Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура відкрила справу через демонтаж «хати чумака» у Моринцях


Розібрана «чумацька хата» була в аварійному стані – фото проектантів, надане Національним заповідником «Батьківщина Тараса Шевченка»
Розібрана «чумацька хата» була в аварійному стані – фото проектантів, надане Національним заповідником «Батьківщина Тараса Шевченка»
Через зловживання службовим становищем посадовців Міністерства культури України і Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» був знищений об’єкт культурної спадщини «Чумацька хата» (1816 року). Як повідомляє прокуратура Черкаської області, до такого висновку правоохоронці дійшли після перевірки обставин демонтажу «хати чумака» в селі Моринці Звенигородського району.

Таку перевірку проводили на виконання доручень президента Віктора Януковича і генпрокурора Віктора Пшонки, йдеться в повідомленні.

У прокуратурі почали кримінальне провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частою 5 статті 298 (умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини), частиною 2 статті 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Триває досудове розслідування.

Так звану «чумацьку хату» в Моринцях недавно розібрали, щоб відновити вже у складі цілого етнографічного комплексу з воловнею, повіткою, клунею, коморою та льохом за два мільйони гривень, писала черкаська преса.

Тим часом і мешканці села, і керівництво Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» запевняють, що ця хата взагалі не є історичною пам’яткою, підтверджень, що вона була хатою чумака, немає, а Тарас Шевченко в цій хаті, збудованій у середині 19-го століття, ніколи не бував, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG