Доступність посилання

ТОП новини

Янукович тягає «взад-вперед» Україною, що вагається, як наречена перед шлюбом (світова преса)


Міжнародна преса з неабияким завзяттям намагається вгадати, чи підпише Україна з ЄС угоду про асоціацію, чи ні. Журналісти заінтриговані грою президента Януковича, який послуговується обіцянками, але дії української влади викликають у деяких часописів сумніви щодо справжніх бажань Києва.

Американська газета Wall Street Journal силкується зрозуміти, що ж хоче українська влада. «Цілком можливо, що тяганина взад-вперед означає, що пан Янукович хоче виторгувати найкращі умови, але якщо це так, застергіають європейські лідери, постає загроза прорахунку. Якщо угоду не підпишуть цього місяця, кажуть вони, то наступна можливість у зв'язку з майбутніми виборами з'явиться не раніше ніж через два роки…» «А після двох років ми будемо вже в іншій, не обов'язково кращій, ситуації», – цитує Wall Street Journal колишнього польського президента Александра Квасневського.

Журнал World Affairs, також зі Сполучених Штатів, пропонує читачам роздуми Олександра Мотиля, професора політології зі США родом із України, який зізнається, що до болю втомився чекати, коли ж президент Янукович нарешті визначиться, чи виконувати передумови Євросоюзу й підписувати угоду про асоціацію з ЄС або ні.

«Він називає себе людиною, здатною вирішувати, але не може вирішити навіть те, що очевидно відповідає його власним інтересам та інтересам його країни. Асоціація з ЄС є очевидністю. Асоціація з очолюваним Росією Митним союзом – також очевидність. Але як би хто не оцінював кожне з тих об’єднань і як би хтось не оцінював переваги й недоліки зближення України з ЄС чи з Росією, справді рішуча людина, справжній лідер з хребтом і міцною волею зробив би вибір уже давно», – пише автор, який закінчує статтю застереженням.

На думку Олександра Мотиля, той факт, що Віктор Янукович так боїться Юлії Тимошенко, може призвести його до краху: «Людина, яка почала політичну кар’єру у в’язниці через проблеми молодості, опиняється у золотій клітці, яку майструє сама для себе».

Пояснення небажання України вирішити проблему з Тимошенко пропонує польська Rzeczpospolita : «Фахівці кажуть, що урядова Партія регіонів та президент Віктор Янукович налякані здатністю колишнього прем’єр-міністра впливати на президентську виборчу кампанію 2015 року».

Німецька Frankfurter Allgemeine Zeitung вважає, що «Європа не повинна йти на асоціацію з Україною допоки Тимошенко сидить у в’язниці».

Під заголовком «Україна віддаляється від угоди з ЄС» французьке видання Le Figaro висловлюється майже поетично: «У Києві дуже сильні вітри дмуть на схід». Далі у часописі Україну порівнюють з нареченою, яка потерпає від невизначеності. «Як налякана наречена, яка упродовж місяців прикидалася, що оголосить про негайне одруження з Європою, Україна відмовляється від своєї обіцянки, щоб знову фліртувати з Росією – ревнивим сусідом, який робить усе, щоб зірвати шлюб».

Британська Financial Times подає розлогу статтю про зацікавлення західних компаній у видобутку газу в Україні. Газета згадує про вже підписані контракти про розробку сланцевого газу, а також про проекти роботи на шельфі Чорного моря, де передбачають можливі значні поклади.

«Деякі фахівці вважають, що оцінки покладів можуть бути перебільшені, можливо навіть дуже. Але якщо Shell, Chevron і Exxon продемонструють, що великі міжнародні компанії здатні успішно працювати в Україні, то навіть скромні обсяги видобутку можуть мати великі наслідки», – підсумовує Financial Times.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG