Доступність посилання

ТОП новини

Чубаров: боротимуся, щоб кримські татари стали господарями своєї землі


У Ханському палаці новий лідер кримських татар присягнув на Корані
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

У Ханському палаці новий лідер кримських татар присягнув на Корані

Сімферополь – У Криму починає свою діяльність новообраний представницький орган кримськотатарського народу на чолі з новим головою Рефатом Чубаровим. У п’ятницю в історичному Ханському палаці в Бахчисараї пройшла церемонія інавгурації Рефата Чубарова та його Меджлісу. Багатолітній лідер кримських татар Мустафа Джемілєв передав своєму наступнику кримськотатарський національний прапор і печатку Меджлісу, а муфтій подарував Коран, на якому Рефат Чубаров та інші члени Меджлісу присягнули кримськотатарському народу.

«Аллах акбар!» – на цей заклик муедзина до п’ятничної молитви в головній мечеті Бахчисарайського палацу Хан-джамі 1 листопада відгукнулося кілька сотень людей. Її незвичайність не тільки в тому, що намаз читав сам муфтій мусульман Криму аджі Еміралі Аблаєв, а ще й тому, що це перша спільна молитва новообраних членів Меджлісу.

Колишній його лідер Мустафа Джемілєв та новий – Рефат Чубаров – молилися поруч. Після п’ятничного намазу – ще одна молитва, поруч із двома дюрбе – ханськими гробницями. Там і на розташованому довкола ханському кладовищі поховані дев’ять колишніх правителів Криму.
Еміне Авамілєва
Еміне Авамілєва

Член Меджлісу Еміне Авамілєва каже, що це данина пам’яті предків. Цей захід вона називає історичним.

«Це справді історична подія для кримських татар, бо сьогодні урочисто проходить передача повноважень беззмінного протягом 20 років – а це ціла епоха для нашого народу – голови Меджлісу Мустафи Джемілєва його наступнику Рефату Чубарову. І відбувається це в історичному Ханському палаці в Бахчисараї. Це епохально, це символічно і це значуще», – зазначила Еміне Авамілєва.

Значимість цієї події і в тому, що вперше в історії кримських татар один голова Меджлісу передає повноваження іншому, і в тому, що церемонія проходить там, де 1917 року збирався перший Курултай, доля керівників якого виявилася трагічною, каже член Меджлісу Нариман Джелял. За його словами, це підкреслює відповідальність, яка лежить на нинішніх лідерах кримськотатарського народу.

Чубаров після інавгурації вирішує кадрові питання

Після молебнів, виконання національного гімну і передачі повноважень, в оточенні українських та кримськотатарських прапорів, атрибутів системи етнічного самоврядування, Рефат Чубаров присягнув на Корані продовжити боротьбу за права його народу, допоки «кримські татари не стануть господарями своєї землі». Після Чубарова клятву виголосили всі члени Меджлісу.

Напередодні в Сімферополі пройшло перше засідання цього представницького органу кримських татар. Однак, попри очікування, на ньому лише обговорили нову структуру Меджлісу. Наступного тижня її збираються затвердити та обрати керівників управлінь і заступників Рефата Чубарова.

Новий лідер заявив, що серед останніх бачить «молодих і нових». Уже згадані Еміне Авамілєва і Нариман Джелял – хоч молоді, але не нові у цьому Меджлісі і Курултаї. Втім, місцева преса їх називає в переліку низки імовірних претендентів на ключові посади у Меджлісі.

Експерти кажуть, що від того, хто посяде крісла заступників голови та керівників управлінь в Меджлісі, залежить не лише ефективність його роботи, але й здатність уникнути можливого розколу.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG