Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі чекають, чи вирішить Київ питання Тимошенко


Брюссель – 18 листопада європейські міністри закордонних справ проведуть у Брюсселі обговорення ходу підготовки до Вільнюського саміту «Східного партнерства». Очікувалося, що саме цього дня вони мали ухвалити рішення щодо підписання угоди про асоціацію з Україною. З огляду на досі не виконані Києвом передумови, з боку європейської дипломатії, вочевидь, лунатимуть заклики до України, проявити політичну волю та зробити останній рішучий крок, тобто, ухвалити у Верховній раді решту євроінтеграційних законів та уможливити вирішення справи Тимошенко.

Голови дипломатичних відомств на нараді у Брюсселі мали б опрацювати підсумкову декларацію, яку планується ухвалити на саміті наприкінці місяця у Вільнюсі. Однак, з огляду на те, що в питанні із асоціацією з Україною все ще залишається невизначеність, міністри закордонних справ, вочевидь, обмежаться тільки обміном думками.

У європейських дипломатичних колах кажуть, що готові ще зачекати результатів цьоготижневих засідань Верховної ради, особливо, щодо вирішення проблеми екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та можливості її виїзду на лікування за кордон.

Заступник голови місії України при ЄС Надія Цок каже, що усвідомлює, що рішення про підписання угоди у Вільнюсі сьогодні ще не на часі.

Є розуміння як з боку більшості, так і серед опозиції щодо того, що потрібно сьогодоні зробити
Надія Цок
«Ми сподіваємося, що ЄС в принципі підтвердить свою позицію про готовність її підписати, за умови, що Україна виконає певні критерії. Робота з їх виконання ведеться, зокрема, у Верховній Раді… Як свідчить нещодавнє засідання комітету з питань парламентського співробітництва, є розуміння як з боку більшості, так і серед опозиції щодо того, що потрібно сьогодоні зробити», – каже вона.

Воля розв’язати проблему Тимошенко відсутня – євродепутат

З нею не погоджується польський євродепутат від найбільшої фракції в Європарламенті – Європейської народної партії – Кшиштоф Лісек. Він заявляє: те, що ми наразі спостерігаємо у Верховній раді, свідчить про відсутність волі до розв’язання проблеми Тимошенко. А отже, це – сигнал про небажання підписувати угоду з ЄС у Вільнюсі.

Ми послідовні у тому, що хочемо підписати угоду про асоціацію з Україною. Але, з іншого боку, умова щодо Юлії Тимошенко має бути вирішена
Кшиштоф Лісек
«Ми послідовні у тому, що хочемо підписати угоду про асоціацію з Україною. Але, з іншого боку, умова щодо Юлії Тимошенко має бути вирішена. Гадаю, ми з боку ЄС, вже все сказали. Президент Янукович та його люди в парламенті знають, що їм треба зробити», – пояснює парламентар позицію європейської дипломатії.

За його словами, кінцева дата – це Вільнюський саміт», – додає парламентар.

«Якщо в останню секунду президент Янукович таки принесе добре рішення на саміт, то все буде гаразд. Але відомо, що є процедури, яких слід дотримуватися, а це потребує часу», – заявляє в інтерв’ю Радіо Свобода пан Лісек.

Або Київ виконає умови, або угоду відкладуть експерт

Експерт із Центру європейських політичних досліджень Ґрант Костанян каже, що наразі Київ ще не зробив переконливого кроку, тож підтримки ідеї підписання вільнюських угод від усіх європейських дипломатів годі й чекати.

ЄС повинен надіслати Києву сигнал: якщо ви дійсно хочете цієї угоди, то маєте відповідати цим критеріям
Ґрант Костанян
«ЄС повинен надіслати Києву сигнал: якщо ви дійсно хочете цієї угоди, то маєте відповідати цим критеріям. В державах ЄС нині визначаються щодо України, тож якщо вона переконливо не виконує умов, то одностайності щодо рішення підписати угоду з Україною не буде», – пояснює експерт.

Угода про асоціацію та ЗВТ може укладатися тільки за умови одноголосної підтримки всіх 28 країн-членів ЄС. Безумовно, на цьому етапі є держави, що відмовляться підтримати цей крок, переконаний Ґрант Костанян. Тому, на його думку, «або Україна вчасно виконає висунуті умови, або угоду відкладуть».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG