Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ: Іран зупинив розширення ядерних можливостей


Будівля МАГАТЕ у Відні
Будівля МАГАТЕ у Відні
Іран за останні три місяці не розширив можливостей своєї ядерної програми, повідомило сьогодні Міжнародне агентство з атомної енергії.

Як мовиться в новому щоквартальному звіті МАГАТЕ щодо стану іранської ядерної програми, за цей час на підприємстві збагачення урану в місті Натанзі встановили лише кілька нових збагачувальних центрифуг, а на іншому такому підприємстві у Фордо не встановили жодної.

Так само, за даними МАГАТЕ, не було змонтовано ніяких важливих компонентів на будівництві атомного реактора в місті Араку, який буде здатний виробляти плутоній – іще один потенційний матеріал для створення ядерної зброї.

Це перший щоквартальний звіт МАГАТЕ щодо Ірану, оприлюднений відтоді, як президентом Ірану став у серпні Хасан Роугані. Він пообіцяв співпрацювати зі світовою спільнотою в питанні іранської ядерної програми в обмін на полегшення санкцій проти Тегерана, але в Ірані ядерну політику визначає не президент, а верховний керівник країни, представник консервативного мусульманського духовенства.

Днями МАГАТЕ уклало з Іраном «спільну дорожню карту співпраці», що, за повідомленнями, дозволить інспекторам агентства відвідати завод важкої води в Араці і урановий рудник у Ґачині, а також здійснити низку інших заходів.

Оприлюднення звіту передує запланованому на наступний тиждень новому колові переговорів на ядерну тему між Іраном і шістьма державами, які ведуть їх від імені світової спільноти. Попереднє коло завершилися наприкінці минулого тижня без остаточної домовленості, але сторони говорили про значний поступ, досягнений на ньому.

У світі непокояться, що Іран під прикриттям заяв про мирну ядерну програму може намагатися таємно створити ядерну зброю. Тегеран відкидає ці звинувачення і наполягає на своєму праві самостійно збагачувати уран, офіційно для медичного дослідного реактора, але доказів заявленого мирного характеру своєї ядерної програми, яких домагається світова спільнота, так і не надав.
XS
SM
MD
LG