Доступність посилання

ТОП новини

Василь Цар бореться зі владою, викриваючи корупційні схеми


Василь Цар
Василь Цар
Попри рішення судів, уже рік не може поновитися на посаді головного лікаря Міжгірської районної лікарні Закарпатської області Василь Цар. Cуд визнав, що заслуженого лікаря України й знаного хірурга, згідно з розпорядженням голови Міжгірської райдержадміністрації Василя Щура, звільнено з порушенням трудового законодавства. Та ні це, ні те, що жителі Міжгір’я зібрали тисячі підписів на підтримку Царя, не повернуло фахівцю роботи.

Понад 20 років Василь Цар працював у Міжгірській районній лікарні хірургом, стажувався у клініках Австрії і Німеччини. У 2004 році став головним лікарем цього шпиталю. І про своє звільнення наприкінці 2011року дізнався з оголошення в газеті. Згідно з розпорядженням голови райдержадміністрації Василя Щура, лікаря звільнили з роботи через те, що «неправильно надавав персоналу відпустки».

Мешканці Міжгір’я протестували проти звільнення Василя Царя й зібрали понад 6 тисяч підписів з вимогою поновити його на роботі. Депутати Міжгірської районної і Закарпатської обласної рад у своєму зверненні назвали звільнення Василя Царя незаконним і вимагали скасувати це розпорядження. Не погоджувались зі звільненням Василя Царя і благодійники з Австрії, які співпрацювали з головним лікарем і допомагали шпиталеві у селищі Міжгір’я та закарпатських містах.

Наприкінці грудня 2011року рішенням Міжгірського районного суду Василя Царя було поновлено на роботі. Але 4 січня 2012 року поновили, а на другий день звільнили, мовляв, уклали новий статут і на роботу за контрактом взяли іншу людину. Вже навесні судовим рішення лікаря знову поновлено на роботі. Цар виграв усі справи щодо свого звільнення в Апеляційному суді, за рішенням якого районна адміністрація має ще й сплатити лікареві грошову компенсацію. Проте на роботі фахівця не поновили й досі.

Суди виграв, але хтось вищий суду…

Василь Цар вважає, що його переслідують чиновники з району та області, бо «він не належить до їхнього клану». Лікар розповідає, що проблеми розпочались з останніх президентських виборів, коли відмовив владі у співпраці. Після того райдержадміністрація затримувала фінансування лікарні, а перевірки йшли одна за другою. До того ж, Василь Цар відмовився купувати бензин для швидких і продукти для хворих на вказаних владою заправці і гуртівні.

Я зі владою не йшов на співпрацю, а мені вони сказали, що ніякого не буде фінансування
Василь Цар
«Мені сказали, що я маю зробити на виборах, а я відповів, що це лікарня, і якщо маєте проблеми зі здоров’ям, то прошу, а в іншому випадку «до побачення». Тоді почалось і перевірки, і анонімки. Два роки це все тривало і нічого не знайшли. Я зі владою не йшов на співпрацю, а мені вони сказали, що ніякого не буде фінансування. Все починав без грошей робити, благодійні кошти, мене перевіряли всі органи, я з цих перевірок не виходив. Коли я виграв справи у суді, то мене три дні біля будинку переслідували бандити. Я написав заяву тоді, а мені порадили теж найняти бандитів», – розповідає Цар.

Почути пояснення причин звільнення головного лікаря Міжгірської лікарні у голови райдержадміністрації Василя Щура Радіо Свобода не вдалося. У приймальні пояснили, що керівник у відрядженні і не буде до кінця тижня.

А от начальник відділу охорони здоров’я Міжгірської райадміністрації Анатолій Пшеничний визнав, що Василь Цар – фаховий хірург, але не «співпрацював зі владою».

Головного лікаря доводилось лише офіційно запрошувати на наради у райдержадміністрації, бо усні запрошення ігнорувались
Анатолій Пшеничний
«Щодо статуту до 2011 року головного лікаря звільнив своїм розпорядженням голова райдержадміністрації, щодо виконання чи невиконання рішень суду, я не маю відношення і не компетентний. Претензій до хірурга, як спеціаліста, немає, нічого поганого не можу сказати як про лікаря. А ось як до менеджера на посаді головного лікаря були догани від попереднього начальника відділу охорони здоров’я. Співпраці між відділом охорони здоров’я райдержадміністрації й лікарнею не було. Головного лікаря доводилось лише офіційно запрошувати на наради у райдержадміністрації, бо усні запрошення ігнорувались», – зауважив Анатолій Пшеничний.

Про менеджерські якості Василя Царя свідчить бодай те, що за час його керівництва у лікарні зроблено систему опалення, обладнано фельдшерсько-акушерський пункт для ромів, добудовано поліклініку. До того ж, головний лікар шукав різні джерела фінансування медичного закладу. Ліжка, інструменти, інші необхідні речі шпиталю надавали благодійники з Австрії і Німеччини.

«Вони хочуть показати, що можуть з людиною зробити все…»

Василь Цар звернувся у прокуратуру Закарпатської області з заявою про притягнення до кримінальної відповідальності голови райдержадміністрації Міжгір’я за перевищення службових повноважень. Каже, для нього принципово відновити справедливість, щоб показати іншим людям, яких незаконно звільняють з роботи, що не можна боятися.

Влада переслідує те, щоб постачали гроші на верх, це по схемі йде. Чисто кримінальна філософія панує
Василь Цар
«Влада хоче показати, що може з людиною зробити все, що хоче. Лише не сподівались у владі, що я так діятиму, – зазначає Василь Цар. – Багато людей сходять з дистанції, коли у них відбирають землю, звільняють. Чому владі вигідна так кадрова політика на місцях? На сьогоднішній день влада переслідує те, щоб постачали гроші наверх, а це по схемі йде – відробляти бюджетні кошти. Все харчування йде через одну гуртову базу і так усе інше. Добро на прийом на роботу вчителів і лікарів дають в адміністрації, встановлена чітка такса. Чисто кримінальна філософія панує, що все має ходити під ними. А друге питання, така ситуація потрібна під вибори».

Звільнення Василя Царя позначилось на всій його родині. Дружина, медсестра за фахом, не змогла працювати у лікарні і звільнилась. Дочка і зять, теж лікарі, не витримали некомфортні умови роботи, знайшли роботу в Чехії і виїхали туди. Обоє молодих фахівців уже підтвердили свою лікарську кваліфікацію у Європі і працюють лікарями за кордоном.

Донині до хірурга Василя Царя по допомогу звертаються десятки його пацієнтів. Люди не розуміють, чому така людина без роботи, а також визначають для себе – це окремий випадок чи прояв системної «блато-хабарної кадрової політики».
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG