Доступність посилання

ТОП новини

70-річчя визволення Києва – «фетишизація дати»?


Київ – 6 листопада виповнюється 70 років визволенню Києва від німецько-фашистських загарбників. З нагоди цього міська влада за спонсорські мільйони гривень організовує масштабне святкування. Тим часом у деяких киян, представників опозиції й експертів такі витрати викликають критику, як і рішення про незапланований вихідний.

6 листопада 1943 року опів на першу ночі над будівлею ЦК КП(б)У був піднятий червоний прапор, а вже о 5 годині ранку генерал Микола Ватутін, під керівництвом якого війська 1-го Українського фронту билися за Дніпро та столицю України, доповів Йосипу Сталіну: «Київ повністю звільнений від ворога».

Відтоді минає 70 років і таку річницю київська влада вирішила відсвяткувати на широку ногу. За словами очільника КМДА Олександра Попова, вартість усіх святкових заходів, які є «достатньо фінансово чималими», становить 7-8 мільйонів гривень і їх виділили спонсори, запевнив він.

Між тим колишній депутат Київради, а нині народний депутат від «Батьківщини» Олександр Бригинець наголошує, що це лише «прикриття».

«Однозначно йдеться про те, що навіть якщо ці гроші не були напряму залучені із бюджету, то вони були залучені через певні дочірні структури, які отримали преференції від міста і за це розрахувалися не в бюджет, а на проведення цієї чи іншої акції», – стверджує Олександр Бригинець.

Водночас Бригинець не виключає, що кошти на відзначення свята додатково збирали у залежних від влади міських структур, а відтак на заходах із відзначення річниці визволення Києва не стільки витратять, скільки зароблять.

Між тим наприкінці жовтня з’явилася інформація, що у київських школах (зокрема Дніпровського району) директорів та викладачів змушують здавати добровільно-примусові внески «на допомогу ветеранам»: по 150 та 20 грн. відповідно, – а у разі відмови погрожують дисциплінарними стягненнями.

Що ж до решти опитаних Радіо Свобода киян, то вони незадоволені офіційним вихідним цього дня, який, на прохання КМДА затвердив Кабмін. При цьому, якщо одних турбує наявність вихідного і те, що позаплановий відпочинок треба буде відпрацьовувати в суботу 9 листопада, то інших не влаштовує його фактична відсутність, попри офіційну постанову.

«Навіть державні структури, як, наприклад, наш університет, відмовились робити вихідний. Причому попередили про це пізно, а я, наприклад, уже вихідний собі запланувала, – скаржиться студентка Київського університету імені Шевченка Дарія Приходько.

На її думку, така суперечність, коли одні вихідний матимуть, а інші – ні, створить для киян чимало проблем (зокрема, у вигляді переповненого метро та заторів на дорогах, які й так утворяться через часткове обмеження руху цього дня).

Утім, якби Дарія і мала вихідний, то святкові заходи не відвідувала б, адже вважає їх занадто пафосними.

Чи цікавить святкування визволення Києва його мешканців?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Влада більше піарить себе, ніж вшановує пам'ять загиблих – Палій

«Фальшивим і примітивним» називає цьогорічне святкування визволення Києва історик та політолог Олександр Палій. На його думку, влада зайвий раз піарить себе, а не вшановує пам'ять загиблих.

«Найкраще, що могла б влада зробити, це показати тих людей, які реально брали участь у визволенні Києва, тих, хто перебував у Києві (цивільних) і у тому числі дітей війни, які це все переживали. Тобто, звести історію до життєвих історій цих людей. І на це великих грошей не треба. А замість цього вони влаштовують якість абсолютно лубочні заходи, які ніякого стосунку до реальності 1943 року не мають.

У рамках річниці визволення столиці влада також планує відкрити станцію метро «Теремки» і ще «низку соціальних об’єктів», про що у своєму Фейсбук-акаунті повідомив раніше прем’єр Микола Азаров.

За словами ж Палія, радянська влада також любила «фетишизувати дати», про що свідчить і саме визволення Києва, яке, за планом, мало бути здійснене до річниці «Жовтневої революції». Цей план майже і втілили – ціною десятків тисяч життів радянських солдатів.


Заходи до 70-річчя визволення Києва

8:40 – церемонія запалення Вічного вогню біля Національного музею історії Великої Вітчизняної війни та покладання Гірлянди воїнської слави.

10:00 – президент України Віктор Янукович разом з головою КМДА Олександром Поповим та ветеранами покладуть квіти до могили Невідомого солдата у парку Слави.

10:30 – масштабне покладання квітів до могили Невідомого солдата (біля станції метро «Арсенальна» охочі зможуть безкоштовно отримати символіку свята).

11:00 – на Майдані Незалежності розпочнеться урочистий ритуал підняття Штандарту під постріли гармати. Після церемонії Хрещатиком (від Бессарабської до Європейської площі) пройдуть військово-історична хода та марш-парад військових оркестрів за участю почесної варти внутрішніх військ МВС України у супроводженні оркестру ВВ МВС України та парад духових оркестрів.

12:00 – біля Київського Палацу дітей та юнацтва на вул. Мазепи, 13 відбудеться Мітинг пам’яті, присвячений 70 річниці визволення міста-героя Києва від фашистських загарбників.

12:15 – розпочнеться святковий концерт «Визволителям Києва честь і слава!» за участю дитячих творчих колективів навчальних закладів міста.

12:00 – у Парку Вічної Слави біля пам’ятника Невідомому солдату відбудеться Вахта пам’яті (Пост № 1), яка була відновлена 28 жовтня 2013 року в День визволення України від фашистів.

12:05 – загальноміська «хвилина мовчання». У цей час зупиниться все місто, аби вшанувати пам’ять тих визволителів, кого забрала війна, хто пішов від нас у тяжкі повоєнні часи. Рух громадського транспорту буде зупинено на хвилину, а у храмах столиці задзвонять дзвони.

16:30 – біля Національного музею історії Великої Вітчизняної війни стартує Молодіжний флешмоб пам’яті «Дякуємо за Київ».

18:00 – у парку Слави розпочнеться меморіальна акція «Вшануй пам’ять визволителів». Кияни та гості столиці отримають лампадки зі свічками та встановлять їх біля могили Невідомого солдата. Лампадки всім охочим видаватимуть до 22:00.

19:30 – на Майдані Незалежності розпочнеться святковий концерт.

21:50 – феєрверк.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG