Доступність посилання

ТОП новини

Брюссель готовий чекати до останнього


Колишній польський президент Александр Квасневський та колишній президент європарламенту Пет Кокс на засіданні українського парламенту у Києві, 13 листопада 2013 року
Колишній польський президент Александр Квасневський та колишній президент європарламенту Пет Кокс на засіданні українського парламенту у Києві, 13 листопада 2013 року
Брюссель – Посланці Євросоюзу – колишній польський президент Александр Квасневський та колишній президент європарламенту Пет Кокс – відзвітували у Брюсселі про результати роботи в Україні. Проте Європейський парламент вирішив продовжити місію посланців, оскільки Київ досі не виконав усі зобов’язання, які ЄС назвав пердумовами підписання угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з Україною.

Символ вибіркового застосування судочинства – ув’язнення Юлії Тимошенко – залишається, хоча президент Янукович ще майже два роки тому визнавав, що закони, за якими вона була засуджена, не відповідають європейським стандартам. Українські посадовці неодноразово обіцяли знайти спосіб вирішення проблеми, але досі цього не сталося.

Також у Верховній Раді ще у процесі ухвалення залишаються закони про реформу прокуратури, які би змінювали її функції, а також не схвалені зміни до законів про вибори. Але Александр Квасневський у середу висловив надію, що впродовж наступного тижня Київ ще зможе виявити, як сказав колишній польський президент, «потрібну політичну волю».

Шанс іще є

Президент Європейського парламенту Мартін Шульц повідомив увечері у Брюсселі, що «конференція президентів Європарламенту одноголосно продовжила місію до останньої хвилини – Вільнюського саміту». «Рішення все ще можливо знайти», – цитує заяву Мартіна Шульца агенція УНІАН.

У ЄС кажуть, що прагнуть зближення з Україною, але наполягають, що не хочуть бути близькими з державою, в якій прокуратуру і суди використовують у політичній боротьбі. Чесні і справедливі вибори – це також одна з мірок готовності української політичної еліти дотримуватися європейських стандартів.

У зв’язку з затягуваннями Києва і на тлі тиску Москви лунають запитання, чи дійсно українська влада – і зокрема президент Янукович – дійсно хочуть зближення України з Європою, чи насправді невиконані зобов’язання залишаються як виправдання для того, щоб реального зближення насправді не було.

У спільній заяві Кокса-Квасневського, оприлюдненій після їхнього виступу у Брюсселі, наголошується зокрема, що протягом останніх тижнів у Верховній Раді зареєстрували цілу низку законопроектів щодо лікування ув’язнених за кордоном, «однак жоден із них не здобув підтримку одночасно влади й опозиції». «На сьогодні немає проекту закону з цього приводу, який пропонувала б правляча Партія регіонів, якій не до вподоби жоден із пропонованих раніше проектів», – також відзначили посланці Європарламенту.

Як зазначив Пет Кокс, наступного тижня місія Європарламенту прибуде в Україну у 27-й раз. «Наша 27-ма місія відбудеться наступного тижня, і ми проведемо стільки часу в Україні, скільки буде потрібно», – зазначив він.

«Наше терпіння було сильно перевірене, але наша добра воля залишається незламною», – додав Кокс.

Посланці Європарламенту також нагадали, що наступного тижня в Україні відбудеться остання перед самітом сесія парламенту. «Вона може бути вирішальною у досягненні домовленості, а може також завести у безвихідь через обмін взаємними обвинуваченнями», – йдеться в оприлюдненій спільній заяві. Кокс і Квасневський наголошують, що місія закликає усі причетні сторони «конструктивно використати той короткий проміжок часу, що залишився, щоб досягти історичного консенсусу, який може принести успіх на саміті у Вільнюсі».

Міністри закордонних справ ЄС зберуться 18 листопада. З урахуванням звіту Квасневського-Кокса вирішать, чи запрошувати президента Януковича на церемонію підписання угоди у Вільнюсі 28-29 листопада, чи ні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG