Доступність посилання

ТОП новини

Язик мера – його ворог


Мер Торонто Роб Форд
Мер Торонто Роб Форд
Юрій Жигалкін

Міська рада найбільшого міста Канади Торонто у п’ятницю вирішила позбавити мера частини повноважень. Очікують, що в понеділок міські законодавці позбавлять мера управлінських прерогатив. Це рішення стало результатом багатомісячного скандалу, який перетворив Торонто, за словами критиків мера міста Роба Форда, на посміховисько для всього світу.

На радість численних представників засобів інформації, що зібралися в Торонто з усього світу в передчутті нових скандальних жестів, можливо, найвідомішого тепер мера в світі, 44-річний Роб Форд залишається самим собою. Навіть перебуваючи під постійним наглядом телекамер, він не може втримати язика за зубами. Фрази, що зриваються з його вуст, не завжди цензурні і, буває, звучать образливо для особливо чутливих жителів Торонто. Потім мер виправдовується, але відразу ж дає нову поживу для репортерів і колумністів, які спеціалізуються на плітках.

У четвер вранці, наприклад, Форд – батько двох дітей, який живе, за його словами, в «щасливому шлюбі», – оголосив про те, що не міг пропонувати оральний секс одній зі своїх співробітниць, тому що у нього з цим все в порядку вдома. Так мер відповів на чергову порцію «викриттів». Через кілька годин мер у супроводі дружини з’явився перед камерами з черговим вибаченням:

«Упродовж останніх шести місяців я був у глибокому-глибокому стресі. Я, за великим рахунком, сам став його причиною. Я попросив вибачення і спробував залишити позаду цей відрізок життя. Ця задача виявилася нездійсненною. Інформація, що з’явилася вчора про кокаїн, послуги ескорту, проституції, вивела мене з себе. Всі ці вигадки є брехнею. Коли ви атакуєте мою чесність – як батька, як чоловіка – я бачу перед собою червону ганчірку. Я повністю усвідомлюю, що в минулому непомірно вживав алкоголь. Ви повинні знати, що мені надає підтримку колектив професіоналів-медиків».

Жителі Торонто далі довіряють своєму мерові

Парадоксально, що формально меру не висунули ніяких обвинувачень. Голосування у міській раді стало результатом появи в травні відеозапису, зробленого за допомогою мобільного телефону, на якому явно нетверезий мер вдихав крек. Відтоді преса не давала меру проходу, вимагаючи від нього відповіді на запитання, чи є керівник четвертого за величиною міста Північної Америки наркоманом. Мер протримався трохи більше п’яти місяців. А потім не витримав: «Так, я був п’яний, я нічого не розумів, я курив крек, але я не наркоман». Форд вибачився перед городянами, але твердо оголосив, що не має наміру йти у відставку і надасть право виборцям вирішити його долю на виборах. Поліція пізніше підтвердила, що відеозапис, який потрапив у ЗМІ, не може бути доказом для порушення справи проти мера. Інших кримінально-карних провин за мером, судячи з усього, не водиться. Одному з друзів мера, його позаштатному водієві, висунули обвинувачення у вимаганні того самого відеозапису, що став причиною проблем мера. У кого він його вимагав, невідомо.

У нещодавно оприлюднених на вимогу преси кількох сотнях сторінок документів, присвячених розслідуванню діяльності мера, зібрані лише пікантні деталі у викладі співробітників міської адміністрації. Хтось скаржиться на те, що мер посилав їх за алкоголем, інший стверджує, що він був свідком того, як мер, перебуваючи за кермом автомобіля, зупинив машину, сьорбнув горілки і поїхав далі. Інший пригадав, як він купував для дружини мера пепсі-колу, міняв лампи в його будинку, вставляв свіжі батарейки в іграшки його дітей. Колишній прес-секретар мера розповів, що одним із його обов’язків була співбесіда з жінками, які досить часто з’являлися в офісі мера, стверджуючи, що Роб Форд запропонував їм роботу після того, як вони розділили на вулиці «косячок». Прес-секретар нібито повинен бути знаходити приводи для ввічливої відмови.

Факти ці відомі, втім, тільки зі слів тих, хто говорить. Сам мер стверджує, що став об’єктом облави, яку влаштувала ліберально налаштована преса, яка мстить йому – консервативному меру Торонто, який порвав з практикою невпинного підвищення податків і роздмухування міського бюджету «ліберальної елітою». «Сміття будуть прибирати, транспорт ходитиме за розкладом, податки будуть знижуватися», – обіцяв під час передвиборної кампанії Роб Форд, син одного з найзаможніших сімейств Канади. Він переконливо переміг на виборах і підкупив багатьох городян своєю винятковою доступністю і готовністю допомогти. Кажуть, він нерідко дає відвідувачам номер свого мобільного телефону і, що ще дивніше, відповідає на дзвінки.

Безславне падіння мерів у Північній Америці – справа нерідка. Причини падіння, як правило, тривіальні – або корупція, або сексуальні ескапади. Роб Форд може залишити про себе оригінальну пам’ять як перший мер, який постраждав за пристрасть до алкоголю і політично некоректні заяви. Сумнівні репліки супроводжували його протягом всієї політичної кар’єри, яка триває вже майже п’ятнадцять років. Форд не цурається етнічних прізвиськ. Кілька років тому він виступив проти виділення півтора мільйона доларів на заходи проти ВІЛ/СНІДу, заявивши, що достатньо не колотися і не бути геєм, щоб не заразитися СНІДом. Він якось попередив, що азіати настільки працездатні, що поступово приберуть «все» до своїх рук. Справа дійшла до того, що минулого четверга футбольна команда «Торонтські аргонавти» публічно образилася через те, що на мері був фірмовий светр команди, коли він відповідав репортерам на запитання про оральний секс, а провідна міська газета Тоronto Star навела думки п’яти експертів, які стверджують, що цим коментарем мер перейшов усі межі дозволеного, переповнив чашу терпіння.

Згідно з опитуваннями громадської думки, рейтинги Роба Форда за останні місяці майже не постраждали.

Передрук з сайту Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG