Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь: «Люди-плакати» протестують проти Лукашенка


Білорусь: «Люди-плакати» протестують проти Лукашенка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00
Мінськ – У Білорусі Ленінський районний суд столиці засудив жителя Столбцовського району Мінської області Леоніда Смовжа на 5 діб арешту начебто за непокору співробітникам міліції. Затримали пана Смовжа 10 листопада після дозволеного мітингу пам’яті жертв сталінізму фактично за те, що він став «ходячим плакатом» – одягнув футболку з гаслами проти диктатури Лукашенка.

Провести легальний опозиційний мітинг, як це часто відбувається у Києві та інших містах України, в Білорусі стало фактично неможливо – для цього потрібен дозвіл місцевої влади, а вона його не дає. Несанкціоновані ж мітинги та пікети жорстоко розганяються. Щоб висловитися, білоруські активісти вигадали нову форму – пишуть політичні гасла на футболках та одягають їх на дозволених мітингах.

У неділю так зробив житель селища Новоколосово Мінської області Леонід Смовж. 10 листопада він прийшов на мінський мітинг пам’яті жертв сталінізму у футболці з гаслами «За Білорусь без Лукашенка» і «За Білорусь без диктатури».

Леонід Смовж
Леонід Смовж


«Винен. 5 діб арешту»

У Білорусі ще немає таких законів, які регулювали б, що людям можна одягати, а що – ні. Тим не менше, після мітингу міліція затримала пана Смовжа, звинуватила його у непокорі співробітникам правоохоронних органів, суд пізніше проштампував рішення: «Винен. 5 діб арешту».

На роботі кажуть, що всі гроші йдуть на підготовку чемпіонату світу з хокею
Леонід Смовж
Для білоруських опозиціонерів це звична ситуація. Але Леонід Смовж – не активіст якоїсь партії чи руху, він – залізничник, машиніст, живе у провінції. Під час перерви в суді він розповів Радіо Свобода, що підштовхнуло його до протесту: «Тепер я у відпустці, а мені навіть не заплатили гроші за відпочинок. На роботі кажуть, що всі гроші йдуть на підготовку чемпіонату світу з хокею. Ще я одягнув футболку тому, що наступного року мені доведеться стати безробітним, бо вже цього року я ледве пройшов медичну комісію через погіршення здоров’я, пов’язане з роботою. А за законом про дармоїдство, який готують, мене зможуть зарахувати до дармоїдів. А який же я дармоїд, коли працюю з 1977 року?»

Пан Смовж посилається на заяви керівників білоруського уряду, що треба запровадити спеціальний податок на тих громадян, які ніде не працюють, але користаються соціальними благами.

Що на думці, те – на футболці

Леонід Смовж пішов на свій мирний протест після того, як побачив приклад іншого робітника з провінції, мешканця Гомеля Юрія Рубцова. Рубцов 3 листопада вийшов у Мінську на дозволену акцію «Дзяди» у футболці з надписами «Лукашенко, іди» і «Чотири рази президент – ні! Це не президент, а цар-самозванець».

Юрій Рубцов
Юрій Рубцов


За цю футболку пан Рубцов був покараний 3 добами арешту, формально теж за непокору міліції. Відбувши арешт, Рубцов у рідному Гомелі знову вийшов на вулицю, вже в іншій футболці – з надписом «За Білорусь без контрактів». Цього разу він протестував проти запровадженої президентом Лукашенком контрактної системи, згідно з якою будь-кого можна звільнити з роботи без пояснення причин тільки тому, що скінчився річний контракт.

Мою поведінку визначила звичайна логіка
Юрій Рубцов
Рубцова знову затримала міліція, але цього разу обійшлося без арешту. Він став дуже популярним у білоруському інтернеті. В інтерв’ю Радіо Свобода Юрій Рубцов заявив: «Я не вважаю себе героєм. Мою поведінку визначила звичайна логіка. Якщо існує цензура, коли забороняються листівки, то футболка – вона на тобі. Вона нічого не псує. Напис на ній – це твоя думка. І тут складно знайти причину, на підставі якої можна людину заарештувати. Я ходив у цій футболці з 10 травня».

52-річний Юрій Рубцов до 2008 року працював водієм у державному підприємстві «Водоканал». Виступав проти короткострокових контрактів, висувався кандидатом у депутати парламенту. Вибори не виграв, зате втратив роботу водія. Відтоді став ходити на акції опозиції.

Гомельський правозахисник Леонід Судаленко говорить, що погляди у Рубцова за цей час змінилися. Раніше він вважав, що всі проблеми в суспільстві через те, що місцеві чиновники заважають президенту Лукашенку працювати. Зараз на футболках Рубцова та його послідовників інші написи.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG