Доступність посилання

ТОП новини

Міський культурний туризм об’єднає 6 міст України і Польщі


Три українські міста – Львів, Івано-Франківськ, Коломия і три польські – Люблін, Замосць, Пшеворськ розпочали спільний проект «Східноєвропейські перлини: створення та просування продуктів міського культурного туризму в транскордонному просторі». За співфінансування європейського співтовариства тут розроблятимуть аудіотури для індивідуальних туристів. Екскурсоводи кажуть, що це не замінить живого спілкування, але додаткових туристів привабить, насамперед у невеликі містечка.

Із шести міст лише Львів і Люблін є великими, інші – типові галицькі і польські містечка. Цікаві для туристів, але не надто розкручені. Львів і Замосць включені до світової спадщини ЮНЕСКО. Сюди найчастіше їздять екскурсійні групи. Але, за даними Всесвітньої туристичної організації, так званий організований туризм – це всього 30 відсотків мандрівників. Спільним проектом хочуть збільшити кількість туристів, які відвідують ці міста, і подовжити термін їхнього перебування хоча б на день-два. Саме для індивідуальних туристів будуть розроблені аудіотури, туристичні мапи історичних частин міст, путівники на семи мовах, спеціальні вказівники.
Екскурсія містом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:15 0:00

Хочемо зробити аудіотури в інноваційному стилі: музика, звуки ринкових площ, історичний гомін
Оксана Федорович
«Культурний міський відпочинок має свою нішу туристів, які подорожують містами. Ми хочемо зробити для них аудіотури – самостійно керовані екскурсії. Хочемо зробити їх в такому інноваційному стилі: музика, звуки ринкових площ, історичний гомін. Тобто хочемо зробити це цікавим. І ці шість цільових міст матимуть ці аудіоекскурсії», – говорить голова Туристичної асоціації Івано-Франківщини Оксана Федорович.

У мандрівку з аудіогідом

У шести містах разом проживає майже півтора мільйона осіб. Приблизно стільки ж відвідують їх щороку. Тут є близько трьох тисяч історичних та архітектурних пам’ятників. Невеликі міста мають чим зацікавити туристів. Приміром, в Івано-Франківську є катедральний собор, що має дві дати народження, пам’ятник Адаму Міцкевичу, виконаний з посмертної маски поета, пасаж Гартенбергів, при спорудженні якого консультантом був Ейфель, автор Ейфелевої вежі в Парижі. В Коломиї можна відвідати єдиний у світі Музей писанки чи найстаріший в Галичині народний театр. Екскурсії невеликими містами туристи зможуть здійснювати у супроводі аудіогіда.

Львів і Люблін вже мають певний досвід використання аудіозаписів. Приміром, Асоціація Homo Faber за підтримки польських державних установ три роки тому розробила аудіотур «Шепіт Любліна». Це історії про Люблін 1989 року, коли в Польщі змінилася політична ситуація: Люблін анархічний, єврейський, друкарський, кримінальний. Є українська версія туру «Люблін для початківців». За словами Моніки Тарайко з Люблінської регіональної туристичної організації, це цікавий туристичний продукт.

«Кожен розповідав свою історію – історія євреїв, анархістів. Запрошували до цього людей відомих – письменників, гостей, яких можна було «на слух» впізнати. Розпочинається подорож в одному місці, відома особа розповідає історію свого життя, свої відчуття і переживання, а одночасно веде містом, каже, де повернути, де зупинитись», – розповідає Моніка Тарайко.

І живе спілкування, і техніка

В Івано-Франківську розроблено понад 20 туристичних маршрутів, половина з яких – оглядові екскурсії. Начальник управління туризму Володимир Устинський відзначає, що від туризму місто отримує п’яту частину податків. У цій сфері працює близько ста фірм. Та тут прагнуть змістити акценти позиціювання – з транзитного міста, яке ще називають «воротами в Карпати», зробити «місто в центрі Європи». Тож зацікавлені у збільшенні туристів. Хоча, як екскурсовод з великим стажем, Володимир Устинський вважає, що найкращим є живе спікування.

Аудіотури – інструмент вагомий, але не основний
Володимир Устинський
«Аудіотури – інструмент вагомий, але не основний. Є театральна вистава, є кінематограф – дві речі, які роблять одну справу, але по-різному. Тому живе спілкування з екскурсоводом – це супер, а аудіо – це вже сухий варіант, технологічний. Але він є. Хай впроваджується інноваційність. Вона дасть тільки плюс. Людина, яка послухала аудіо, обов’язково прийде до екскурсовода, захоче послухати живу розповідь», – вважає Володимир Устинський.

Проблем у невеликих міст чимало: недостатня кількість туристично-інформаційних центрів, не розроблені або не заповнені веб-сторінки міст, не вистачає коштів на промоцію туристичних об’єктів. Але з використанням аудіотурів розраховують знайти нових туристів.

Більше уваги меншим містам

Загалом для шести міст буде розроблено 10 аудіотурів, закуплено 190 МР-пристроїв. Вартість проекту – 470 тисяч євро. Кошти будуть розподілені між містами.

В межах проекту буде також спільний тур в усі шість міст України і Польщі. Завдяки більшим містам туристи відкриють і менші. На це сподівається Малгожата Майка-Онишкевич із фундації «Академія обивательська», яка представляє 50-тисячне польське містечко Пшеворськ.

«Кожному місту, і нашому також, потрібна промоція туристики. В нас є багато таких моментів, які треба просто показати людям, запросити, запропонувати щось нове. І менші міста дуже зацікавлені в цьому», – каже Малгожата Майка-Онишкевич.

Консул Генерального консульства Республіки Польща у Львові Лідія Аньоловська зазначає, що людей двох сусідніх країн об’єднує спільна історія. А завдяки спільним туристичним маршрутам зросте кількість туристів.

«Є велика група людей в Україні, які, приїжджаючи в Польщу, затримуються у Кракові чи Ченстохові, чи Вроцлаві. А завдяки такому проекту і Люблін, і Замосць, і Пшеворськ теж будуть туристичними місцями для громадян України».

У свою чергу більше польських туристів відкриють для себе Львів, Івано-Франківськ, Коломию.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG