Доступність посилання

ТОП новини

«Справа Індила»: міліція не несе відповідальності за затриманих?


Всеукраїнська профспілка «Народна солідарність» звинуватила правоохоронців у несправедливому та непрозорому розслідуванні смерті студента Ігоря Індила, Київ, грудень 2010 року
Всеукраїнська профспілка «Народна солідарність» звинуватила правоохоронців у несправедливому та непрозорому розслідуванні смерті студента Ігоря Індила, Київ, грудень 2010 року
Київ – Кількість протестів проти свавілля і бездіяльності правоохоронних органів сягнула рекорду. За перші дев’ять місяців цього року зафіксовано 333 протести. Про це свідчать дані моніторингу, проведеного Центром дослідження суспільства. Головні причини протестів – це безкарність правоохоронців й зволікання з розслідуванням справ. Справа про смерть Ігоря Індила у відділку міліції – одна з таких.

Уже третій рік триває розслідування обставин загибелі у Шевченківському райвідділі міліції Києва студента Ігоря Індила.

Тепер справу переглядає новий склад Деснянського районного суду Києва. 22 жовтня суд заслуховував свідчення міліціонерів Сергія Приходька та Сергія Коваленка.

Сергій Приходько, який на той час був дільничним інспектором, і доправив студента до райвідділку 17 травня 2010 року, зазначив у суді, що Ігор порушував громадський порядок у гуртожитку та був напідпитку.

«Ми вийшли з гуртожитку, сіли в автомобіль та поїхали до Шевченківського райвідділення. По дорозі Ігор і далі продовжував кричати, говорити різні слова, як п’яна особа, погрожувати. Я запам’ятав, що він говорив, що я йому нічого не зроблю, все одно мені нічого не буде. Я не реагував, бо із п’яними часто спілкувався», – сказав обвинувачений у справі.

Далі Сергій Приходько повідомив, що доставив Ігоря до відділку, де під час складання адмінпротоколу хлопець втратив свідомість. За словами обвинуваченого, швидка, яку викликали, не схотіла забирати студента через нетверезий стан, а тому Індила помістили в камеру.

На відео з камер відділку, яке має суд, добре видно, що Ігор Індило заходив у відділок самостійно, не хитався й не виглядав як людина під сильною дією алкоголю.

Ніякого прогресу ми не бачимо – Amnesty International

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International, яка неодноразово виступала за повне, неупереджене розслідування факту смерті Ігоря Індила, зазначає, що поки про належне розслідування не йдеться.

Влада, а в тому випадку міліціонери, відповідає за життя та фізичну недоторканість тих людей, що відбувають затримання
Зорян Кісь
«Ніякого прогресу, якого ми очікуємо від влади щодо справи Індила, ми не бачимо. У справі Індила в чому полягає суть? Влада, а в тому випадку міліціонери, відповідає за життя та фізичну недоторканість тих людей, що відбувають своє затримання. Якщо винних вони не знайдуть, то вся відповідальність повинна лягати на цих міліціонерів», – наголосив у коментарі Радіо Свобода координатор кампаній Amnesty International в Україні Зорян Кісь.

Щоб такі злочини розслідувалися ефективніше, правозахисники протягом декількох років закликають створити окреме Державне бюро розслідувань. Новий Кримінальний процесуальний кодекс вже затвердив утворення такого бюро, втім реальне його формування може розтягнутися до п’яти років.

Поки ж механізму немає, кричущі випадки продовжують відбуватися, а люди – виходити на вулиці.

Влада зволікає зі створенням незалежного та ефективного механізму розслідування злочинів міліції
Зорян Кісь
«Щодо протестів у Врадіївці та інших протестів у 2013 році – для нас це тільки результат того, що влада зволікає зі створенням незалежного та ефективного механізму розслідування злочинів міліції», – говорить Зорян Кісь.

Й далі поглиблюється криза в міліції – Центр дослідження суспільства

Рекордна кількість протестів проти свавілля або бездіяльність правоохоронних органів, про що свідчать дані Центру дослідження суспільства, є результатом подальшого поглиблення системної кризи правоохоронних органів. Таку думку висловив Радіо Свобода керівник моніторингу протестів, репресій і поступок Центру дослідження суспільства Володимир Іщенко. Також він додав, що висока кількість акцій протесту зумовлена і участю в них політичних сил.

«Наприклад, висока кількість протестних подій після Врадіївки високою мірою зумовлена і використанням їх опозицією. Якщо спочатку протести, пов’язані із Врадієвкою, проводили дуже різні політичні сили, то після тижня-двох усі ці акції фактично проводилися «Свободою», – зауважує Володимир Іщенко.

Міліція ж, на думку дослідника, повинна зробити висновки за даними останнього дослідження.

За перші дев’ять місяців цього року експерти зафіксували 333 протести проти свавілля чи бездіяльності правоохоронних органів.

ДОВІДКА:

20-річний студент Ігор Індило помер у Шевченківському райуправлінні міліції Києва у травні 2010 року. За вказаним фактом прокуратура Шевченківського району порушила кримінальну справу. Обвинуваченими у справі є двоє працівників міліції Сергій Коваленко і Сергій Приходько.

23 грудня 2011 року Деснянський райсуд Києва у цій справі визнав винним Коваленка, але звільнив його за амністією. 5 січня 2012 року Деснянський суд також оголосив вирок стосовно дільничного інспектора Приходька, засудивши його до 5 років позбавлення волі, але звільнивши від відбування покарання з випробувальним терміном на два роки. Батьки Ігоря Індила подали апеляцію на ці рішення. Апеляційний суд Києва скасував рішення Деснянського райсуду і повернув її назад для розгляду у новому складі суду.

  • Зображення 16x9

    Олена Чуранова

    Закінчила факультет журналістики Запорізького національного університету та Могилянську школу журналістики. З 2010 по 2013 роки працювала в Українській службі Голосу Америки. Здобуваю ступінь PhD в галузі масових комунікацій у НаУКМА.

    Facebook: https://www.facebook.com/olena.pronicheva

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG