Доступність посилання

ТОП новини

В Криму почастішали провокації з етнічним забарвленням


Лідер Конгресу російських общин Сергій Шувайников про вшанування жертв Червоного терору в Криму

Сімферополь – У п'ятницю в Криму вшановують пам'ять жертв Червоного терору 20-х років минулого століття, коли від рук більшовиків на півострові загинули близько 200 тисяч громадян колишньої Російської Імперії. Незадовго цієї дати невідомі намагалися пошкодити камінь з меморіальною дошкою у пам'ять розстріляних червоними білих офіцерів. За даними Конгресу російських общин Криму, зловмисники при цьому вигукували «Аллах акбар!». Лідер Конгресу Сергій Шувайников назвав цей інцидент провокацією і спробою посварити мусульман з православними християнами.

Етнополітичну ситуацію в Криму намагаються дестабілізувати, заявив народний депутат України, екс-голова Меджлісу Мустафа Джемілєв. Він вважає, що пошкодження невідомими ввечері 10 листопада його автомобіля і підпали мечетей у дні мусульманського свята Курбан-байрам пов’язані між собою і мають на меті спровокувати кримських татар. Мустафа Джемілєв припустив, що правоохоронці не знайдуть зловмисників, бо не зацікавлені в цьому.

Ця заява політика обурила прем'єр-міністра Криму Анатолія Могильова, який закликав не надавати інциденту етнічного забарвлення. За його словами, скло в автомобілях б'ють і слов'янам, а злочинність не має національності.

Один з чільних кримських регіоналів, депутат кримського парламенту Єфим Фікс теж вважає, що етнополітичній стабільності в Криму нічого не загрожує. На його думку, кримське суспільство зараз як ніколи інтегроване, а політики відповідальні.

Негідники, напевно, якісь є, які паскудять, навіть не думаючи про якісь політичні наслідки
Єфим Фікс
«На жаль, негідники, напевно, якісь є, які паскудять, навіть не думаючи про якісь політичні наслідки. Просто через свій поганий характер чи виховання. Але підстав думати про те, що в Криму існують якісь передумови для конфлікту, я глибоко переконаний, що цього немає», – зазначив Єфим Фікс.

Владі слід бути уважнішою інцидентів з етнічним чи релігійним забарвленням – Нариман Джелял

Лідер Конгресу російських общин Сергій Шувайников
Лідер Конгресу російських общин Сергій Шувайников
Тим часом колега Фікса в парламенті автономії Сергій Шувайников із фракції «Руська єдність» вважає інакше. Він повідомив, що напередодні виявив пошкодженою табличку на меморіальному камені в Міському саду Сімферополя, встановленому у пам'ять убитих більшовиками у листопаді-грудні 1920 року представників російської інтелігенції та офіцерства. Він посилається на свідків, які, начебто, чули, що зловмисники били залізними прутами меморіальний камінь з криками «Аллах акбар!». Сергій Шувайников переконаний, що це провокація.

ктивісти Конгресу російських общин Криму відновили табличку з написом «Світла пам'ять великомученикам російського народу і народів Росії – жертвам політичного терору і репресій, голоду і воєн у ХХ віці». 15 листопада біля неї проходять жалобні заходи.

Пам'ятний камінь жертв Червоного терору
Пам'ятний камінь жертв Червоного терору
​В жодній із силових структур автономії останні інциденти не коментують. Лише в міліції повідомили про відкриття кримінального провадження за фактом пошкодження автомобіля народного депутата Мустафи Джемілєва.

Разом з тим керівник Аналітичного відділу Меджлісу Нариман Джелял каже, що кримська влада і правоохоронці мали б бути більш уважними до таких інцидентів з етнічним чи релігійним забарвленням. Пильна увага до них має бути завжди, але особливо зараз, у такий важливий геополітичний момент, коли і всередині країни, і за її межами є сили, зацікавлені у зриві європейської інтеграції України, вважає Нариман Джелял.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG