Доступність посилання

ТОП новини

Янукович став жертвою плагіату


У розпал президентської виборчої кампанії у Таджикистані Ілхомжона Хамідова, довірену особу чинного президента Емомалі Рахмона, звинуватили у плагіаті. Цілі фрагменти його статті в місцевій пресі дослівно збігаються з пасажами з передвиборчої програми Віктора Януковича 2010 року. 27-річний Хамідов виправдовується, що всі політичні програми схожі між собою.

«Чому я буду голосувати за Емомалі Рахмона?» На це запитання спробував відповісти заступник декана факультету журналістики Таджицького національного університету та один із 15 довірених осіб чинного президента Таджикистану Ілхомжон Хамідов у статті для видання AsiaPlus, опублікованій 19 жовтня.

Але невдовзі уважні читачі помітили, що у тексті Хамідова можна знайти цілі пасажі, які збігаються з фрагментами передвиборчих програм та виступів Віктора Януковича й Володимира Путіна.

У першому абзаці своєї російськомовної статті Хамідов пише, що з наближенням виборів Таджикистан стоїть перед новими викликами.

«Украй складні реалії вимагають від вищого керівництва країни оперативного та ефективного реагування, зважених і скоординованих дій, спрямованих на подолання кризових ситуацій».

Ця фраза повністю збігається з тією, якою розпочиналася передвиборча президентська програма Віктора Януковича у 2010-му під назвою «Україна для людей».

Користувачі соціальних медій дуже швидко поширили скріншоти, де порівнювалися текст Хамідова й політичні програми інших політиків. Довірену особу Емомалі Рахмона звинуватили у плагіаті.

Політик-плагіатор зашкодив своїй кар’єрі?

Журналіст таджицької редакції Радіо Свобода Мірзо Салімпур займався розслідуванням цього випадку політичного плагіату.

Речення зі статті Хамідова стовідсотково збігаються з фрагментами передвиборчої програми Януковича
Мірзо Салімпур
«Це, як з’ясувалося, викликало велику негативну реакцію, особливо в соціальних медіа. Речення зі статті Хамідова стовідсотково збігаються з фрагментами передвиборчої програми Януковича», – пояснює журналіст.

Крім запозичень із програми українського президента, у статті помітили й подібність із заявою президента Росії Володимира Путіна, зробленою ним на з’їзді «Єдиної Росії» у жовтні цього року.

«На «Єдиній Росії» лежить великий тягар відповідальності за ті рішення, які ухвалюються в державі».

У пасажах, які Хамідов підписав власним ім’ям, назва «Єдина Росія» просто замінена на назву президентської партії «Народно-демократична партія Таджикистану». Такий підхід до компонування статті спонукав користувачів соціальних медій сумніватися, чи містить обговорюваний текст хоч якісь оригінальні фрагменти.

Це може мати наслідки для кар’єри цього молодого політика, йому лише 27 років
Мірзо Салімпур
Мірзо Салімпур розповідає, що навіть у авторитарній країні політикам-плагіаторам іноді не уникнути наслідків. «Єдине, що це може мати наслідки для кар’єри цього молодого політика, йому лише 27 років. Говорили, що після виборів він може очолити прес-службу президента Емомалі Рахмона. От цього вже не трапиться», – зауважує журналіст.

Хамідов, що вчить інших професії журналіста, визнав, що запозичив цитати з програми Віктора Януковича. Спочатку він заявив, що просто забув додати розділові знаки цитування, але згодом повідомив агенції Tojnews, що переконаний: всі політичні програми й виступи подібні одна до одної, тому так і трапилося.

Зрештою, на своїй Facebook-сторінці Хамідов визнав власну помилку, зауваживши, що ще дуже молодий і недосвідчений.

Матеріал підготували таджицька редакція Радіо Cвобода і Жанна Безп’ятчук

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG