Доступність посилання

ТОП новини

Міліціонерів на Дніпропетровщині знову звинувачують у тортурах


Дніпропетровськ – Неповнолітнього, 17-річного новомосковця Олександра Єфименка допитували без батьків і адвоката – в результаті, він зізнався у вбивстві свого 13-річного друга. Міліція каже: хлопці не поділили ноутбук. Між тим родичі обвинуваченого впевнені: зізнання з юнака правоохоронці вибили.

Тіло 13-річного новомосковського школяра Івана знайшли в туалеті недобудованого магазину. Ті, хто бачили це, стверджують: хлопця задушили. Підозрюваного в убивстві затримали швидко. За даними міліції, це 17- річний приятель і сусіда загиблого Олександр Єфименко. Хлопці нібито не поділили ноутбук, за версією міліції, молодший зіпсував старшому дорогу річ.

Однак родичі обвинуваченого у це не вірять. Спершу правоохоронці просили Олександра допомогти знайти вбивць підлітка, а тоді, протримавши його 7 годин у райвідділку, примусили написати зізнання, стверджує брат обвинуваченого Михайло Єфименко. Під час суду юнак встиг шепнути матері, що не вбивав. На нього чинили моральний тиск, а також били й погрожували, кажуть брат і мати обвинуваченого.

«Мамі сказали, що немає місця в машині і не взяли на перший допит. Сашко був відсутній 7 годин приблизно. За мамою приїхали близько 10-ї ночі й сказали, що Сашко взяв провину на себе, зізнався. Маму повезли до СІЗО і одразу почали допитувати брата в присутності свого адвоката. Вони ставили питання, а він відповідав, як по написаному», – заявляє брат обвинуваченого

«Вони хапали за кадик, били по щоках, нирках . Потім сказали , що підключать до гениталій струм і ззаду попрацюють паличкою», – стверджує мати Валентина Єфименко.

Новий КПК не зробив людей більш захищеними – адвокат

Новомосковська міліція звинувачення у тортурах відкидає.

«Мої співробітники неправомірно не діяли. Вони діяли в рамках законодавства», – стверджує в. о. начальника Новомосковського райвідділу МВС Андрій Клименко.

Це вже не перший випадок, коли адвокати і родичі обвинувачених заявляють про тортури в правоохоронних органах Новомосковська. Раніше з’явилось повідомлення про те, що двох братів, затриманих за резонансні злочини в місті, міліція катувала, одягаючи на голови протигази і перекриваючи доступ кисню.

Такі випадки на Дніпропетровщині непоодинокі, але довести застосування слідчими незаконних методів дізнання дуже складно, каже адвокат, заступник голови Дніпропетровської правозахисної групи Світлана Бразалук.

«З набуттям чинності нового кримінально-процесуального кодексу ми сподівались, що будуть більш захищені люди, які потрапляють в цю систему. Нічого подібного. Як і раніше, не хочуть шукати справжнього винного, хочуть навісити всіх собак на першого зустрічного», – каже адвокат.

Тим часом обвинувачений у вбивстві новомосковський юнак написав офіційну заяву про те, що обмовив себе під міліцейським тиском. Справою вже зацікавилась місцева прокуратура.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG