Доступність посилання

ТОП новини

Чеський дипломат: справа Тимошенко – це верхівка айсберга саміту «Східного партнерства»


Їржі Шнайдер
Їржі Шнайдер
Прага – 12–13 листопада дипломатичне відомство Чехії проводить міжнародний симпозіум «Чеська закордонна політика». Організатором цього форуму є Інститут міжнародних відносин Чехії. У дискусіях беруть участь дипломати, науковці та політики з Чехії, України, Молдови, Грузії, Латвії, Угорщини, Росії, США. В кулуарах форуму кореспондент Радіо Свобода спілкувався з першим заступником міністра закордонних справ Чехії Їржі Шнайдером, якого, насамперед, запитав про позицію Праги на майбутньому саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі 28–29 листопада, конкретно ­– стосовно угоди ЄС з Україною.

– Чеська Республіка належить до тих держав, які підтримують європейські прагнення України, ті намагання, котрі б привели до підписання угоди про асоціацію з ЄС. Водночас для цього є передумови. Європейські прагнення означають зусилля України, які заслуговують на довіру, для того, щоб наблизитися до європейських стандартів. І це в усіх напрямках, не лише у тих, про які найбільше пишуть ЗМІ, але й що стосується, зокрема, важливого адаптування правил дії угоди. Угода про асоціацію означає значне наближення України в законодавчому плані до ЄС.

– Яка позиція Чехії щодо справи Юлії Тимошенко, чи буде її вирішення або невирішення Києвом мати вплив на підписання угоди?

Не йдеться лише про саму пані Юлію Тимошенко – йдеться про питання так званого вибіркового правосуддя
– Само собою зрозуміло, що це питання є свого роду верхівкою айсберга всієї проблеми з угодою і самітом. Але не йдеться лише про саму пані Юлію Тимошенко – йдеться про питання так званого вибіркового правосуддя, зокрема, не зовсім ясного верховенства права, правової справедливості, в Україні. Тому потрібно знайти рішення у цьому напрямку, і все залежить від українського уряду, тепер особливо від українського парламенту, як вони до цього питання поставляться.

– Що означає, на Вашу думку, відновлення переслідування Генеральною прокуратурою в Києві захисника Юлії Тимошенко Сергія Власенка? Українська влада сумнівається у підписанні угоди з ЄС у зв’язку зі справою Тимошенко?

Наступного тижня Рада ЄС готуватиме документи до «Східного партнерства» у Вільнюсі. До того часу мали б бути чіткі, варті довіри сигнали, що Україна готова
– Маємо почекати, як український парламент і український уряд вирішать, які конкретні кроки зроблять. До саміту є ще трохи часу. Було б, зрозуміло, важливо, як це буде вирішено. Наступного тижня цим буде займатися Рада ЄС, яка готуватиме документи до саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі. До того часу мали б бути чіткі, варті довіри сигнали, що Україна готова з усіх питань до підписання угоди про асоціацію.

– Президент Янукович за останній час вже тричі зустрічався з главою Кремля Володимиром Путіним, і деякі спостерігачі кажуть, що це означає своєрідну підготовку Києвом відступу від євроінтеграції. Яка Ваша думка щодо цього?

– Про зустрічі президента Януковича з президентом Путіним я знаю лише зі ЗМІ. Але впродовж нашого візиту з президентом Земаном до України ми зустрічалися з президентом Януковичем, котрий багато разів запевняв нас, що робить все для того, щоб Україна стала асоційованою державою з Європейським союзом. Це для мене важлива інформація, а з цього виходить і чеська закордонна політика тепер.

– Якою є позиція Чехії щодо пріоритетів співпраці з Україною, що є тут на першому місці – торгівля, демократизація, громадянське суспільство, культура?

Ми зацікавлені у розвитку відносин з Україною, незважаючи на те, як Україна вирішить питання щодо підписання угоди про асоціацію з ЄС
– Ми зацікавлені у всебічній співпраці з Україною. Та й угода про асоціацію з ЄС стосується всіх сторін життя суспільства. Йдеться не лише про економічні вигоди, не лише про вільну торгівлю – це є також спрощення оформлення віз для українців, що веде до кращих, тісніших контактів між людьми. Ми зацікавлені у всебічному розвитку відносин з Україною, в усіх напрямках, і тих, про які ви згадали. Угода про асоціацію створює для цього кращі умови. Але я мушу сказати, що ми зацікавлені у розвитку відносин з Україною, незважаючи на те, як Україна вирішить питання щодо підписання угоди про асоціацію з ЄС.

– Ваш прогноз – чи буде ця угода про асоціацію з Україною підписана 28 листопада у Вільнюсі,чи ні?

– Я був би дуже радий, якби вона була підписана (сміється). Але робити ставки на це не буду.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG