Доступність посилання

ТОП новини

Закарпаття в Книзі рекордів Гіннеса


Ужгород – У Книзі рекордів Гіннеса небагато досягнень України, але три записи за останні кілька років є заслугою найменшої області держави – Закарпаття. Ці рекорди різні – Конституція, супермарафон на інвалідних візках, унікальний річковий заплив. Водночас закарпатці почали писати і свій літопис рекордів.

«Книга рекордів Гіннеса» – довідник, який виходить щорічно та містить всесвітньо визнану колекцію досягнень. Зараз ця книга є виданням із найбільшим накладом із усіх, за винятком Біблії та Корану.

9 листопада офіційно визнано Днем Книги рекордів Гіннеса, і тоді згадують, у тому числі, українські рекорди, про які нині знає світ. Три записи до всесвітньої книги стосуються саме території Закарпатської області.

Один із них – найменша у світі конституція, яку ухвалив 15 березня 1939 року сойм Карпатської України. Фактично ця конституція містила тільки два закони, які так і називалися – «Закон число 1» і «Закон число 2». Про зміст такого документа розповідає ужгородський історик Лариса Вучканич.

«Обидва ці закони лише окреслили головні атрибути державності й не містили конституційних норм про правовий статус особи й громадянина, організацію центральних (крім вищих) і місцевих органів влади, здійснення правосуддя тощо. У першому законі закріплювалася назва новопроголошеної держави «Карпатська Україна», а в другому натомість вживалася назва «Карпато-Українська Республіка». Подальшого розвитку ці конституційні акти не набули у зв'язку з окупацією Закарпаття угорськими військами», – розповіла історик.

Від Владивостока до Санкт-Петербургана інвалідному візку

Ще один рекордсмен Книги рекордів Гіннеса – закарпатець Олександр Сухан. Коли йому виповнилося 19 років, він упав і пошкодив спинний мозок. Тривалий час реабілітації, після якого хлопець розуміє – в інвалідному візку можна також повноцінно жити. Сашко стрибав із парашутом, подолав найбільшу вершину України Говерлу, здобув звання майстра спорту із зимових та літніх видів, має багато нагород, орденів та медалей.

Олександр Сухан потрапив до Книги рекордів Гіннеса у 1993 році за те, що взяв участь у міжнародному супермарафоні на інвалідних візках. Найбільший із них пролягав на десяток тисяч кілометрів від Владивостока до Санкт-Петербурга.

Хочете щось таке зробити, щоб потім на вас дивилися і казали, що, незважаючи на те, що ці хлопці в інвалідних візках, вони все ж таки зробили це?!
Олександр Сухан
«Це була пропозиція видатного полярника, директора московського клубу «Пригоди», який також є в Книзі рекордів Гіннеса, Дмитра Шпаро. Він у своєму житті організовував та проводив чимало екстремальних подорожей, надмарафонів. Він і сказав якось мені та кільком друзям, мовляв, хлопці, хочете щось таке зробити, щоб потім на вас дивилися і казали, що, незважаючи на те, що ці хлопці в інвалідних візках, вони все ж таки зробили це?!», – зазначив Олександр Сухан.

Третій рекорд – найдовший заплив прісноводною водоймою. Угорський плавець-екстремал Полі Гідвейгі у вересні 2006 року проплив річкою Тисою 850 кілометрів – від селища Буштино в Закарпатті до сербського міста Тіттела. Чоловік таким способом протестував проти забруднення річки небезпечними речовинами, а саме ціанідами, які час від часу потрапляють до водойми із золотовидобувного підприємства у Румунії.

І найдовший яблучний пиріг, і найвища ялинка з карамелі, і найдовша весільна фата…

Крім цих трьох рекордів, внесених до світового реєстру, ще понад 40 закарпатських досягнень занесені до Книги рекордів України. Понад 400 записів має і Книга рекордів Закарпаття. Тут і найдовший яблучний пиріг в Україні, і найвища ялинка з карамелі, і найдовша весільна фата, і найбільша колекція на космічну тематику.

Упорядник і засновник книги – завкафедрою туризму Ужгородського національного університету Федір Шандор розповідає, що Закарпаття входить до трійки областей, які щороку поповнюють українську Книгу рекордів. А з того, як закарпатці роблять рекорди, Федір Шандор і сам часом дивується.

Люди щось вигадають, проведуть, а потім у пресі дізнаються, що вчинили справді дивовижне. Для закарпатців рекорд – це нормальний стиль життя
Федір Шандор
«Вражає, що закарпатці можуть зробити ривок і вчинити таке, на що часто в інших регіонах кошти збирають, виділяють державні кошти й тому подібне. Закарпатці ж щось зроблять – і навіть цим не хваляться. Ось це «фішка» багатьох закарпатських рекордів – люди щось вигадають, проведуть, а потім у пресі дізнаються, що вчинили справді дивовижне. Для закарпатців рекорд – це нормальний стиль життя», – стверджує Федір Шандор.

Він каже, що 19 грудня цього ж року на Закарпатті під час традиційного Параду Миколайчиків встановлять чергові, щонайменше три, унікальні досягнення, які напевно занесуть до Книги рекордів України. Розкривати таємницю Федір Шандор не хоче, принагідно тільки запрошує гостей приїхати до краю й самим подивитися на це.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG