Доступність посилання

ТОП новини

Туризм – провідна галузь економіки Великобританії


Лондон – Туризм становить майже 9% ВВП Великої Британії і забезпечує робочі місця для приблизно 250 тисяч британців. Туриcтичну галузь країни за бюджетними надходженнями випереджають лише хімічна промисловість та фінансовий сектор.

Багатомільйонний Лондон, який називають глобальною столицею – перлина туристичної Британії. 2010 року її відвідали 14,6 мільйона туристів і витратили у місті 8,6 мільярда англійських фунтів стерлінгів (майже 14 мільярдів американських доларів).

Але Марк Ді-Торо із Національної туристичної агенції Великої Британії каже, що одним із головних завдань його відомства є приваблення туристів і в інші міста й регіони країни.

«Лондон завжди буде великою принадою, особливо коли ми ведемо мову про іноземних туристів. Але ми створили спеціальну стратегію, яка називається «Лондон+». Отже тим, хто приїздить у Лондон, ми пропонуємо зручну можливість відвідати місця, які не так далеко від столиці», – розповідає речник агенції, яка працює під гаслом Visit Britain («Відвідайте Британію»).

Марк Ді-Торо наголошує на тому, що інфраструктура для туризму в Британії вже є. Готелі – розкішні й дорогі або невеликі, так звані B&B (Bed and Breakfast), – де господарі пропонують кімнату з ліжком і сніданок, як правило, не проблема.

Громадський транспорт хоч у Британії і недешевий, проте різноманітний і розгалужений. Є великий вибір компаній, які забезпечують автомобілі на прокат, таксі.

Головне завдання – привабити туриста чимось цікавим, змусити людей наважитися на справжню подорож.

Заїдьте у наше село

Наприклад, англійське село Гевер (Hever) у графстві Кент рекламує Джуді Денч – британська акторка, відома у світі зокрема роллю у голлівудських фільмах про Джеймса Бонда.

У маленькому селі Гевер є замок і парк, куди, як стверджує кінозірка у рекламному ролику, вона та її сім’я приїжджають кілька разів щороку, щоб «підзярядити свої батарейки».

Британська туристична індустрія намагається якомога більше використовувати можливості, які створюють міжнародні засоби масової інформації та індустрія розваг.

Казковий герой Гаррі Поттер не лише приніс славу й мільйони британській письменниці Джоан Ролінґ.

Книги, а особливо кінофільми про нього спричинили нову хвилю туризму в раніше маловідомі місця – такі, як маленьке село Лакок (Lacock), де розташовані будівлі середньовічного монастиря.

Сам монастир віддавна належить організації «Національний трест» (National Trust), яка опікується історичними маєтками і збирає гроші з відвідувачів.

Після вибуху популярності Гаррі Поттера, музейні працівники подбали про те, щоб кожне місце у монастирі, де знімали фільм про маленького чарівника, було позначене інформаційними стендами із фотографіями із кінострічки, аби жоден турист не пропустив ані найменшої подробиці.

Дешевше через інтернет

Марк Ді-Торо з Національної туристичної агенції наголошує, що навіть маленькі населені пункти, які мають що запропонувати туристам, у змозі тепер використовувати нові можливості розповісти про себе світові і потенційним туристам.

Соціальні медія в інтернеті завжди є важливими, коли бюджет невеликий, а маркетингові послуги, досить коштовні
Марк Ді-Торо
«Соціальні медія в інтернеті завжди є важливими, коли бюджет невеликий, а маркетингові послуги, як ми знаємо, досить коштовні. Значно дешевше поширювати наприклад інформацію з залученням знаменитостей, чи поширювати гарні фотографії, наприклад, через Твіттер», – розповідає цей фахівець, який зауважує, що його туристична служба, яку фінансує уряд, допомагає координувати місцеві зусилля.

Фахівці підкреслюють, що процеси глобалізації створюють як проблеми, так і нові можливості для туризму, які можна втілювати навіть на рівні маленького села.

Наприклад, небувалим раніше явищем для Британії стали туристи з Китаю, які у середньому витрачають у Британії утричі більше, ніж інші гості.

«Нам треба, щоб до нас і далі приїздили наші вірні гості з Європи: Франції, Німеччини та Америки, але треба думати про приваблення туристів із нових країн, що розвиваються», – каже Сенді Дейв, яка очолює Національну туристичну агенцію. Вона окремо згадує Китай, Бразилію, Мексику тощо.

І тут вже і найменшим та й великим містам без урядової політики не впоратися. Фахівці кажуть про потребу, наприклад, гнучкої візової системи, забезпечення принципів відкритого неба, щоб конкуренція між авіакомпаніями гарантувала доступні ціни на літаки тощо.

Зараз Британія перебуває на 5-му місці у світі за впізнаваністю як об’єкт для туризму, але британці усвідомлюють, що це місце їм зовсім не гарантоване.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG