треба голосів для відставки уряду.

Доповідаю Вам, якщо Ви не знаєте про це, то для відставки уряду потрібно 226 голосів. І якщо підняти «і живих, і мертвих, і ненарожденних» опозиціонерів, які сьогодні є у Верховній Раді, то, вибачте, голосів трьох фракцій аж ніяк не вистачає для відставки прем’єр-міністра. Тому давайте не будемо тут займатися…

– А шанси на долучення комуністів є? Чи неможливо це?

Павло Розенко: Неможливо. Тому що поруч з комуністами і регіоналами є група «тушок», яка, на жаль, сьогодні є, і яка сьогодні не дає голоси свої.

Я розумію, що можна клювати опозицію і вигороджувати Партію регіонів та комуністів. Адже не голосів опозиції не вистачає для відставки уряду, не вистачає того, що за це не голосують Партія регіонів, тому що це її уряд, і, умовно кажучи, група «тушок», які до неї належать. Тому давайте, Андрію, не будемо зараз розповідати про це. Хоче, може, це і є Ваше завдання.

– Ну чому? Давайте не будемо так казати. У кожного своя думка. Давайте повернемося до теми нашої програми безпосередньо.

Андрій Новак: Це типові «відмазки».

Павло Розенко: Це не типові «відмазки». Це фахові «відмазки». Але я Вас не перебивав, прошу і мене не перебивати.

– Ми вже цю главу пройшли. Наступне.

Павло Розенко: Тепер рухаємося далі.

Отже, ми всі визнаємо те, що є економічні проблеми.

– Звичайно.

Павло Розенко: Є величезні соціальні проблеми. Можна говорити, чому це так відбувається. І уряд нам розказував вкотре про світову фінансову кризу. Але, з іншого боку, ми бачимо іншу сторону медалі. Так? Про те, що ми кожен день відкриваємо «Вісник державних закупівель», які здійснюють або центральні органи…

– Ті самі легендарні державні закупівлі!

В час кризи уряд дає дозвіл і Вищий адмінсуд підписує контракт на будівництво офісних приміщень на суму у майже 1,5 мільярди. МВС на 10 мільйонів порцію ВІП-автомобілів
Павло Розенко
Є негласна вказівка не оформляти вчасно людям допомогу при народженні дитини
Павло Розенко
Павло Розенко: …державної влади, або органи місцевого самоврядування. І що ми там бачимо? Що в цей час глобальної, за словами уряду, кризи уряд дає дозвіл, і Вищий адмінсуд підписує контракт на будівництво собі офісних приміщень на суму у майже 1,5 мільярда гривень. У цей же час глобальної кризи і невиплат соціальних зобов’язань МВС закуповує на 10 мільйонів гривень чергову порцію ВІП-автомобілів. Це не автомобілі для інспекторів.

Я учора наводив в ефірі одного з телеканалів ситуацію з Хмельницької області. Мені дзвонять з Хмельницької області і говорять: є негласна вказівка про те, щоб не оформляти вчасно людям допомогу при народженні дитини.

– Із уст кого така вказівка пролунала?

Для губернатора Хмельницької області закупили черговий автомобіль на півмільйона гривень
Павло Розенко
Павло Розенко: Я ж працював у системі соціального захисту населення. І люди дзвонять, працівники, і говорять, що нам радять просто не поспішати оформляти цю допомогу. Людей направляють по третьому, по четвертому колу: у вас не така довідка, у вас не такий підпис, у вас там крапка неправильно поставлена. З метою однією: просто затримати нарахування цієї допомоги.

Разом з тим, відкриваємо учора інтернет і бачимо, що для губернатора, для обласної адміністрації Хмельницької області закупили черговий автомобіль на півмільйона гривень.

І ми це бачимо, що так, з одного боку, є величезні проблеми в економіці, але ми бачимо і інші проблеми, що акценти влади спрямовані не на вирішення питань соціальної політики. Вони спрямовані на вирішення власних, особистих питань, особистого комфорту, особистого благополуччя і особистої, так би мовити, розкоші. І тому нас обурює, що, справді, замість того, щоб сказати людям правду про те, що є проблеми в економіці і затиснути…

– Микола Янович сьогодні сказав.

Павло Розенко: …і затиснути власні амбіції й витрати на власний апарат, влада і уряд не соромляться показати перед суспільством свою розкіш і своє марнотратство.

– Панове, справді, сфера державних закупівель – тут ніхто не заперечуватиме гостроту і неоднозначність ситуації. А концептуально зараз можна щось змінити? Адже криза у світі дійсно є. Це ж не просто твердження представників української влади. Це криза не лише в Україні є. Тут можна щось змінити?

З іншого боку, хочемо ми чи ні, але в економіку втручається політика – наближаються президентські вибори. Хочуть чи не хочуть, але будуть спроби якось наростити все-таки соціальні виплати. Адже основний електорат – це люди літнього віку. От усі ці моменти з наближенням 2015 року – що тут?

З іншого боку, все ж таки МВФ нам чергових кредитів не надає, поки що принаймні. Що тут можна зробити?

Андрій Новак: Для того, щоб зробити концептуально, знову ж таки говорю…

– Системно.

Різниця – 4% ВВП у гіршу сторону. Держбюджет вже не може бути виконаний
Андрій Новак
Андрій Новак: …для цього треба діяти. Треба не говорити, не коментувати, чим займається мій шановний колега. Чомусь мене звинувачують, що я, як експерт, щось не так роблю. Хоча я бачу, що поки що народний депутат, власне, і працює як експерт. Тобто коментує, обговорює.

Хоча є фракція в парламенті немала. І мене цікавить, яке бюджетне питання ця фракція, інші фракції підняли і запропонували вихід? От чи ставиться зараз питання про перегляд державного бюджету на поточний рік, про перегляд статей витрат, щоб забрати витрати на те, на що не є конче потрібно, і перенести їх на соціальні витрати?

Раз не виконується бюджет у тому вигляді, в якому він є, значить, немає іншого виходу, як перегляд цього бюджету. Треба запропонувати в парламенті. Тому що тільки в парламенті приймаються закони і зміни до законів. Цього ніхто не може зробити, крім парламентарів. От це треба пропонувати і цього добиватися політично і нести політичну відповідальність. А просто коментувати події на рівні ніби ми десь збоку, з вулиці, мені здається, це просто неправильно на сьогодні.

Тому що ми з Вами не можемо нічого прийняти у парламенті.Ми не є парламентарями. Ми можемо рекомендувати, ми можемо радити, але діяти мають ті, хто може приймати відповідні рішення.

Ну, а якщо говорити з економіки, що ж робити зараз, то перше питання – це перегляд держбюджету на поточний рік. Як мінімум, нам треба хоча б останній квартал цього року до його початку, до завершення 2013 року прийняти зміни до бюджету, тому що у тому вигляді, в якому є державний бюджет на цей рік, він виконаний не може бути.

Чому? Тому що він розроблявся, виходячи з прогнозу росту ВВП України в 2013 році, у 3%. А ми по факту маємо, принаймні за підсумками перших 8 місяців, падіння ВВП на 1%, більше ніж на 1%. Тобто різниця – 4% ВВП у гіршу сторону. Тому держбюджет вже не може бути виконаний, тому що основний параметр, на основі якого він розроблявся, вже є неправильний, не виконується.

– До того ж, доходи держбюджету за 9 місяців нинішнього року збільшилися, за офіційною статистикою, не на 9% прогнозованих, а лише на 4%.

Андрій Новак: Тим більше, що ми знаємо загальну практику. Принаймні, все перше півріччя цього року уряд активно практикував авансові податкові платежі, які витягувалися з суб’єктів господарювання. Податки «авансом» цих податків вже у третьому…

– Уточніть, що таке «авансові податки»?

Андрій Новак: Наперед сплатіть ПДВ, наперед сплатіть податок на прибуток. Цих платежів податкових уже не буде у третьому кварталі, тому що їх уже стягнули у першому півріччі.Просадка бюджету буде ще більшою.Як мінімум зараз ключове питання – це перегляд держбюджету, його треба зробити реалістичним. Це перше питання.

Друге питання. Уряд себе зараз загнав у таку фінансову пастку, що без серйозних зовнішніх вливань боргових, безумовно…

– Без допомоги ззовні.

Андрій Новак: …уряд не закриє цей 2013 рік. Тому що вже навіть для внутрішніх запозичень, для внутрішніх боргів немає всередині країни ресурсів. Тому що сам уряд витягнув ці ресурси з усіх, з кого тільки можна було витягувати. Тому внутрішнім боргом це вже не перекриєш.

І уряд себе загнав насьогодні в повну зовнішню боргову залежність, яка буде залежати від того, чи відбудеться політичний акт підписання асоціації з ЄС.

– Підписання Угоди про асоціацію з ЄС у Вільнюсі наприкінці листопада. Але шанси на підписання дуже-дуже вагомі.

Економічна безвихідь штовхає українську владу у напрямку, де є живі гроші. А живі гроші є в Європі і в Західному світі
Андрій Новак
Андрій Новак: І саме економічна безвихідь (я неодноразово це заявляв) і штовхає українську владу у напрямку тому, де є живі гроші. А живі гроші є в Європі і в Західному світі.

– А не на Сході, в Росії?

Як тільки підписуємо асоціацію з ЄС, відновиться співпраця з МВФ
Андрій Новак
Йдуть негласні вказівки в системі освіти – вчителів готують, можливо, два останніх місяці зарплати не буде
Андрій Новак
Андрій Новак: Так. І саме економічна ситуація штовхає до цього. Слава Богу, що хоча б так!

І тому, як тільки ми підписуємо асоціацію з ЄС, я впевнений, набагато простіше і активніше відновиться співпраця з МВФ. Тут тільки питання, чи ми встигнемо отримати транш до кінця року, чи не встигнемо.

Ви знаєте, ми зараз говорили про якісь негласні вказівки. Вже десь місяців два йдуть такі негласні вказівки в системі освіти – вчителів готують, що, можливо, два останніх місяці зарплати не буде.

– Навіть так! Є такі дані?

Андрій Новак: Припущення таке. Тобто йде моральна підготовка, що така ситуація можлива.

– Пане Розенко, що може зробити опозиція зі свого боку? Адже ви маєте право законодавчої ініціативи.

Павло Розенко: Звичайно. І я вже зрозумів логіку пана Андрія, що у всіх проблемах з соціальними виплатами винен особисто УДАР і особисто товариш Кличко.

– Такого не звучало.

Павло Розенко: Ні, я так зрозумів. Я зрозумів, що Партія регіонів не винна в цьому.

Андрій Новак: Безумовно, що винна. Вона ж влада.

Павло Розенко: Не винна! Ви ж жодного слова про Партію регіонів не сказали за весь ефір.

Андрій Новак: Якщо Ви хочете мене звинуватити у тому, що я лояльний до Партії регіонів, то підніміть усі мої інтерв’ю.

Павло Розенко: Я Вас не перебивав. І Ви мене не перебивайте. Ви суперлояльний сьогодні до Партії регіонів. Це по-перше.

Андрій Новак: Більш нелояльного, ніж я, просто немає.

– Давайте по суті, будь ласка.

Павло Розенко: Тепер по суті. Ще раз Вам кажу одне. Якщо Ви великий експерт, то відкрийте персональний склад Верховної Ради України і подивіться, що склад фракції УДАР сьогодні налічує 42 особи. Відкрийте Конституцію, де написано, що для ухвалення рішення Верховної Ради України треба 226 голосів.

Андрій Новак: Якщо ви нічого не можете, то чому ви там сидите?

Павло Розенко: Почекайте!

Андрій Новак: Здавайте мандати та й усе. Якщо ви нічого не можете, бо вас меншість.

Павло Розенко: Будь ласка! Якщо Ви такі розумні, то чому у Вас мандата немає?

Андрій Новак: Бо я цього не прагну на даному етапі.

– Пане Розенко, а що можна зробити?

Андрій Новак: Нічого не можна, бо вони у меншості.

Павло Розенко: Щодо законодавчих ініціатив, то, будь ласка, відкрийте профайл «Павло Розенко» і подивіться 25 ініціатив, у тому числі і щодо збільшення бюджету.

– Зокрема? Найголовніші?

Павло Розенко: Перше – зміни до бюджету. Треба чітко розуміти, що зміни до бюджету може формувати лише Мінфін. Жоден нардеп, жоден великий експерт цього зробити не може. Це все непрофесіоналізм і пустопорожні балачки.

Ми, починаючи з березня місяця, фракція УДАР, подивіться стенограми, кожен свій виступ у Верховній Раді я особисто, Віктор Пинзеник починали з того, що уряд має виконати закон України «Про Державний бюджет на 2013 рік», де чітко написано: за підсумками першого кварталу уряд був зобов’язаний подати у Верховну Раду зміни до бюджету. Цього не зроблено.

Друге – щодо соціальних виплат і щодо збалансування бюджету. Ви ж неуважно дивитеся. От на минулому тижні розглядався законопроект, який підготовлений мною особисто і фракцією УДАР щодо…

– Як заступник профільного парламентського комітету Ви ж маєте змогу таку.

Дотація бюджету до Пенсійного фонду України складає 83 мільярди
Павло Розенко
Павло Розенко: …вирішення питань у тому числі Пенсійного фонду. Невеличке, але наведення ладу у справедливості пенсійної системи. Як доповідав наш законопроект щодо наведення порядку в пенсійній системі України, щодо скасування системи спецпенсій і для того, щоб у країні була єдина пенсійна система, щоб не було такого, що для більшості людей пенсія нараховується, як 45% від зарплати, а для чиновників – 90% зарплати. Чому Ви цього не хочете помічати і не відзначаєте позитиви?!

Так, усі проголосували. Так, 200 голосів. Але ми на цьому, звичайно, не зупинимося. Фракція УДАР буде подавати ще раз цей законопроект. І ми примусимо врешті-решт цю владу зробити єдиний принцип нарахування пенсій в Україні і встановити справедливість пенсійної системи, що дасть також додатковий ресурс для Пенсійного фонду України. Ви самі не гірше мене знаєте, що дотація бюджету до Пенсійного фонду України складає 83 мільярди.

Тільки я прошу особисто не зачіпати, якщо є контакти, бо я буду змушений перебивати.

– Ні-ні. У нас і часу вже немає. Пане Розенко, державний бюджет-2014. Наближається кінець року. Що там із ним відбувається?

Державний бюджет буде дуже прагматичним. Перше півріччя –жодних підвищень соціальних стандартів. Весь ресурс соціальної сфери буде використаний у передвиборчій кампанії
Павло Розенко
Павло Розенко: Державний бюджет буде дуже прагматичним з боку Партії регіонів. Що сьогодні відбувається? Людей свідомо заганяють за межу бідності. Перше півріччя – не буде підвищень соціальних стандартів. Буде акумулюватися ресурс для того, щоб перед президентськими виборами Янукович вийшов з черговими соціальними ініціативами. І весь ресурс соціальної сфери буде використаний у передвиборчій кампанії.

– Пане Новак?

Андрій Новак: Я, чесно кажучи, не знаю, що можна порекомендувати політикам, які, будучи у парламенті, розводять руками, мовляв, ми нічого не можемо робити. Але робити все можна.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG