Доступність посилання

ТОП новини

Питання Тимошенко востаннє відклали на тиждень


Київ – Безрезультатно завершилося позачергове засідання Верховної Ради, на якому мали розглянути євроінтеграційні законопроекти, а насамперед – проект закону, який мав би дозволити ув’язненій Юлії Тимошенко виїхати закордон. Робоча група, яка працювала над цим законопроектом, не змогла напрацювати компромісний варіант. Лідери опозиції закликають місію Кокса-Квасневського не давати негативного звіту навіть попри те, що Україна наразі не вирішила питання вибіркового правосуддя. Представники місії Євросоюзу кажуть, що останній термін, коли можна ухвалити відповідне рішення – це 19 листопада.

Голова Верховної Ради Володимир Рибак констатував, що жодне з питань порядку денного не готове до розгляду і закрив засідання. Перед цим лідери опозиційних фракцій та голова фракції Партії регіонів звинуватили одне одного в небажанні домовлятися.

Напередодні робоча група з підготовки законопроекту про лікування ув’язнених закордоном не змогла напрацювати компромісного варіанту документа.

«Вважаю, що поведінка і опозиційних, і провладних сил була деструктивна. Я навіть попросив колег не використовувати образливу лексику. Дуже прикро, що всі говорять про євроінтеграцію і бажання підписати асоціацію, але політичні сили ставлять свої амбіції вище євроінтеграційних процесів», – каже член групи, позафракційний народний депутат Ігор Єремєєв.

За його словами, з 26 пунктів, які розглядає робоча група, консенсус знайдено лише по дев’яти.
Ігор Єремеєв
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Опозиція попросила місію не робити остаточних висновків

Автор одного із законопроектів про лікування ув’язнених закордоном позафракційний депутат Сергій Міщенко вважає, що влада й опозиція намагаються переграти одне одного.

«Спочатку влада погоджувалася, а опозиція – ні. Тепер – навпаки: опозиція розробила законопроект аналогічний моєму. Але тепер влада не хоче. Ніколи президент не піде на помилування. Цього не знали? Знали! Навіщо його було припирати до стіни?» – зазначає він.
Сергій Міщенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Після закриття сесії лідери трьох опозиційних фракцій – «Батьківщини», УДАРу та «Свободи» – на спільному брифінгу заявили, що закликали місію Кокса-Квасневського не давати негативний звіт по Україні.

«Зараз усе знаходиться у руках президента Віктора Януковича. Тому ми звернулися до місії Кокса-Квасневського з проханням негативний звіт. А дати проміжну інформацію про те, що Віктор Янукович зобов’язаний виконати ще три умови, в тому числі – умову щодо надання Юлії Тимошенко можливості отримати медичну допомогу», – каже голова фракції партії «Батьківщина» Арсеній Яценюк.
Олег Тягнибок
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Регіонали все списують на геополітику

Між тим, депутати-регіонали наголошують на тому, що питання Юлії Тимошенко не повинно бути вирішальним при ухваленні рішення про асоціацію України та ЄС. А голова регламентного комітету, депутат-регіонал Володимир Макеєнко переконаний, що перспективи підписання чи не підписання угоди про асоціацію залежать не від розв’язання питання Тимошенко.

«Думаю, що зараз гра йде на рівні міст Київ, Берлін – йдеться про Ангелу Меркель, – і Вашингтон. Справа не в парламентах, не в місіях, а в руках перших осіб серйозних держав, які ухвалюють геополітичні рішення», – наголошує він.
Володимир Макеєнко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Коментуючи позицію фракції Партії регіонів, депутат-ударівець Віктор Чумак зазначив, що регіонали намагаються за допомогою маніпуляцій перекласти свій зовнішньополітичний провал на когось іншого.

У свою чергу, представники місії Європейського парламенту Александр Квасневський і Пет Кокс сподіваються, що Верховна Рада на засіданні 19 листопада ухвалить всі необхідні євроінтеграційні закони. За словами Александра Квасневського, «19 листопада – це вже останній момент, в який можна зробити все, що необхідно».

Сьогодні ввечері в Брюсселі представники місії Європарламенту мають прозвітувати про свою роботу в Україні. 18 листопада їхній звіт розглянуть міністри закордонних справ країн ЄС.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG