Доступність посилання

ТОП новини

Президент Литви заявила, що провалу Вільнюського саміту не буде в будь-якому разі


Даля Ґрібаускайте, архівне фото
Даля Ґрібаускайте, архівне фото
Президент Литви Даля Ґрібаускайте заявила сьогодні Радіо Свобода, що, на її думку, навіть у разі можливого непідписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі це не буде провалом.

«Що б Україна врешті не вирішила, навіть якщо вона не зможе виконати всі необхідні кроки, – а я сумніваюся, що так станеться, і думаю, що все ж є більший шанс на позитивний результат, ніж на негативний, – то вона вже успішно досягла дуже добрих для себе результатів, бо вона вже йде шляхом реформ», – наголосила вона в кулуарах саміту Європейського союзу, що відбувся у Брюсселі.

«Не треба забувати, що Україна перебуває під величезним тиском із боку Росії, щоб узагалі не підписувати угоди про асоціацію, …і цей тиск усе більше помітний, він іще не припинився», – звернула увагу вона.

Весь цей тиск, за словами президента Литви, має вплив на громадську думку і в Україні і в Європі, як і на рішення й на швидкість ухвалення рішень у самій Україні.

За її словами, вона знає це на прикладі з історії своєї власної країни – «уже сам процес інтеграції з Європою був дуже-дуже корисним, це були золоті часи для моєї країни».

Так само і з Україною, сказала Даля Ґрібаускайте, бо «там зроблено вже так багато і так швидко, за такий короткий період часу – якби не було такого тиску, це тривало б, може, років із 50, але не 2–3 роки».

«І, я думаю, вже зараз те, як багато Україна зробила для українського народу, для себе в реформах, уже є успіхом. Звичайно, буде чудово, і ми всі сподіваємося, що зможемо підписати угоду, але вже зараз ми дуже щасливі, що Україна йде шляхом зближення з Європою, інтеграції з Європою – це вже успіх», – наголосила президент Литви, що нині головує в Євросоюзі.

Наприкінці наступного місяця у столиці Литви Вільнюсі має відбутися саміт учасників програми ЄС «Східне партнерство», на якому Україна сподівається підписати угоду про асоціацію з Євросоюзом. Водночас ЄС має для цього до України певні вимоги, зокрема, щодо виборчої реформи і реформи судочинства, а також щодо подолання проблеми вибіркового правосуддя, зокрема, у справі колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.
XS
SM
MD
LG