Доступність посилання

ТОП новини

Чи будуть відвідувати донеччани курси української мови?


Безкоштовні курси української мови наступного тижня відкриють у Донецьку. Це вже друга подібна ініціатива у шахтарській столиці. Цього разу курси організовує «Всеукраїнський Комітет на захист української мови». Також уже рік у Донецьку діє Український розмовний клуб, де без академічних годин та формальностей збираються охочі покращити мовні навички. Наскільки це актуально для Донецька?

У Донецьку й досі більшість шкіл ведуть навчання російською мовою. Отже, дитина в школі вивчає лише українську літературу та мову, але часто, не використовуючи її в повсякденному житті, швидко забуває здобуті навички.

Тому організатори курсів української мови переконані, що не лише дорослі, які за часів СРСР відмовлялися від факультативної української у навчальному закладі, але й діти будуть брати безкоштовні уроки української.

Хто вчитиметься на курсах?

Як каже Юрій Гулей, ініціатор відкриття курсів у Донецьку, аудиторія курсів досить різна. Це й трудові мігранти, які хочуть знати державну мову країни, і батьки, що прагнуть вчити українську разом із дітьми, і просто студенти.

Людина, яка є громадянином України, мусить знати українську мову
Юрій Гулей
«Я вважаю взагалі за громадянський обов’язок– людина, яка є громадянином України, мусить знати українську мову. А якщо брати ширше, кожен, хто дзвонить, у кожного свої мотиви. Є людина, яка каже, що по роботі їй треба, каже, що документообіг, не може нормально навіть заяву оформити мовою державною», – розповідає Гулей.

За три дні, від часу появи оголошення про курси зголосилося 12 людей.
А от навчатимуть української у Донецьку люди справді небайдужі, переконаний Гулей.

«Я вже маю домовленість із викладачкою з 65-ї школи. Сьогодні був на кафедрі українознавства. Завкафедрою теж зголосилася викладати, і все це безкоштовно. Є люди небайдужі», – радіє координатор.

Чи потрібна українська донеччанам?

Те, що попит на вивчення української мови в Донецьку є, доводить досвід Українського розмовного клубу. Це об’єднання людей, які зустрічаються раз або два рази на місяць у юнацькій бібліотеці. Там вони спілкуються виключно українською, щоб покращити навички усного мовлення. Теми зустрічей абсолютно різні: від мистецтва та театру до політичних та історичних аспектів розвитку України.

Приємно, що ідея виявилася живою, ідея ця поширюється
Сергій Стуканов
Сергій Стуканов, один із ініціаторів клубу, у розмові з Радіо Свобода зазначив: «Зустрічі в різних форматах проходять. Як дискусії, так і різні тренінги, ігри, майстер-класи. У вересні ми проводили на тему, присвячену театру. І актори-любителі проводили тренінг, ми намагалися вчитися щось грати. На зустріч, у середньому, приходить 25-30 людей. Щоразу нові обличчя, але є й певний кістяк. Приємно, що ідея виявилася живою, ідея ця поширюється».

Перший розмовний клуб виник саме в Донецьку, зауважує Стуканов. 20 грудня йому виповниться вже рік. За цей час проведено близько 30 зустрічей, адже влітку була перерва. Сергій запевняє, що за рік існування україномовних посиденьок він жодного разу в Донецьку не зіткнувся із нерозумінням або ворожістю з боку людей, які дізналися про те, що він покращує навички української у вільний час.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG