Доступність посилання

ТОП новини

Україна живе у наслідках Голодомору – експерт


Київ – Агресія, підозри і замкненість стали рисами характеру багатьох українців внаслідок травм, завданих Голодомором 1932-33 років, зазначає в інтерв’ю Радіо Свобода заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень Олександр Гладун. Крім того, зауважує експерт, втрати населення, яких зазнала Україна, завадили їй посісти більш гідне місце серед держав світу.

Пане Гладун, чи ще відчуває Україна наслідки голодомору 1932-33 років?

Історичні травми відбиваються на усьому суспільстві. Це і страх перед життям, і злість, і підозра. Голодомор зруйнував усталені рамки і спосіб життя
Олександр Гладун
– Не те, що відчуває, вона просто живе у наслідках голодомору! І все це відбивається на нашій свідомості. Джеймс Мейс називає українське суспільство «постгеноцидним» тому, що такі історичні травми відбиваються на усьому суспільстві. Це і страх перед життям, і злість, і підозра. Голодомор зруйнував усталені рамки і спосіб життя, зламав суспільні відносини. Тому воно все впливає, і дуже сильно, на сьогодення. У морально-психологічному плані є різні прояви: і недовіра у суспільстві один до одного, і бажання іноді не висовуватися, пересидіти. Це все наслідки йдуть звідти.

– Але ж нині більшість українців живуть у містах, а від голодомору найбільше постраждали селяни?

– Всі країни, всі міста формуються, на певному етапі, за рахунок сільського населення. Ті психологічні травми, яке отримало сільське населення, потім все одно розповсюджуються на все населення.

– То Україна нині відчуває лише морально-психологічні наслідки Голодомору?

– Крім таких наслідків, морально-психологічних, є наслідки демографічні. Були величезні втрати. Втрати від голодомору Україна не відновила, навіть, до початку Другої світової війни. За нашими розрахунками, якби не було Голодомору 1932-33 років, то чисельність населення зараз була б на 4-4,4 мільйона осіб більша. Деякі демографічні процеси проходили б інакше.

– Чи позначається це на розвитку України як держави, чи впливає на визначення її місця у світі?

Якщо взяти всі втрати, які понесла Україна у першій половині 20-го століття, чисельність населення в Україні була б близько 90 мільйонів людей
Олександр Гладун
– Чисельність населення є одним з небагатьох факторів, які визначають місце держави на світовій мапі. Незалежно від того який рівень, навіть, економічного розвитку, чисельність населення дуже сильно спливає на положення держави у світі. Якщо взяти всі втрати, які понесла Україна у першій половині 20-го століття, яке було кошмарним, з точки зору нормально життя, чисельність населення в Україні була б близько 90 мільйонів людей. І розвиток держави йшов би трохи інакше: була б інша демографічна поведінка, були б інші відносини у родині, були б, мабуть, інші відносини між людьми.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG