Доступність посилання

ТОП новини

Росспоживнагляд: реакція України через «Рошен» засвідчила небажання діалогу


У Росії Федеральна служба нагляду у сфері захисту прав споживачів і добробуту людини заявила сьогодні, що реакція Мінагрополітики України на попередню заяву служби щодо перевірки на українських фабриках кондитерської корпорації «Рошен» «переконує в раніше висловлених побоюваннях щодо небажання конструктивного діалогу».

Попри це, Росспоживнагляд «вкотре підтверджує свою позицію про готовність вести конструктивний діалог», мовиться у заяві, яка знову повторює раніше висловлені претензії до виробів «Рошену».

Зокрема, заявило російське відомство, продукція «Рошену» виробляється в Україні на підставі нормативних документів, скасованих у Росії, для неї використовується молочна сировина з Вінницької області, не допущена до імпорту в Росію тощо.

Сьогодні вранці Міністерство аграрної політики та продовольства України відкинуло попередні заяви Росспоживнагляду щодо продукції «Рошену». Заява Росспоживнагляду стосовно підсумків перевірки українських фабрик корпорації «Рошен» містить відверто неправдиву інформацію, а її тональність не відповідає духові українсько-російської співпраці, наголошено у заяві.

Зокрема, міністерство заявило, що інспекційна група Росспоживнагляду порушила процедуру перевірок і на даному етапі відмовилася від конструктивного вирішення питання двосторонньої торгівлі, що суперечить законодавству обох країн та нормам і вимогам Світової організації торгівлі.

Мінагрополітики звернуло увагу, що Росспоживнагляд усупереч міжнародній практиці включив до групи інспекторів представника російського підприємства – головного конкурента корпорації «Рошен» на російському ринку. Окрім цього, інспектори відмовилися від складання акту перевірки фабрик «Рошену», що суперечить вимогам російського законодавства.

Міністерство також нагадало, що, незалежно від розбіжностей у нормативних документах України і Росії, корпорація «Рошен» пройшла цього року повну сертифікацію в Росії, яка встановила повну відповідність продукції всім російським вимогам щодо безпеки, зокрема, й показникам мікробного псування – вмісту дріжджів і пліснявих грибів, у чому українських кондитерів звинуватили нині росіяни.

Крім того, Мінагрополітики звернулося до російської сторони з проханням надати юридичне обґрунтування вимоги щодо експорту продукції з сировини лише тих підприємств, які включені до реєстру допущених до поставок у Росію, адже прецедент висувати вимоги за законодавчими актами Росії може стати приводом для безпідставної заборони продукції інших українських підприємств, наголошено у заяві.

Позавчора Росспоживнагляд, оприлюднивши цілу низку претензій до «Рошену», заявив, що робота його експертів відбувалася у «неділовій і недружній обстановці, яку створювало керівництво Мінагрополітики, що виступало з заявами, спрямованими на дискредитацію експертів».

Перевірки проводили минулого тижня за результатами переговорів у середині серпня в Москві тодішнього керівника Росспоживнагляду Геннадія Онищенка і міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Присяжнюка, які домовилися про механізм повернення кондитерської продукції «Рошену» на ринок Росії. Зокрема, запланували інспекцію чотирьох українських підприємств корпорації фахівцями Росспоживнагляду.

Росспоживнагляд заборонив постачання до Росії шоколаду і цукерок, вироблених на чотирьох українських фабриках «Рошену», ще в липні, заявляючи претензії до якості продукції. Після повідомлень російської сторони перевірки продукції «Рошену» провели також партнери Росії у Митному союзі Білорусь і Казахстан, кілька інших держав пострадянського простору, і жодна з цих перевірок не виявила проблем, про які стверджували росіяни.

Росспоживнагляд уже не раз звинувачували в тому, що багато разів запроваджувані цим відомством заборони на ввезення до Росії продуктів із сусідніх країн, із якими в Росії на той час якраз напружувалися відносини, були політично мотивовані.
XS
SM
MD
LG