Доступність посилання

ТОП новини

Янукович ініціює прокурорське скорочення


Київ – Президент Віктор Янукович вніс до Верховної Ради проект закону про прокуратуру, який значно обмежує повноваження цього відомства. Про це у четвер на брифінгу заявив радник глави держави Андрій Портнов. Представники опозиції та експерти загалом підтримують ідеї, закладені в основу законопроекту, але наголошують на необхідності врахувати усі рекомендації Венеціанської комісії.

Законопроект передбачає, що прокуратура не буде здійснювати загального нагляду за дотриманням законів. За словами Андрія Портнова, після ухвалення закону «основна роль у виконанні таких завдань відводиться профільним органам державної влади, що дозволить уникнути дублювання повноважень і зменшити кількість перевірок».

Також обмежуються повноваження прокурора щодо представництва в суді інтересів громадянина та держави. З огляду на це, із липня 2014 року почнуть діяти центри правової допомоги для громадян.

Адвокатам і прокурорам обіцяють дзеркальні повноваження

Змінитися мають не лише повноваження прокуратури, але й структура.

В Україні ліквідовується 122 прокуратури
Андрій Портнов
«В Україні ліквідовується 122 прокуратури: транспортні, військові, природоохоронні, а також міські або районні у містах чи міжрайонні, де вони діють одночасно», – зазначає Андрій Портнов.

Законодавчі зміни передбачають, що повноваження прокурора та адвоката у судовому процесі стануть однаковими, а відтак судовий процес стане насправді змагальним. За словами президентського радника, «цим завершується приведення до повної дзеркальності повноважень адвокатів і прокурорів у судових процесах».

Натомість експерт центру політико-правових реформ Микола Хаварнюк зазначає, що слова про дзеркальність повноважень не варто сприймати буквально.

«Дзеркальність – то надто гарно сказано. Напевно, рівність можливостей буде забезпечуватися максимально, але до певної межі», – зазначає він.

Довгий шлях до європейських норм

За словами Андрія Портнова, Венеціанська комісія схвально оцінила більшість новацій нового законопроекту. А тому в адміністрації президента сподіваються, що за реформу прокуратури в парламенті проголосує й опозиція.

Між тим, представники опозиційних політичних сил остаточної версії законопроекту ще не бачили. А тому утримуються від відповіді на запитання – чи підтримають вони президентську реформу прокуратури.

«Якщо зауваження Венеціанської комісії будуть повністю враховані, то ми будемо розглядати цей законопроект. Давайте почекаємо, поки законопроект з’явиться на сайті Верховної Ради – і побачимо, наскільки в адміністрації президента впоралися із домашнім завданням після відповідних висновків Венеціанської комісії», – каже депутат від фракції «Батьківщина» Павло Петренко, секретар парламентського комітету з питань верховенства права та правосуддя.

Зобов’язання реформувати прокуратуру Україна взяла на себе ще при вступі до Ради Європи в 1995 році. Утім, як зазначають експерти, досі ухвалення відповідних змін гальмувалося головне через спротив з боку Генпрокуратури, де не хотіли втрачати повноважень.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG